Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς: Ή απελευθερώνετε 33 ομήρους ή μπαίνουμε στη Ράφα

Live: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς: Ή απελευθερώνετε 33 ομήρους ή μπαίνουμε στη Ράφα

Live οι εξελίξεις στο in - Αναφορές για πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση περίπου 20 ομήρων - Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα - «Βράζουν» οι πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ

Η ανακάλυψη των μαζικών τάφων σε δύο νοσοκομεία στη Γάζα μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού έχει προκαλέσει φρίκη και διεθνείς εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Στέφαν Ντούγιαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθούν καλά όλα τα ιατροδικαστικά στοιχεία» από τους ομαδικούς τάφους, αλλά ότι απαιτείται εντολή από νομοθετική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να επιτραπεί στον παγκόσμιο οργανισμό να πάρει νόμιμα στην κατοχή του το εν λόγω υλικό.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός «προχωρά» με την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα, αγνοώντας τις εκκλήσεις για να μην την πραγματοποιήσει αφού στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:00 Βρετανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε πύραυλο των Χούθι

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης με στόχο ένα εμπορικό σκάφος στον Κόλπο του Αντεν.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο HMS Diamond χρησιμοποίησε το πυραυλικό σύστημα Sea Viper για να καταρρίψει τον πύραυλο των ισλαμιστών ανταρτών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απάντησης στις επικίνδυνες επιθέσεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή ναυτικών», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς.

06:00 Νέες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, δύο νεαροί σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου του Σάλεμ, δυτικά της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το Wafa μετέδωσε ότι θύματα είναι ο 22χρονος Mustafa Sultan Abed και ο 21χρονος Ahmed Muhammad. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται επίσης πηγές που ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκονταν τα θύματα.

Στο περιστατικό τραυματίστηκαν άλλοι δύο νεαροί, των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο. Και οι δύο μεταφέρθηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο σε νοσοκομείο της Τζενίν.

Σχεδόν 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

05:00 Πολύνεκρη επίθεση στο κοίτασμα Χορ Μορ του Κουρδιστάν

«Τέσσερις εργαζόμενοι από την Υεμένη» σκοτώθηκαν από πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο το κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής, ο Πεσάουα Χαουραμανί.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος, καλώντας τις ομοσπονδιακές αρχές του Ιράκ «να βρουν τους δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, δήλωσε ότι «υτές οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας».

Κατά το παρελθόν, κούρδοι πολιτικοί κατήγγειλαν τις σποραδικές επιθέσεις που είχαν στόχο το κοίτασμα Χορ Μορ, υποδηλώνοντας ότι πίσω από αυτές βρίσκονται ένοπλες φιλοϊρανικές φατρίες.

04:00 Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις των Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν χθες Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

«Στις 5:49 μ.μ. της 26ης Απριλίου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) από περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, πλησίον του MV Maisha – νηολογημένου στη Λιβερία, υπό σημαία Αντίγκουας και Μπαρμπούντας – και του MV Andromeda Star – βρετανικής ιδιοκτησίας και υπό σημαία Μπαχαμών, νηολογημένου στις Σεϋχέλλες. Το MV Andromeda Star ανέφερε περιορισμένες ζημιές, αλλά συνεχίζει το ταξίδι του», αναφέρει η ανακοίνωση.

03:10 Επιβεβαιώνεται η επίθεση των Χούθι εναντίον του πλοίου Andromeda Star

Σε συνέχεια της είδησης που μεταδόθηκε στις 20:23, οι Χούθι στην Υεμένη μόλις εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χθεσινή κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης MQ-9 «Reaper» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από τη βορειοδυτική Υεμένη, καθώς και για την επίθεση με πύραυλο νωρίτερα σήμερα στο πετρελαιοφόρο M/T Andromeda Star με σημαία Παναμά και βρετανική ιδιοκτησία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Γραφείο Επιχειρήσεων Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO), το Andromeda Star δέχθηκε σήμερα επίθεση από τουλάχιστον 3 πυραύλους κατά πλοίων, εκ των οποίων οι 2 έπληξαν το πλοίο προκαλώντας προς το παρόν άγνωστες ζημιές.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν και οι Χούθι μέσω του εκπροσώπου της Ανσάρ Αλλάχ, Ταξίαρχου Γιαχία Σαρί.

Αναμένεται ακόμα η αντίδραση της CENTCOM, ώστε να επιβεβαιωθεί και η πτώση του drone.

03:02 Η πλατφόρμα Χ, κλείνει τον λογαριασμό του Μάντλα Μαντέλα, όπως αναχωρεί για τον Στολίσκο της Ελευθερίας στη Γάζα

Η πλατφόρμα  «Χ» θέτει σε διαθεσιμότητα τον Νοτιοαφρικανό πολιτικό Μάντλα Μαντέλα, εγγονό του Νέλσον Μαντέλα, καθώς αναχωρεί με τον Στολίσκο της Ελευθερίας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

02:43 Η Χαμάς λέει ότι έλαβε επίσημη απάντηση στις συνομιλίες εκεχειρίας

Η Χαμάς δηλώνει ότι έλαβε επίσημη απάντηση στη θέση της στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και θα μελετήσει την πρόταση πριν υποβάλει την απάντησή της, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ Αλ-Χάγια.

02:22 Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας λέει ότι οι διαμαρτυρίες ήταν «μόνο ειρηνικές»

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν αποτέλεσε κύριο σημείο διαμαρτυρίας σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο του δημόσιου ιδρύματος Τζέι Χάρτσελ να αντιμετωπίζει εκκλήσεις για παραίτηση μετά την αστυνομική καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών. Ο πρόεδρος αρχικά υποστήριξε τη δράση της αστυνομίας, η οποία προκάλεσε αρκετές βίαιες συλλήψεις, αλλά έκτοτε δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη.

Ωστόσο, το μέλος του διδακτικού προσωπικού Pavithra Vasudevan, επίκουρη καθηγήτρια γυναικείων σπουδών και σπουδών φύλου, δήλωσε ότι η οργή παραμένει για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος αντέδρασε σε «διαμαρτυρίες που δεν ήταν παρά ειρηνικές».

«Δεν ήταν παρά μια αυθόρμητη και οργανωμένη έκφραση των συναισθημάτων των ανθρώπων για όσα συμβαίνουν», δήλωσε στο Al Jazeera από την πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου.

Οι διαμαρτυρίες προέκυψαν, πρόσθεσε, «σε μια εποχή που το πανεπιστήμιο καταστέλλει πλήρως κάθε συζήτηση για την Παλαιστίνη, οι καθηγητές φοβούνται να αναφέρουν τη λέξη Παλαιστίνη στα μαθήματά τους. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν για τη γενοκτονία. Υπάρχει έντονη ένδειξη από το πανεπιστήμιο από τις 7 Οκτωβρίου ότι αυτό δεν είναι το θέμα της συζήτησής μας».

01:55 Απάντηση της Μαρία Ζαχάροβα στη Νάνσι Πελόζι για τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

«Η δήλωση της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βάλει το χέρι του στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αποτελεί προσβολή για τους Αμερικανούς πολίτες και είναι εγγενώς αντιδημοκρατική», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στις 25 Απριλίου, η αμερικανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 127 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις κατά των ισραηλινών ενεργειών στον παλαιστινιακό θύλακα. Έκτοτε ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων είναι άγνωστος (σ.σ. Διαφορετικές κατηγορίες και διαφορετικά αστυνομικά τμήματα), αλλά έχει ξεπεράσει τα 420 άτομα.

«Είναι αδύνατο να το δούμε αυτό ως κάτι άλλο εκτός από προσβολή προς τους Αμερικανούς και επίθεση στη δημοκρατία», έγραψε η διπλωμάτης στο κανάλι της στο Telegram, σχολιάζοντας τα λόγια της Πελόζι.

Περισσότερα εδώ.

01:33 ΗΠΑ: Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Άντονι Μπλίνκεν ζητά να σταματήσει τον Στολίσκο της Ελευθερίας

Μια δικομματική ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τους Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τίτους, Μπραντ Σνέιντερ, και Γκρέις Μενγκ, κάλεσε μέσω επιστολής τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν να παρέμβει προκειμένου να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Freedom Flotilla Coalition)  που έχει ως στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Ο απόπλους του Στόλου έχει αναβληθεί 3 φορές έως τώρα.

Η κίνηση των βουλευτών έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων και ανησυχιών σχετικά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από την Τουρκία στο Ισραήλ. Στην επιστολή τους προς τον ‘Αντονι Μπλίνκεν, οι νομοθέτες τόνισαν την υποστήριξή τους στους υπάρχοντες μηχανισμούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, παρότι η UNRWA ακόμα είναι παραγκωνισμένη. Παράλληλα, εστίασαν στο γεγονός ότι οι διοργανωτές της νηοπομπής αρνούνται να επιτρέψουν την ισραηλινή επιθεώρηση του φορτίου (σ.σ. Αληθές. Η επιθεώρηση γίνεται από τρίτο μέρος).

Περισσότερα εδώ.

01:12 Η ολλανδική κυβέρνηση επανεξετάζει το ζήτημα της χρηματοδότησης της UNRWA

Η ολλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) στη Γάζα, εάν η υπηρεσία εφαρμόσει συστάσεις για την ενίσχυση της ουδετερότητάς της.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί έρευνα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σχετικά με το αν ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η έρευνα υπό την ηγεσία της Colonna σχετικά με την ουδετερότητα του οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη τεκμηριώσει τις κατηγορίες του ότι εκατοντάδες υπάλληλοι της UNRWA ήταν πράκτορες τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα.

01:02 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Ράφα

Καθώς οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν τις διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο ανταποκριτής του Al Jazeera από την Ράφα αναφέρει πως τις τελευταίες ώρες δέχονται και αυτοί βομβαρδισμούς. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο μια κατοικία στο βόρειο τμήμα της περιοχής Ράφα, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Μόλις πριν από μισή ώρα, ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος στόχευσε ένα άλλο σπίτι στην περιοχή κοντά στο πέρασμα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της συνοικίας Ράφα, με τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους να τραυματίζονται. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά σε σχολείο στο νότιο τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς.

00:41 Το CAIR καταδικάζει την «υπαναχώρηση» των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε ισραηλινή μονάδα

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα απαγορεύσει άμεσα τις αμερικανικές μεταφορές όπλων σε μια ισραηλινή μονάδα που κατηγορείται για παραβιάσεις δικαιωμάτων πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχαν αναπτυχθεί εικασίες ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρούσε σε αυτό το βήμα, αφού μια επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε ότι αρκετές ισραηλινές μονάδες είχαν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμενόταν συγκεκριμένα να στοχοποιήσει το τάγμα Netzah Yehuda.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανικών Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ κατήγγειλε την «προφανή υπαναχώρηση».

«Η ισραηλινή στρατιωτική μονάδα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδίαζε να κυρώσει, ξυλοκόπησε έναν ηλικιωμένο Αμερικανό πολίτη, τον έδεσε και τον άφησε να πεθάνει», ανέφερε σε δήλωσή του. «Η επιβολή κυρώσεων σε αυτή τη μονάδα είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν και η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας συνολικά είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει τώρα η κυβέρνηση».

00:20 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ισχυρίζεται πως χτύπησε στην Χάιφα

Όπως ανακοίνωσαν σε σελίδα στο Telegram, «oι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, σήμερα, Παρασκευή, 26-4-2024, στόχευσαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια ζωτικής σημασίας τοποθεσία στη Χάιφα εντός των κατεχομένων εδαφών μας, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να βομβαρδίζουμε τα προπύργια του εχθρού ως μέρος της δεύτερης φάσης των επιχειρήσεών μας ενάντια στην κατοχή και για την υποστήριξη του λαού μας στη Γάζα, και ως απάντηση στις σφαγές των σιωνιστών εναντίον άοπλων Παλαιστινίων αμάχων».

00:07 Η Ολλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσοει τη στήριξη της UNRWA

Η ολλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA στη Γάζα, εάν η υπηρεσία εφαρμόσει συστάσεις για την ενίσχυση της ουδετερότητάς της.

Η απόφαση ακολουθεί έρευνα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σχετικά με το αν ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η εξέταση που υποστηρίχθηκε από τρία σκανδιναβικά ερευνητικά ινστιτούτα έδειξε ότι το Ισραήλ απέτυχε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το ότι το προσωπικό της UNRWA ανήκε είτε στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είτε στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει την ετήσια δωρεά της προς την UNRWA τον Ιανουάριο πριν από την αποκάλυψη των κατηγοριών κατά της υπηρεσίας.

Ήταν μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού μετά την απαγγελία των κατηγοριών.

Δήλωσε ότι δεν προέβλεπε πρόσθετες δωρεές στο εγγύς μέλλον, αλλά θα εξέταζε την UNRWA ως δυνητικό εταίρο, εάν υποβάλλονταν αιτήματα βοήθειας.

23:52 Οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα «ζουν σε κατασκευές που μοιάζουν με θερμοκήπια»

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι ο καύσωνας στη Γάζα έχει κάνει «τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ακόμη χειρότερες».

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία έλαβε αναφορές ότι τουλάχιστον δύο παιδιά πέθαναν εξαιτίας της ζέστης.

23:40 300 μέλη ΔΕΠ του Yale καλούν τη διοίκηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών

Με επιστολή προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου Yale έρχεται μετά τη σύλληψη 48 διαδηλωτών στις αρχές της εβδομάδας οι καθηγητές δήλωσαν ότι η απόφαση «έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση του ιδρύματος να υποστηρίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι, του λόγου και της έκφρασης». Σημείωσαν επίσης ότι οι διαμαρτυρίες για άλλα θέματα έχουν γίνει ανεκτές στο παρελθόν.

«Απαιτούμε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να καλέσει να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον των 48 διαδηλωτών, να μην ληφθούν περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων συνελήφθησαν και παρακαλούμε το Γέιλ να μην διευκολύνει ποτέ ξανά τη σύλληψη διαδηλωτών για πράξεις ειρηνικού λόγου και συνάθροισης στην πανεπιστημιούπολη», έγραψαν.

23:31 Άστεγοι χωρίς μέλλον στη Γάζα

Πολλά τμήματα στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετά από έξι μήνες πολέμου δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τα υπάρχοντά τους κάτω από τα ερείπια.

H Αμπλά Φαράγ Αλά πέρασε πολλές ώρες στα ερείπια του σπιτιού της στη Λωρίδα της Γάζας ψάχνοντας να βρει κάποια πράγματά της. «Κατάφερα να βρω κάποιες φωτογραφίες και αναμνηστικά που δεν κάηκαν», λέει η Παλαιστίνια στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σπίτι της στην προσφυγική συνοικία Νουσεϊράτ δέχθηκε επίθεση πριν από δύο εβδομάδες και καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Εκτός όμως από κάποια αναμνηστικά, κάποια ρούχα και ένα ντουλάπι τα υπόλοιπα υπάρχοντα καταστράφηκαν.

«Δεν ξέρω γιατί βομβαρδίστηκε το σπίτι μου», λέει, μια και το σπίτι της δεν είχε καμία σχέση με στρατιωτικούς στόχους. Επειδή φοβόταν όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε, είχε μετακομίσει με συγγενείς της σε μια κοντινή παραλία και έμεναν σε μια σκηνή. Όταν ο ισραηλινός στρατός εγκατέλειψε τη γειτονιά τους μετά από την επιχείρηση, η οικογένεια επέστρεψε και σοκαρίστηκε με την έκταση της καταστροφής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:16 Ερντογάν: «Η σκοτεινή κηλίδα στο μέτωπο του Νετανιάχου δεν θα ξεθωριάσει ποτέ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη στην οποία είπε ότι οι Παλαιστίνιοι, «των οποίων τα εδάφη σταδιακά καταλαμβάνονται, υφίστανται μια από τις πιο βάναυσες καταπιέσεις στην ιστορία».

«Από εδώ στέλνω για άλλη μια φορά τους χαιρετισμούς μου στους Παλαιστίνιους ήρωες που με τον αγώνα τους υπερασπίζονται την τιμή της Ιερουσαλήμ και όλης της ανθρωπότητας», είπε.

Πρόσθεσε ότι όποιος ψάχνει για «σύγχρονους φαραώ δεν χρειάζεται να ψάξει μακριά- αρκεί να κοιτάξει αυτούς που σκότωσαν ανελέητα 35.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 203 ημέρες», αναφερόμενος στην πολύμηνη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου, όπως και οι κακοποιοί πριν από αυτόν, έχει χαράξει το όνομά του στην ιστορία με ντροπή ως ο σφαγέας της Γάζας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, «κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη γενοκτονία», δήλωσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Έι, Νετανιάχιου! Αυτή είναι η προσευχή μου! ‘Θεέ μου με τη δόξα Σου και τη δύναμη σου καταράσου και κατάστρεψε τον Νετανιάχου και όλους τους Σιωνιστές!’Αμήν!», ανέφερε ακόμα ο Ερντογάν.

23:04 Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ανταποκριτής του Wafa ανέφερε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή ενός σχολείου στη Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού  Νουσεϊράτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

22:53 Οι αρχές της Γάζας ολοκλήρωσαν τις εκταφές στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο Μοχάμεντ αλ-Μουγκχίρ, διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η εκταφή πτωμάτων από το νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ.

Είπε ότι η έρευνα και η ανάσυρση των πτωμάτων από τους ομαδικούς τάφους διήρκεσε μια εβδομάδα, εν μέρει λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.

Τι γνωρίζουμε για τους μαζικούς τάφους:

Στο νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ βρέθηκαν περισσότερα από 300 πτώματα στο Nasser, μεταξύ των οποίων ορισμένα με δεμένα τα χέρια, χωρίς ρούχα και πυροβολημένα στο κεφάλι.

Η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πραγματοποιώντας εκτελέσεις.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν ζητήσει επείγουσα έρευνα, αλλά ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ενώ ο οργανισμός συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ, απαιτείται εντολή από νομοθετικό όργανο του ΟΗΕ προκειμένου να αναλάβει τη φύλαξη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου.

Μαζικοί τάφοι αποκαλύφθηκαν επίσης στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, τη μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση του θύλακα, το οποίο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ήταν «ένα άδειο κέλυφος» μετά τη λήξη της ισραηλινής πολιορκίας δύο εβδομάδων την 1η Απριλίου.

22:41 Η Κίνα θα φιλοξενήσει τη Χαμάς και τη Φατάχ για συνομιλίες παλαιστινιακής ενότητας

Ένας διπλωμάτης με έδρα το Πεκίνο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Κίνα θα φιλοξενήσει παλαιστινιακές συνομιλίες για την ενότητα μεταξύ της Χαμάς και της αντίπαλης Φάταχ.

Ένας αξιωματούχος της Φατάχ δήλωσε στο Reuters ότι μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο της ομάδας, Αζάμ αλ-Αχμέντ έχει αναχωρήσει για την Κίνα.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η ομάδα της παράταξης υπεύθυνη για τις συνομιλίες, με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, θα πετούσε την Παρασκευή.

«Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και υποστηρίζουμε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις για την επίτευξη συμφιλίωσης και την αύξηση της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε τακτική ενημέρωση την Παρασκευή χωρίς να επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια γνωστό ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στην Κίνα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Χαμάς είναι ντε φάκτο κυβερνήτης στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, αφού νίκησε το κόμμα Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στις βουλευτικές εκλογές.

Στη συνέχεια η Χαμάς εκδίωξε τη Φατάχ από τον θύλακα, αφού η τελευταία αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Φατάχ, διεθνώς αναγνωρισμένη ως Παλαιστινιακή Αρχή, ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

22:30 Όστιν: Το Ιράν θα πρέπει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των όπλων του

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των οπλικών του συστημάτων μετά την αποτυχημένη επίθεση που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

«Πολλά πράγματα έχουν μάθει. Οι Ισραηλινοί ήταν αρκετά σίγουροι ότι είχαν τα μέσα και την τεχνολογία για να αμυνθούν. Αυτό που είδαμε το αποδεικνύει αυτό. Υπήρχαν πάνω από 100 βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μόνο μερικοί πέρασαν».

«Αυτό που είδαμε ήταν μια σημαντική επίδειξη συνδυασμένης συνεργασίας μεταξύ εταίρων και συμμάχων για να συνεργαστούν και να διευκολύνουν το Ισραήλ να αμυνθεί. Όλα αυτά ήρθαν μαζί όπως πιστεύαμε ότι θα γινόταν, επειδή εκπαιδευόμαστε μαζί, προετοιμαζόμαστε για διάφορα πράγματα με εταίρους και συμμάχους. Αυτό που είδατε είναι αποτέλεσμα αυτού», προσέθεσε ο Όστιν.

«Τι έμαθαν οι Ιρανοί, δεν είμαι πραγματικά σίγουρος. Αλλά αυτό που πρέπει να μάθουν – τα συστήματά τους δεν λειτουργούν όπως διαφημίζονται και χρησιμοποίησαν πολλά πυρομαχικά με σκοπό να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο Ισραήλ. Τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε, αυτό θα πρέπει να τους βάλει σε σκέψεις και θα πρέπει να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των οπλικών τους συστημάτων και του σχεδιασμού τους. Είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά πιθανόν να συμβαίνουν, και αν όχι, θα έπρεπε να συμβαίνουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φύγουν από αυτό με υπερβολική αυτοπεποίθηση», κατέληξε.

22:18 Στο αρχείο η μία από τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος της UNRWA

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, που εξετάζουν τις κατηγορίες του Ισραήλ σε βάρος 12 μελών του προσωπικού της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έκλεισαν την μία από τις υποθέσεις, λόγω έλλειψης αποδείξεων εκ μέρους των ισραηλινών αρχών και ανέστειλαν άλλες τρεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Γραφείο Εσωτερικής Επίβλεψης Υπηρεσιών (OIOS) συνεχίζει τις έρευνες για τους άλλους οκτώ εργαζομένους.

Στην υπόθεση που έκλεισε, ο Ντουζαρίκ είπε ότι το Ισραήλ «δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο» που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του και ότι ο ΟΗΕ «εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση αυτού του προσώπου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:06 Ισραηλινοί αξιωματούχοι: «τελευταία ευκαιρία» για συμφωνία με τη Χαμάς πριν από την επίθεση στη Ράφα

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Αιγύπτιους ομολόγους τους ότι είναι έτοιμοι να δώσουν στις διαπραγματεύσεις «μια τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς πριν προχωρήσουν σε επίθεση στη Ράφα.

«Το Ισραήλ είπε στην Αίγυπτο ότι είναι σοβαρό όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επιχείρηση στη Ράφα και ότι δεν θα αφήσει τη Χαμάς να σέρνει τα πόδια της», ανέφερε στο Axios ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

21:52 Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό με ρουκέτες στο όρος Ερμών στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει ότι στόχευσε βάσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή με δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στη δολοφονία δύο μελών της συμμαχικής οργάνωσης Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των IDF νωρίτερα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια επιβεβαιώνει το θάνατο των Μοσάντ Χαλάφ και Μπιλάλ Χαλάφ, μελών της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των δυνάμεων αλ-Φαΐρ.

21:40 Μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), ένα μπαράζ με περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στην περιοχή του όρους Ερμόν στο βόρειο Ισραήλ.

Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, «Σιδηρούν Θόλος» (Iron Dome), ενώ άλλες έπληξαν ανοιχτές περιοχές.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση.

Οι σειρήνες δεν ήχησαν σε καμία πόλη.

21:30 Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς: Ή απελευθερώνετε 33 ομήρους ή μπαίνουμε στη Ράφα

Σε ρεπορτάζ για τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών του Ισραήλ για τη συμφωνία των ομήρων και μιας αιγυπτιακής αντιπροσωπείας διαμεσολαβητών, το Κανάλι 12 επικαλείται μια ανώνυμη ισραηλινή πηγή που λέει ότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές στους Αιγυπτίους – και κατ’ επέκταση στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ – ότι αυτή είναι η «ύστατη στιγμή» για μια συμφωνία, διότι, διαφορετικά, οι IDF θα ξεκινήσουν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Ράφα.

Η πηγή αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τον Σινουάρ να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις. Είναι μια περίπτωση «είτε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον, είτε η Ράφα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με την απελευθέρωση λιγότερων από τους 40 ζωντανούς ομήρους, όπως είχε προταθεί νωρίτερα, αλλά ότι δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση μόνο 20 ομήρων, όπως φέρεται να πρότεινε η Χαμάς σε πρόσφατες έμμεσες επαφές. Αντίθετα, αναφέρει πως το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς κρατάει 33 ζωντανούς ομήρους που πληρούν τον λεγόμενο «ανθρωπιστικό» χαρακτηρισμό – δηλαδή γυναίκες, παιδιά, άνδρες άνω των 50 ετών και ασθενείς – και επιμένει να απελευθερωθούν όλοι.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής αν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης προχωρήσουν με τη Χαμάς, αλλά τονίζει ότι, προς το παρόν, αυτό δεν ισχύει.

Ακόμα αναφέρει ότι το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, είναι πλέον πρόθυμο να επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, και ενδεχομένως να το πράξει χωρίς ελέγχους για να αποτρέψει την επιστροφή μελών της Χαμάς μαζί τους. Λέει ότι το Ισραήλ μπορεί επίσης να συμφωνήσει να αποσύρει τις δυνάμεις των IDF από το διάδρομο που έχει δημιουργήσει σε όλο το πλάτος της λωρίδας, χωρίζοντας τη βόρεια και τη νότια Γάζα.

21:18 Ο Λευκός Οίκος βλέπει νέα δυναμική στις συνομιλίες για τη Γάζα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δηλώνει ότι βλέπει νέα δυναμική στις συνομιλίες για την παύση των μαχών στη Γάζα και την επιστροφή των εναπομεινάντων ισραηλινών ομήρων.

«Πιστεύω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια με τη συμμετοχή του Κατάρ και της Αιγύπτου καθώς και του Ισραήλ να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν», δήλωσε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Νομίζω ότι υπάρχει νέα δυναμική, νέα ζωή σε αυτές τις συνομιλίες για τους ομήρους; Πιστεύω ότι υπάρχει», είπε ακόμα.

21:06 Ποιες υποθέσεις στο ΔΠΔ, ΔΔΔ έχουν ανοίξει εναντίον του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) θα αποφανθεί την Τρίτη σχετικά με την υπόθεση που υπέβαλε η Νικαράγουα κατηγορώντας τη Γερμανία ότι διευκόλυνε τη γενοκτονία κατά την πολύμηνη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό είναι ξεχωριστό από την υπόθεση του ΔΔΔ που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική, η οποία ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα.

Για την υπόθεση αυτή έχει ήδη εκδοθεί μία προκαταρκτική απόφαση με το δικαστήριο να διατάσσει το Ισραήλ να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Υπάρχει μια άλλη υπόθεση του ΔΔΔ κατά του Ισραήλ που εξετάζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Τον Φεβρουάριο, 52 χώρες παρουσίασαν στους δικαστές της Χάγης τα επιχειρήματά τους για την υπόθεση αυτή. Η υπόθεση αυτή δεν συνδέεται άμεσα με τον τρέχοντα πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Επίσης, υπάρχουν υποθέσεις που έχουν ανοίξει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο είναι διαφορετικό από το ΔΔΔ αλλά εδρεύει επίσης στη Χάγη.

Το ΔΔΔ δημιουργήθηκε για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ κρατών. Το ΔΠΔ διώκει άτομα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας.

Ενώ τα κράτη δεν μπορούν να διωχθούν ενώπιον του ΔΠΔ, ορισμένες χώρες, όπως η Βολιβία, το Μπαγκλαντές και η Χιλή, ζήτησαν από το ΔΠΔ να διερευνήσει τα εγκλήματα κατά αμάχων στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση «Νόμος για την Παλαιστίνη» έκανε την πρώτη από μια σειρά υποβολών στο ΔΠΔ, κατηγορώντας τους Ισραηλινούς ηγέτες για τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων.

20:54 Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραηλινών – Αιγυπτίων – «Πολύ καλές και εστιασμένες»

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και αιγυπτιακής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που στάλθηκε για να συζητήσει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους με τη Χαμάς και την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ καλές, εστιασμένες, διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και προχώρησαν σε όλες τις παραμέτρους».

Ο αξιωματούχος είπε στο Ynet ότι οι Αιγύπτιοι φαίνονται πρόθυμοι να πιέσουν τη Χαμάς προς την επίτευξη συμφωνίας και ότι «στο παρασκήνιο υπάρχουν πολύ σοβαρές προθέσεις από το Ισραήλ να προχωρήσει στη Ράφα».

Ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει με την κωλυσιεργία της Χαμάς στη συμφωνία για τους ομήρους σε μια προσπάθεια να προλάβει την επιχείρηση των IDF και σημειώνει ότι έχουν κληθεί εφεδρικές δυνάμεις.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν μπούμε στη Ράφα», λέει ο αξιωματούχος στο Κανάλι 12.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε την προθυμία του Ισραήλ να δεχτεί τώρα μόνο 33 ζωντανούς ομήρους στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει περαιτέρω σημαντικές παραχωρήσεις, όπως να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων στη βόρεια Γάζα και να αποσύρει τις δυνάμεις του από έναν βασικό διάδρομο που διχοτομεί τη Γάζα, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, ηγείται της αντιπροσωπείας και σχεδιάζει να συζητήσει με το Ισραήλ ένα «νέο όραμα» για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος πριν από τις συνομιλίες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ελεύθερα την αποστολή.

20:42 Περισσότερα για το χτύπημα των IDF στον νότιο Λίβανο

Σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), ένα υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον νότιο Λίβανο.

Ο Μοσάμπ Χαλάφ, σύμφωνα με τις IDF, «ηγήθηκε και προώθησε πολλές επιθέσεις» από τον Λίβανο εναντίον ισραηλινών στόχων, κυρίως στην περιοχή του Όρους Ντοβ ή της περιοχής Φάρμες Σεμπάα.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι ο Χαλάφ συντόνιζε επίσης τις επιθέσεις με το παράρτημα της Χαμάς στο Λίβανο. Ο Χαλάφ χτυπήθηκε ενώ οδηγούσε σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Μεϊντούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι «η εξόντωσή του έγινε για να προκληθεί πλήγμα στις ικανότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης να προχωρήσει και να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδίασε πρόσφατα εναντίον του κράτους του Ισραήλ στη βόρεια συνοριακή περιοχή».

Σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε ένα όχημα στην περιοχή στην περιοχή Δυτική Μπεκάα

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει το αυτοκίνητο στις φλόγες στη μέση του δρόμου μετά την επίθεση.

20:30 Το φάντασμα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968 επέστρεψε

Στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1968 στο Σικάγο, οι διαδηλωτές κατά του πολέμου του Βιετνάμ συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς – των οποίων ο βίαιος ρόλος στην αντιπαράθεση περιγράφηκε αργότερα από ομοσπονδιακή επιτροπή ως «αστυνομική εξέγερση» – μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του συνεδρίου.

Αυτοί οι νεαροί διαδηλωτές είχαν ενηλικιωθεί βλέποντας συνεχείς -και αποτελεσματικές- διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και το εθνικό πένθος μετά τις δολοφονίες του προέδρου John F. Kennedy, του γερουσιαστή Robert F. Kennedy και του  Dr. Martin Luther King Jr.

Πλέον οι νέοι, ιδίως, παρακολουθούν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί είναι τρομοκρατημένοι από αυτό που βλέπουν. Έχουν επίσης μεγαλώσει με τα κινήματα διαμαρτυρίας – Occupy Wall Street, Black Lives Matter, η εκστρατεία των μαθητών στο Πάρκλαντ της Φλόριντα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής – ως φόντο της ζωής τους. Πάνω από 1.000 μαύροι πάστορες κάλεσαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Και βλέπουμε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες να εξαπλώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις.

Όπως και το 1968, το εξάμηνο σύντομα θα τελειώσει και αυτοί οι φοιτητές θα φύγουν για το καλοκαίρι, δίνοντας περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να εστιάσουν τις προσπάθειές τους να προσεγγίσουν το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Αντιπολεμικές ομάδες σχεδιάζουν ήδη μεγάλες διαμαρτυρίες στο Συνέδριο. Ο Hatem Abudayyeh από το δίκτυο της Παλαιστινιακής Κοινότητας των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Chicago Tribune: «Θα διαδηλώσουμε με ή χωρίς άδεια. Αυτό το Συνέδριο είναι το πιο σημαντικό από το 1968, επίσης στο Σικάγο, όταν οι διαδηλωτές για τον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα απελευθέρωσης των μαύρων οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις που καταστάλθηκαν βίαια».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:23 Τρεις πύραυλοι προσγειωθήκαν κοντά σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Πύραυλοι που πιθανολογείται ότι εκτοξεύθηκαν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης προσγειώθηκαν σε απόσταση από πλοίο που ταξίδευε στην Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή, σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναφέρει ότι τρεις πύραυλοι έχουν εντοπιστεί περίπου 15 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μόκα της Υεμένης, μιας πόλης-λιμάνι στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

«Ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά, πρώην βρετανικής ιδιοκτησίας πριν αλλάξει η ιδιοκτησία του τον Νοέμβριο του 2023, ήταν το πλησιέστερο σκάφος στο σημείο», αναφέρει το συμβουλευτικό σημείωμα της Ambrey.

«Κατά τη στιγμή της σύνταξης του κειμένου, ο ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν εγγεγραμμένος στις Σεϋχέλλες και δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο που συνδέεται με τη Ρωσία. Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Πριμόρσκ της Ρωσίας προς το Βαντινάρ της Ινδίας».

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν στοχοποιήσει τους τελευταίους μήνες πλοία με προορισμό τις πολυσύχναστες πλωτές οδούς του Ισραήλ, προς υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι λεπτομέρειες που ανέφερε η εταιρεία αντιστοιχούν σε ένα δεξαμενόπλοιο με την ονομασία Andromeda Star, το οποίο είχε προηγουμένως μεταδώσει τη θέση του στα ανοικτά της Μόκα σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

Οι Χούθι δεν ανέλαβαν αμέσως την πυραυλική βολή, αν και συνήθως οι αντάρτες χρειάζονται αρκετές ώρες για να αναγνωρίσουν τις επιθέσεις τους. Το κέντρο θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε επίσης την επίθεση στα ανοιχτά της Μόκα.

20:11 Οι IDF δολοφόνησαν ανώτερο στέλεχος της Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια

Όπως μεταδίδει η Haaretz, oι IDF δολοφόνησαν ανώτερο μαχητή της οργάνωσης Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια στον Λίβανο, ο οποίος σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

19:57 Δύο νεκροί στην ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε ένα όχημα στην περιοχή στην περιοχή Δυτική Μπεκάα, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει το αυτοκίνητο στις φλόγες στη μέση του δρόμου μετά την επίθεση.

19:45 Το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί την Τρίτη για την υπόθεση της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας, που την κατηγορεί για υποβοήθηση της «γενοκτονίας» του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) αναφέρει ότι ο προεδρεύων δικαστής Ναουάφ Σαλάμ θα διαβάσει την απόφαση για την υπόθεση της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας την Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Αυτόν τον μήνα, το ΔΔΔ πραγματοποίησε ακροάσεις για την υπόθεση και η Νικαράγουα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ να επιβάλει έκτακτα μέτρα για να σταματήσει το Βερολίνο να παρέχει στο Ισραήλ όπλα και άλλη βοήθεια, κάτι που, όπως είπε, παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948.

Η Νικαράγουα ζήτησε πέντε έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων να αναστείλει η Γερμανία «αμέσως τη βοήθειά της προς το Ισραήλ, ιδίως τη στρατιωτική της βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Το Βερολίνο αρνήθηκε την παραβίαση της σύμβασης και υποστήριξε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται στον «πυρήνα» της εξωτερικής του πολιτικής και ότι η Νικαράγουα είχε «διαστρεβλώσει κατάφωρα» την παροχή στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

19:33 Τροχαίο ατύχημα για τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ – Φέρεται να παραβίασε κόκκινο σημαροδότη

Τροχαίο ατύχημα είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε ενώ αποχωρούσε από το σημείο που έλαβε χώρα επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ράμλα στο κεντρικό Ισραήλ.

Το όχημα στο οποίο επέβαινε ο ακροδεξιός υπουργός συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να αναποδογυρίσει. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο οχήματα και ότι τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σε βίντεο από το στιγμή της σύγκρουσης το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Μπεν Γκβιρ φέρεται να παραβίασε κόκκινο σηματοδότη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:18 «Ψυχικά ασταθής» ο δράστης της επίθεσης στη Ράμλα

Όπως επιβεβαίωσε ο Αβί Μπιτόν, επικεφαλής της περιφέρειας της αστυνομίας του κεντρικού Ισραήλ, η αστυνομία ερευνά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ράμλα ως ύποπτη τρομοκρατική επίθεση.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο δράστης ήταν «ψυχικά ασταθής».

Ο Μπιτόν δήλωσε ότι ο δράστης μαχαίρωσε το θύμα, ηλικίας 19 ετών, αρκετές φορές στην πλάτη πριν διαφύγει από το σημείο. Η νεαρή γυναίκα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο δράστης καταδιώχτηκε από φίλους και συγγενείς του θύματος για περίπου ένα χιλιόμετρο σε μια δεύτερη τοποθεσία όπου επιχείρησε να μαχαιρώσει μια άλλη γυναίκα, δήλωσε ακόμα ο Μπιτόν.

Ακόμα σύμφωνα με τον ίδιο στη συνέχεια δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν εξ αυτών που τον καταδίωκαν, ο οποίος έφερε όπλο με άδεια και έπεσε νεκρός.

19:04 Συντετριμμένος ο θείος του μωρού που πέθανε και είχε γεννήθει με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του

Ο θείος της Σαμπρίν αλ-Ρουχ, Ραμί αλ-Σεΐχ Τζούντα, είπε ότι επισκεπτόταν το νοσοκομείο κάθε μέρα για να ελέγξει την υγεία του μωρού. Οι γιατροί του είπαν ότι είχε αναπνευστικό πρόβλημα, αλλά ο ίδιος δεν πίστευε ότι ήταν κάτι κακό, μέχρι που δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο που του έλεγε ότι το μωρό είχε πεθάνει.

«Η Ρουχ έφυγε, ο αδελφός μου, η γυναίκα του και η κόρη του έφυγαν, ο γαμπρός του και το σπίτι που μας έφερνε κοντά, έφυγαν», δήλωσε στο Reuters.

«Δεν έχει μείνει με καμία ανάμνηση του αδελφού μου, της κόρης του ή της γυναίκας του. Τα πάντα χάθηκαν, ακόμη και οι φωτογραφίες τους, τα κινητά τους τηλέφωνα, δεν μπορέσαμε να τα βρούμε», είπε ο θείος.

18:50 Ακόμα μία ΜΚΟ ζητάει ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) έγινε η τελευταία οργάνωση που ζητά επειγόντως διεθνή και ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα νοσοκομεία Νάσερ και αλ-Σίφα στη Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος του Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών, δήλωσε ότι η IRC ήταν «τρομοκρατημένη» από την είδηση των μαζικών τάφων και επανέλαβε την έκκληση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ για μια «ενδελεχή» έρευνα.

«Οι πρόσφατες αναφορές για περισσότερα από 320 πτώματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το νοσοκομείο Νάσερ είναι καταστροφικές και επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της ομάδας μας εκείνη την εποχή: ότι όσοι είχαν μείνει πίσω στο νοσοκομείο κινδύνευαν να υποστούν σοβαρή βλάβη. Είχαμε χάσει την επαφή με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς στο Νάσερ και τώρα φοβόμαστε ότι είναι μεταξύ των δολοφονηθέντων», δήλωσε ο Κίτσεν.

«Παράλληλα με την ανάγκη άμεσης διεθνούς και ανεξάρτητης έρευνας για τα τελευταία αυτά καταστροφικά περιστατικά, συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες ζωών», προσέθεσε.

18:40 Ισραηλινό χτύπημα σε όχημα σε αυτοκινητόδρομο στον Λίβανο

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Μεϊντούν στην περιοχή Δυτική Μπεκάα.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF επιτέθηκε στο αυτοκίνητο, στον νότιο Λίβανο και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δύο άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Το Μεϊντούν απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

18:30 IDF: Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κτίρια όπου βρίσκονταν μαχητές της Χεζμπολάχ, στις περιοχές Ταΐρ Χάρφα και Αϊτα ας Σαμπ στον νότιο Λίβανο.

Επιπρόσθετα άρματα μάχης βομβάρδισαν περιοχές κοντά στις πόλεις Γιαρίν και Ντάιρα για να «εξουδετερώσουν τις απειλές», προσθέτουν οι IDF.

18:20 «Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera Al Ekhbariya μετέδωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

18:08 Το 3% της χριστιανικής κοινότητας της Γάζας εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου

Ο Γκάμπριελ Ρομανέλι, ο μοναδικός καθολικός ιερέας της ενορίας στη Γάζα, δήλωσε ότι 33 Παλαιστίνιοι χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου: 20 σκοτώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις και 13 έχασαν τη ζωή τους λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης και άλλων λόγων.

Οι θάνατοί τους σημαίνουν ότι ο μικρός χριστιανικός πληθυσμός της Γάζας έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 3%, δήλωσε στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γλασκώβη.

«Η εκκλησία μας θα είναι πάντα μια όαση για τους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η όαση έχει γίνει καταφύγιο, νοσοκομείο και νεκροταφείο», δήλωσε ο Ρομανέλι.

17:56 «Ζούμε σε σκηνές υπό βροχή, ρουκέτες, βομβαρδισμούς και φόβο»

Η Άμνα Σαλέχ μια 87χρονη Παλαιστίνια που εκτοπίστηκε από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα στις αρχές του πολέμου, λέει ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο γειτονιά της, παρόλο που το σπίτι της εκεί έχει καταστραφεί.

«Εκτοπιστήκαμε εν μέσω των βομβαρδισμών, όπου τα σπίτια καταστράφηκαν πάνω από τα κεφάλια μας και χάσαμε τους γιους και τη νεολαία μας», δήλωσε η Σάλεχ σε σχόλια που μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Ζούμε εδώ και επτά μήνες σε σκηνές που στερούνται τα βασικά αγαθά της ζωής κάτω από βροχή, ρουκέτες, βομβαρδισμούς και φόβο», πρόσθεσε.

17:42 Τα ισραηλινά πλήγματα επικεντρώνονται στην κεντρική Γάζα

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αναφορές για πολλαπλούς τραυματισμούς στην αζ-Ζαγουέιντα, κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Το Al Jazeera ανέφερε πως αναμένει το νοσοκομείο να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα είναι μια υπερφορτωμένη υγειονομική μονάδα που λειτουργεί με τη χαμηλότερη δυνατή χωρητικότητα, δεδομένης της δυσκολίας της κατάστασης τους τελευταίους επτά μήνες.

Εν τω μεταξύ, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης των επιθέσεων, με περισσότερους βομβαρδισμούς πυροβολικού και χρήση drones.

17:30 Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Διεθνές Δικαστήριο

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να υπονομεύσει το θεμελιώδες δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», έγραψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο X.

«Η απειλή εναντίον στρατιωτών και δημοσίων προσώπων του Ισραήλ, της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο, είναι σκανδαλώδης, Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτή», προσθέτει.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι τη νίκη στον δίκαιο πόλεμο μας ενάντια στους αποτρόπαιους τρομοκράτες που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν, Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας», γράφει ακόμα.

Τέλος ο Νετανιάχου ανέφερε ακόμα ότι το δικαστήριο δεν θα έχει καμία εξουσιαστική επίπτωση στις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο, αλλά «θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τα δημόσια πρόσωπα κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επικίνδυνη επιθετικότητα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:18 «Η μικρή Σαμπρίν πήγε να βρει την οικογένειά της ως μάρτυρας»

Ο γιατρός που φρόντιζε τη μικρή Σαμπρίν αλ-Ρουχ δήλωε πως το μωρό έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και είχε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Εγώ και άλλοι γιατροί προσπαθήσαμε να τη σώσουμε, αλλά πέθανε. Για μένα προσωπικά, ήταν μια πολύ δύσκολη και επώδυνη μέρα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Μοχάμεντ Σαλάμα, επικεφαλής της επείγουσας νεογνικής μονάδας στο νοσοκομείο των Εμιράτων.

«Γεννήθηκε ενώ το αναπνευστικό της σύστημα δεν ήταν ώριμο και το ανοσοποιητικό της σύστημα ήταν πολύ αδύναμο και αυτό ήταν που οδήγησε στον θάνατό της. Πήγε να βρει την οικογένειά της ως μάρτυρας», δήλωσε ο Σαλάμα.

«Η γιαγιά της παρότρυνε εμένα και τους γιατρούς να τη φροντίσουμε γιατί θα ήταν κάποια που θα κρατούσε ζωντανή τη μνήμη της μητέρας, του πατέρα και της αδελφής της, αλλά ήταν θέλημα Θεού να πεθάνει», πρόσθεσε.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η μητέρα, η οποία ήταν έγκυος 30 εβδομάδων, πέθανε από τα τραύματά της, αλλά οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το μωρό, γεννώντας το με καισαρική τομή.

17:04 Γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι στη Ράμλα

Μια 18χρονη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε μια επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ράμλα στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία και τους γιατρούς, η οποία θεωρείται ως ύποπτη για τρομοκρατία.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι μεταφέρει τη νεαρή γυναίκα στο κοντινό ιατρικό κέντρο Σαμίρ.

Ο δράστης έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμούς, αναφέρει η MDA.

Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες της επίθεσης.

16:50 Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει κορυφαίους Άραβες και Ευρωπαίους διπλωμάτες για συνομιλίες για τη Γάζα

Κορυφαίοι Άραβες και Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αυτό το Σαββατοκύριακο για μια οικονομική σύνοδο κορυφής και συναντήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, λένε διπλωματικοί αξιωματούχοι.

Η διήμερη ειδική σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Ριάντ την Κυριακή, περιλαμβάνει στο επίσημο πρόγραμμά της εμφανίσεις των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Σε μια σύνοδο με θέμα τη Γάζα τη Δευτέρα θα συμμετάσχουν ο νεοδιορισθείς Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μοσταφά Μαντμπούλι και η Σίγκριντ Κάαγκ, η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια στη Γάζα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα είναι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ταξιδεύουν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Στο Ριάντ προγραμματίζονται συζητήσεις με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και περιφερειακούς ομολόγους για τη Γάζα και την περιφερειακή κατάσταση», αναφέρει διπλωματική πηγή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Σεμπάστιαν Φίσερ, δήλωσε πως η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να φθάσει τη Δευτέρα για να συναντηθεί με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Κάαγκ και ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέει ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ.

«Η επίσκεψη θα αφορά την εργασία πάνω στα πολλά διαφορετικά σημεία ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την αποκλιμάκωση και την επίτευξη προόδου προς ένα ειρηνικό μέλλον», είπε ο Φίσερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Παρασκευή.

«Όπως όλοι γνωρίζετε, τα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν εδώ».

16:36 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε αρκετούς ραβίνους που διαδηλώνουν προς το πέρασμα της Γάζας

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραβίνοι από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ διαδήλωναν ειρηνικά προς το πέρασμα Ερέζ ή Μπέιτ Χανούν, μεταφέροντας τρόφιμα για τους ανθρώπους στη Γάζα και ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν αρκετούς διαδηλωτές.

16:24 Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν Παλαιστίνιους

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι τα πληρώματα του ασθενοφόρου της μετέφεραν το νεκρό σώμα ενός Παλαιστίνιου και ενός τραυματία από τη Νουσεϊράτ μετά από ισραηλινή επίθεση.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι οι δύο Παλαιστίνιοι έγιναν στόχος ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στην πόλη αζ-Ζάχρα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση, το πλήρωμα της PRCS φαίνεται να παίρνει ένα πτώμα από ένα αυτοκίνητο και να το βάζει στο ασθενοφόρο, ενώ άνθρωποι περικυκλώνουν το όχημα.

16:12 Περισσότερα για τη διπλωματική αποστολή που στέλνει η Αίγυπτος στο Ισραήλ

Η Αίγυπτος έστειλε μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στο Ισραήλ με την ελπίδα να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο AP.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, ηγείται της αντιπροσωπείας και σχεδιάζει να συζητήσει με το Ισραήλ ένα «νέο όραμα» για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο Αιγύπτου Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες της Παρασκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μια περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και στην επιστροφή ενός σημαντικού αριθμού εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα «με τους ελάχιστους περιορισμούς», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα, ανέφερε το AP.

16:00 Οι IDF μετέφεραν υπολείμματα ιρανικού πυραύλου που βρέθηκε κοντά σε πόλη στα νότια του Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) μετέφεραν υπολείμματα ιρανικού πυραύλου που βρέθηκε κοντά στην Αράντ, πόλη στα νότια του Ισραήλ.

Δείτε βίντεο:

15:50 Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες έφτασε στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος σε συνομιλίες για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έφτασε στο Ισραήλ.

15:46 CENTCOM: Πύραυλος κατά πλοίων εκτοξεύθηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

Σύμφωνα με την αμερικάνικη Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM),  πύραυλος κατά πλοίων εκτοξεύθηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι στον Κόλπο του Άντεν, ενώ αναχαιτίστηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος της αντάρτικης οργάνωσης στην Υεμένη.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

15:40 Η Μόσχα είναι έτοιμη να διευρύνει την στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με το Ιράν, είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, απευθυνόμενος στον Ιρανό ομόλογο του Καραρέι Αστιανί κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα, φέρεται να δήλωσε ο Σοϊγκού.

Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν στην σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ένας οργανισμός ασφαλείας στον οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

15:31 Ο στόλος που θα μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα καθυστερεί την αναχώρησή του – Καταγγέλλει πιέσεις του Ισραήλ

Ο «Στόλος της Ελευθερίας» ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την αναχώρηση των πλοίων του για τη Γάζα, τα οποία επρόκειτο να αποπλεύσουν σήμερα.

Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πίεσε τη Δημοκρατία της Γουινέας Μπισάου να αποσύρει τη σημαία της από το κύριο πλοίο τους, το Akdeniz, προκαλώντας «αίτημα για πρόσθετη επιθεώρηση» από το αφρικανικό κράτος.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα ότι το Ισραήλ εμποδίζει την παράδοση σωτήριας βοήθειας στον λαό της Γάζας, ο οποίος αντιμετωπίζει έναν εσκεμμένα δημιουργημένο λιμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης. «Πόσα ακόμη παιδιά θα πεθάνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης και μιας συνεχιζόμενης πολιορκίας που πρέπει να σπάσει;», αναρωτιέται η οργάνωση.

Ο «Στόλος της Ελευθερίας» ανακοίνωσε ότι αυτό το εμπόδιο δεν θα προκαλέσει καθυστέρηση μεγαλύτερη από λίγες ημέρες.

«Το Ισραήλ δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας να φτάσουμε στους Παλαιστίνιους της Γάζας», τονίζει η οργάνωση.

15:21 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Γκαντζ

Στη διαδήλωση που έγινε μπροστά από το σπίτι του μέλους του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, Μπένι Γκαντζ συμμετείχαν συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και ακτιβιστές και έφεδροι στρατιώτες.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του Γκαντζ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ανταλλαγή όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ και την εμπιστοσύνη του κοινού στο πολιτικό σύστημα.

Δείτε σχετική ανάρτηση των Times of Israel:

15:12 Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι καταλαβαίνει το «πάθος» των διαδηλωτών στις ΗΠΑ, διερωτάται για τη σιωπή για τη Χαμάς

Ερωτηθείς σχετικά με το εξελισσόμενο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «κατανοεί πολύ καλά» την απογοήτευση των φοιτητών και ότι σέβεται το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ως «χαρακτηριστικό γνώρισμα της δημοκρατίας μας».

«Οι άνθρωποι έχουν έντονα, παθιασμένα συναισθήματα για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, τα οποία κατανοώ πολύ», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο της Κίνας, καθώς φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους στις πανεπιστημιουπόλεις παρά τις αποφάσεις για τις αναστολές σπουδών και τις συλλήψεις.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει σιωπή για τη Χαμάς», η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να παραδοθεί αμέσως για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Όπως έχω ξαναπεί αυτό θα μπορούσε να έχει τελειώσει αύριο, θα μπορούσε να είχε τελειώσει χθες, θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από μήνες, αν η Χαμάς κατέβαζε τα όπλα της, σταματούσε να κρύβεται πίσω από τους πολίτες, απελευθέρωνε τους ομήρους και παραδιδόταν», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αλλά φυσικά επέλεξε να μην το κάνει αυτό», σημείωσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, που μόλις ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 17 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, παρά τον βαρύ φόρο αίματος των αμάχων στη Γάζα, «εργάζονται καθημερινά για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που προκαλείται στους ανθρώπους».

15:02 Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν νεαρούς πιστούς να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να εμποδίζουν αρκετούς νεαρούς άνδρες να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα και να επιτίθενται σε κάποιους από αυτούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Παρόλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ για να κάνουν την προσευχή της Παρασκευής.

Τους τελευταίους μήνες οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στους Μουσουλμάνους πιστούς που θέλουν να προσευχηθούν στην Αλ-Άκσα.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο για άνδρες άνω των 55 ετών ή γυναίκες άνω των 50 ετών και όλοι πρέπει να έχουν έγκυρη άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος στη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό τμήμα Waqf δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 1.000 έποικοι εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του τζαμιού.

14:52 Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ο θάνατος του μωρού που είχε αρχικά σωθεί με καισαρική όταν σκοτώθηκε η μητέρα του στη Γάζα

Πέθανε το μωρό που διασώθηκε από τη μήτρα της ετοιμοθάνατης μητέρας του μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα όπως μεταδίδει το BBC.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:43 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και της σταθερής αύξησης των αναγκών επί τόπου, η Επιτροπή αυξάνει τη χρηματοδότησή της για τη στήριξη των Παλαιστινίων που πλήττονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η ΕΕ διέθεσε τώρα επιπλέον 68 εκατ. ευρώ με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διοχετευθεί μέσω των οργανώσεων-εταίρων που ήδη βοηθούν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή. Η στήριξη αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της απελπιστικά αναγκαίας επισιτιστικής βοήθειας, της διατροφής, της υγείας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης και της στήριξης των καταλυμάτων, μεταξύ άλλων. Η στήριξη αυτή αυξάνει το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ σε 193 εκατ. ευρώ για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή το 2024».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Επιπλέον, η επιχείρηση «Ανθρωπιστική Αεροπορική Γέφυρα» της ΕΕ για την υποστήριξη των ανθρώπων στη Γάζα συνεχίζει να μεταφέρει ζωτικής σημασίας προμήθειες που παρέχονται από τους ανθρωπιστικούς εταίρους και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η τελευταία πτήση θα παραδώσει προμήθειες έκτακτης ανάγκης σήμερα και δύο επιπλέον πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει δύο αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν πάνω από 130 τόνους προμηθειών στέγης, υγείας, νερού και αποχέτευσης, δωρεές της Ιρλανδίας και των ανθρωπιστικών εταίρων. Τα είδη αυτά, που ξεκίνησαν από το Ντουμπάι, μεταφέρονται στη Γάζα σε συντονισμό με το Global Logistics Cluster μέσω Ιορδανίας. Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, εφόσον χρειαστεί».

14:33 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – 34.356 τα θύματα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Τουλάχιστον 34.356 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.368 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σκηνές εκτοπισμένων στην κεντρική Γάζα.

14:24 Αξιωματούχος του ΟΗΕ λέει ότι μπορεί να χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από τη Λωρίδα της Γάζας

Περίπου 14 χρόνια θα χρειαστούν για να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος των συντριμμιών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, που έχει προκαλέσει ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ σε βάρος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, έχει μετατρέψει σε καμένη γη το μεγαλύτερο μέρος του στενού, παράκτιου θύλακα των 2,3 εκατ. κατοίκων, με τους περισσότερους αμάχους να είναι πλέον άστεγοι, πεινασμένοι και στο έλεος ασθενειών.

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκών (UNMAS), δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ότι εκτιμάται πως ο πόλεμος έχει αφήσει 37 εκατ. τόνους συντριμμιών σε μια αστική, πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν και είναι αδύνατον να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται στη Γάζα, προβλέπεται ότι μπορεί να χρειαστούν 14 χρόνια, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων από κατεστραμμένα κτίρια.

«Γνωρίζουμε ότι τυπικά υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας τουλάχιστον 10% από πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στην ξηρά, τα οποία εκτοξεύονται, αλλά δεν εκρήγνυνται», δήλωσε. «Μιλάμε για περίπου 14 χρόνια δουλειάς με 100 φορτηγά».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

14:14 Ξεσηκωμός για τη Γάζα – Τα νεότερα από τη φοιτητική κινητοποίηση στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι

Φοιτητές στο Παρίσι στη Γαλλία απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στο φημισμένο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) ζητώντας από το ίδρυμα να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ, σε μια διαμαρτυρία που απηχεί παρόμοιες διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:00 Το Ισραήλ δεν θέλει διεθνή έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα, λέει ο πρώην επικεφαλής του HRW

Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ της εισόδου ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας εμποδίζει την ανεξάρτητη έρευνα για τους μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ο Κένεθ Ροθ στο Al Jazeera.

Ο Ροθ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και πρώην εκτελεστικός διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), δήλωσε ότι είναι δυνατόν να διεξαχθεί έρευνα για μαζικούς τάφους ακόμη και εν μέσω πολέμου.

«Αυτό θα απαιτούσε απλώς συνεργασία και από τις δύο πλευρές, αλλά το Ισραήλ δεν θέλει να επιτρέψει τέτοιου είδους ανεξάρτητες έρευνες», δήλωσε ο Ροθ.

«Θέλει απλώς να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί ή θα πει ότι θα το ερευνήσουμε μόνοι μας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια διαδικασία συνήθως καταλήγει στο να μην λογοδοτεί κανείς από τις ισραηλινές αρχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας μετά την ανακάλυψη 392 πτωμάτων, μεταξύ των οποίων ορισμένα με δεμένα τα χέρια τους, απογυμνωμένα από τα ρούχα τους και πυροβολημένα στο κεφάλι.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά δεν απαιτούν να είναι ανεξάρτητη η έρευνα, σημείωσε ο Ροθ.

13:50 Διαδήλωση στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής – «Στο πλευρό των φοιτητών στις ΗΠΑ!»

Η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη» καλεί σε διαδήλωση συμπαράστασης στους φοιτητές στις ΗΠΑ που ξεσηκώνονται ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 το απόγευμα από το Πάρκο Ελευθερίας (Μετρό Μέγαρο Μουσικής).

«Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με καταλήψεις, διαδηλώσεις, κατασκηνώσεις, απεργίες πείνας. Ούτε η καταστολή της αστυνομίας, ούτε οι διαγραφές εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών δεν καταφέρνουν να το σταματήσουν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί του! Όχι μόνο σαν πράξη αλληλεγγύης στον κόσμο που ξεσηκώνεται στις ΗΠΑ αλλά και για να απαιτήσουμε την διακοπή κάθε στήριξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον σφαγέα Νετανιάχου και την ακροδεξιά κυβέρνησή του», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:41 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατική επίθεση» σε φυλάκιο της Δυτικής Όχθης

Δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας εκ των οποίων ήταν οπλισμένος με τσεκούρι, συνελήφθησαν από τα ισραηλινά στρατεύματα σε παράνομο αγροτικό φυλάκιο στην κεντρική Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF λένε ότι οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν «τρομοκρατική επίθεση» στο αγρόκτημα Μακούκ, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Γουάντι ας-Σικ.

Στο όχημά τους βρέθηκαν επιπλέον τσεκούρια και μαχαίρια, σύμφωνα με τις IDF. Οι δύο συλληφθέντες παραδόθηκαν στη Σιν Μπετ για περεταίρω ανάκριση.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το φυλάκιο της φάρμας Makouk ιδρύθηκε από τον ακροδεξιό Νερίγια Μπεν Πάζι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

13:31 Οι ανθυγιεινές συνθήκες και ο συνωστισμός στη Ράφα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μολυσματικές ασθένειες

Οι συνθήκες υπερπληθυσμού και οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων έχουν προκαλέσει τη διασπορά όλο και περισσότερων απορριμμάτων στους δρόμους της Ράφα, δημιουργώντας ένα γόνιμο περιβάλλον για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera από τη νοτιότερη περιοχή της Γάζας.

Οι πολύμηνοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλές από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων απόθεσης ιατρικών αποβλήτων, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων, τόνισε ο Μαχμούντ.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσοσμία των απορριμμάτων σε ορισμένα τμήματα της Ράφα, ιδιαίτερα κοντά σε κέντρα εκκένωσης και νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Ως αποτέλεσμα των ανθυγιεινών συνθηκών, οι μολυσματικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται γρήγορα, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και των παιδιών, «της πιο ευάλωτης ομάδας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μαχμούντ.

Δορυφορική φωτογραφία αποτυπώνει την κατάσταση στη Ράφα που έχει γεμίσει με σκηνές εκτοπισμένων.

13:22 Καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα στήθηκε και στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πλατεία της πανεπιστημιούπολης και δημιούργησαν καταυλισμό.

«Καθώς το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματά μας να κόψει τους δεσμούς του με τη γενοκτονία, ξεσηκωνόμαστε ενωμένοι με τους συμφοιτητές μας σε όλον τον κόσμο, από το Κολούμπια της Νέας Υόρκης μέχρι το Παρίσι και το Σίδνεϊ. Λέμε όχι business as usual όσο το Γουόργουικ χρηματοδοτεί την αποικιακή γενοκτονία», έγραψε η ομάδα Warwick Stands for Palestine στο Χ.


Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές φοιτητές σε όλον τον κόσμο έχουν στήσει κατασκηνώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις και ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και τα ιδρύματά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με εταιρείες που σχετίζονται με το Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: Angel Sun

13:10 «Νιώθουμε ότι μας φιμώνουν», λένε οι διαδηλωτές στο Sciences Po της Γαλλίας

Όπως προαναφέραμε, οι φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po) πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η σχολή μας είναι μια κορυφαία σχολή όσον αφορά τις πολιτικές επιστήμες, όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές δίκαιο, οπότε είναι σημαντικό για εμάς, όσον αφορά το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη, να μιλήσουμε», δήλωσε στο Al Jazeera η Σοφί, εκπρόσωπος των φοιτητών.

Οι διαδηλωτές ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Αισθανόμαστε ότι φιμωνόμαστε επειδή δεν μας ακούει η διοίκηση. Διεκδικούμε αυτά που σας λέω από τον Οκτώβριο τώρα. Πλέον έχουμε δεχτεί αρκετές απειλές κάθε φορά που οργανώναμε εκδηλώσεις», είπε η εκπρόσωπος των φοιτητών.

«Τώρα φτάσαμε σε άλλο ένα βήμα με την αστυνομία να μπαίνει στην πανεπιστημιούπολη μας κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Τετάρτης για να μας βγάλει έξω», πρόσθεσε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:00 Τρεις νεκροί μετά από νέο ισραηλινό χτύπημα στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε άλλο ένα σπίτι κοντά στην πόλη της Γάζας, αυτή τη φορά στη συνοικία Ρεμάλ δυτικά της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα σε σπίτι στην οδό αλ-Ουέχντα της πόλης της Γάζας.

12:51 Δεκάδες διαμαρτύρονται μπροστά από το σπίτι του Γκαντζ, ζητώντας την παραίτησή του από την ισραηλινή κυβέρνηση

Δεκάδες διαδηλωτές έφτασαν την Παρασκευή στην πόλη Ρος ΧαΑγίν του κεντρικού Ισραήλ για να διαδηλώσουν μπροστά από το σπίτι του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Γκαντζ να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι εξετάζεται νέα συμφωνία για τους ομήρους.

12:42 Παλαιστίνιος ψαράς σκοτώθηκε στις ακτές της Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον ψαράδων που εργάζονταν στα ανοικτά των ακτών της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλο ένα, σύμφωνα με το Al Jazeera που που επικαλείται τους ανταποκριτές του επί τόπου.

Το Ισραήλ διατηρεί αυστηρό έλεγχο των χωρικών υδάτων της Γάζας και οι ψαράδες που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην στη θάλασσα συχνά παρενοχλούνται, εκφοβίζονται ή και πυροβολούνται από το ισραηλινό ναυτικό.

12:32 Θλίψη – Πέθανε το πρόωρο μωρό που γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή μετά που ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τη μητέρα του στη Γάζα

Πέθανε το πρόωρο μωρό που γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή μετά που ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τη μητέρα του στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο θείος του.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Ραμί αλ-Σεΐχ δήλωσε ότι η Σαμπρίν Τζούντα πέθανε σε νοσοκομείο της Γάζας την Πέμπτη 25/4 αφού η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και οι ιατρικές ομάδες δεν μπόρεσαν να τη σώσουν.

Το σπίτι του μωρού στην πόλη Ράφα, νότια της Γάζας, επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι γονείς της και η 4χρονη αδελφή της σκοτώθηκαν.

Ο αλ-Σεΐχ δήλωσε στο Associated Press ότι η Σαμπρίν θάφτηκε δίπλα στον πατέρα της την Πέμπτη.

12:23 Παλαιστινιακές σημαίες στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας ευχαριστεί τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που κατήγγειλαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα στο χθεσινό παιχνίδι με την ισραηλινή Μακάμπι για την Euroleague.

Πολλές ήταν οι παλαιστινιακές σημαίες που σηκώθηκαν στο γήπεδο παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:14 Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη της Γάζας – Αναφορές για θύματα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα σπίτι στην οδό αλ-Ουέχντα, μια κεντρική λεωφόρο στην πόλη της Γάζας, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς Παλαιστίνιους.

Η επίθεση έρχεται μετά από προηγούμενες αναφορές για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε διάφορες γειτονιές γύρω από την πόλη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Τουφάχ, Ζεϊτούν και Σουτζάγια.

12:04 Διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο πανεπιστημίου στο Παρίσι, ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Φοιτητές στο Παρίσι συντονίζονται με τους φοιτητές στις ΗΠΑ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι φοιτητές κατέλαβαν κτίριο του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών και ζητούν κατάπαυση του πυρός, πιέζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει θέση.

Δείτε βίντεο:

11:55 Συγκλονιστικές εικόνες από τους μαζικούς τάφους στη Γάζα – Ανασύρονται συνεχώς πτώματα

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 392 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τους μαζικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί στο νοσοκομείο Νάσερ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Δείτε φωτογραφίες – Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

11:45 «Κραυγές πριν από τη σιωπή»: Ντοκιμαντέρ για τις «σεξουαλικές επιθέσεις από τη Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου

Η πρώην COO της Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κραυγές πριν από τη σιωπή».

Σύμφωνα με τη δημιουργό, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις «σεξουαλικές επιθέσεις από τη Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου 2023 όταν η ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ – Προσοχή, σκληρές εικόνες:

11:32 Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σπίτια στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σπίτια στην αλ-Μαγκράκα στην κεντρική Γάζα κοντά στην προβλήτα που χτίζουν οι ΗΠΑ για να μεταφερθεί βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα μέσω θαλάσσης.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:22 Βίαιες συλλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο λόγω των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνει τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών που εναντιώνονται στον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:12 COGAT: 344 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν χθες στη Γάζα, εκ των οποίων 100 στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας

Συνολικά 344 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιθεωρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα μέσω του Ισραήλ χθες, σύμφωνα με την COGAT, το όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter, η COGAT αναφέρει ότι 100 από αυτά τα φορτηγά πέρασαν στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι 300.000 άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έχει λάβει μέτρα για να βελτιώσει την παράδοση βοήθειας στον θύλακα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω επείγοντα μέτρα για να αυξηθεί ο όγκος των τροφίμων και άλλων κρίσιμων ειδών που χρειάζονται στην περιοχή.

11:03 «Συνεχείς βομβαρδισμοί πυροβολικού» στην ανατολική Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Αυτό αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου σχεδίου του ισραηλινού στρατού για την επέκταση μιας νεκρής ζώνης, η οποία καταλαμβάνει το 16% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας, ‘καθαρίζοντας’ περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και καταστρέφοντας τα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών στο ανατολικό τμήμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια εστίαση επιθέσεων στην κεντρική περιοχή της Γάζας, κυρίως σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως οι καταυλισμοί Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ, καθώς και στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Εκτείνονται μέχρι το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου υπάρχει σχεδόν ασταμάτητος βομβαρδισμός από πυροβολικό και επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

10:53 Η UNRWA προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα απόβλητα που συσσωρεύονται στη Γάζα

«Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, ο κίνδυνος εξάπλωσης των ασθενειών αυξάνεται σε όλη τη Λωρίδα», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA.

«Οι υπηρεσίες της UNRWA είναι κρίσιμες, αλλά δεν είναι δυνατές χωρίς πρόσβαση», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:44 Δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

To in έχει αναρτήσει μια σειρά φωτογραφίες στο Instagram από τις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τα αμερικάνικα πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική δημοσίευση:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη In.gr (@in.gr_)

10:34 Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ την Τρίτη για να συζητήσει για την επιχείρηση στη Ράφα και τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ την Τρίτη, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο δημοσίευμα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό θα είναι το έβδομο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan αναφέρει ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στο Ισραήλ για να συζητήσει τη διαφαινόμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα, μαζί με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

10:24 Αυτός είναι ο Ισραηλινός που έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ

Iσραηλινός πολίτης που είχε σύμβαση με τον στρατό σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο σε επίθεση της Χεζμπολάχ στην περιοχή του Όρους Ντοβ στα σύνορα με τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως ο Σαρίφ Σουάντ, κάτοικος της βεδουίνικης πόλης Σαλάμα κοντά στhn Καρμιέλ.

Ο Σουάντ εκτελούσε εργασίες σε υποδομή των IDF στην περιοχή όταν σημειώθηκε η πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε δύο οχήματα του ισραηλινού στρατού, ενώ στη συνέχεια οι IDF επιτέθηκαν σε δικές της εγκαταστάσεις.

Ο Σαρίφ Σαουάντ. Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

10:14 Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν «μηδενικό αίσθημα ασφάλειας» στη Γάζα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Η δολοφονία ενός Βέλγου εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση μαζί με τον γιο του σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα είναι πιθανό να προκαλέσει επιβράδυνση του ήδη διαλυμένου μηχανισμού παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει μηδενικό αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, γεγονός που είναι πιθανό να τους αποθαρρύνει από το να κάνουν τη δουλειά τους, παραδίδοντας την πολυπόθητη βοήθεια και τα αγαθά επιβίωσης.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπή της ομάδας βοήθειας World Central Kitchen (σ.σ. την 1η Απριλίου), γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των επιχειρήσεών της επί τόπου.

Αυτό επηρέασε αρνητικά τις περιοχές στη Χαν Γιουνίς και στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου χρειάζεται πολλή δουλειά και ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να καταπολεμήσουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που έχουν δημιουργηθεί από τους έντονους βομβαρδισμούς.

Οι περιορισμοί του Ισραήλ στα χερσαία περάσματα εμπόδισαν την ομαλή παράδοση βοήθειας από την αρχή αυτού του πολέμου. Και το Ισραήλ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα άρει αυτούς τους περιορισμούς».

10:05 Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κολούμπια και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στο πανεπιστήμιο για τη Γάζα

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

09:55 Σκιτσογράφος από το Μπαχρέιν επικρίνει τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Η σκιτσογράφος από το Μπαχρέιν, Σάρα Καέντ επικρίνει τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Πηγή φωτογραφίας: Sara Qaed / Instagram

Δείτε περισσότερα σκίτσα εδώ

09:46 Έφτασαν και στην Αυστραλία οι διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια για τη Γάζα

Φοιτητές έχουν στήσει σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου φωνάζουν συνθήματα παρόμοια με εκείνα που ακούγονται στις ΗΠΑ, ενώ ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Περίπου 100 εμφανίστηκαν σε ένα πολύ ειρηνικό, οργανωμένο αυστραλιανό στιγμιότυπο αυτού του παγκόσμιου φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος», μεταδίδει ο Άλεξ Τόμας του Al Jazeera.

Οι φοιτητές φώναζαν επίσης συνθήματα κατά του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπάνες για την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και τη Γάζα, καλώντας την κυβέρνηση να καταδικάσει έντονα τη βία εκεί, τόνισε ο Τόμας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:37 Αναφορές ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα συζητήσει για συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή θα συμμετέχει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί με Ισραηλινούς ομολόγους της σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία για για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

09:27 Ισραηλινός σκοτώθηκε μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινός σκοτώθηκε από αντιαρματικά πυρά της Χεζμπολάχ στο όρος Ντοβ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό επέτρεψε να δημοσιευθεί ο εκπρόσωπος των IDF, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους» της Χεζμπολάχ στην περιοχή Σεμπάα του νότιου Λιβάνου.

Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών και ένας εκτοξευτής.

Επιπλέον, οι δυνάμεις των IDF έριξαν πυρά για να απομακρύνουν μια απειλή στην περιοχή.

09:18 Δημοσκόπηση στο Ισραήλ: Η Εθνική Ενότητα δεν πιάνει τα κορυφαία ποσοστά της εν μέσω πολέμου ωστόσο προηγείται του Λικούντ του Νετανιάχου

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ συνεχίζει να χάνει την υποστήριξή του μετά την άνοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η Εθνική Ενότητα θα έπαιρνε 29 έδρες – δύο λιγότερες από την έρευνα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και πάλι περισσότερες από τις 12 έδρες που έχει σήμερα, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Maariv.

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει σταθερό στις 21 έδρες στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, οι οποίες είναι περισσότερες από ό,τι νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πιο κάτω από τις 32 έδρες της Κνεσέτ που κατέχει σήμερα.

Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι η κατανομή μεταξύ των κομμάτων παραμένει σταθερή, δίνοντας 50 έδρες στο δεξιό μπλοκ και 61 στην αντιπολίτευση.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Panel4All, διαπιστώνει επίσης ότι μεταξύ των δύο ηγετών, το 45% προτιμά τον Γκαντζ ως πρωθυπουργό, ενώ το 36% πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι καταλληλότερος για να ηγηθεί του Ισραήλ.

09:03 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέσυρε τη διορία για τη διάλυση του καταυλισμού αλληλεγγύης για τη Γάζα

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο οποίο περίπου 200 φοιτητές έχουν στήσει έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη, δήλωσε ότι θα αποσύρει την διορία που είχε θέσει για τη διάλυση του καταυλισμού, καθώς συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές.

«Οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο και συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της διορίας.

«Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», είπε.

Η Μινούς διέψευσε επίσης ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε κληθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στο οποίο ξέσπασαν μεγάλες διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν έκτοτε σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, με την αστυνομία να προβαίνει σε 550 και πλέον συλλήψεις για να διαλύσει τις ειρηνικές συγκεντρώσεις και να προσπαθήσει να διαλύσει τους καταυλισμούς.

08:53 Ο Τραμπ συγκρίνει τις διαδηλώσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τη συγκέντρωση της ακροδεξιάς στη Σάρλοτσβιλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες Πέμπτη τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που δονούν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, υποστηρίζοντας πως η διαβόητη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ δεν ήταν «τίποτα» μπροστά στο «επίπεδο του μίσους» των τρεχουσών κινητοποιήσεων.

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε εδώ, είναι τεράστιο μίσος», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ αναφερόταν στη συγκέντρωση οπαδών της άκρας δεξιάς στην Βιρτζίνια το 2017, που άρχισε με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια.

Την επομένη ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε οπαδούς της υποτιθέμενης ανωτερότητας της λευκής φυλής και αντιρατσιστές αντιδιαδηλωτές. Νεοναζιστής όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας τη νεαρή Χέδερ Χέιερ και τραυματίζοντας άλλους 19 ανθρώπους.

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε τότε στηλιτεύσει τη βία «κι από τις δύο πλευρές». Έχει εξάλλου κατηγορηθεί για ανοχή ως εύνοια στην άκρα δεξιά.

Σε αμερικανικά πανεπιστήμια γίνονται εδώ και μέρες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιμετωπίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις με βίαιες επεμβάσεις στης αστυνομίας. Πολλοί πολιτικοί, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, καταδίκασαν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για ενέργειες αντισημιτικής φύσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη επικρίνει το φοιτητικό κίνημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας την Τρίτη για παράδειγμα πως συμμετέχουν σε αυτό «πολύ ριζοσπαστικοποιημένοι τύποι» που θέλουν να «διαλύσουν» τα πανεπιστήμια.

Η εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, αντέδρασε με ειρωνεία στην τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου, μεταφορτώνοντας βίντεο με τη βία της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ.

Ο Λευκός Οίκος, παρότι αρκετοί Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα στις διαδηλώσεις, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου.

08:44 IDF: Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά την εκτόξευση ρουκετών στο όρος Ντοβ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στην Κφαρτσούμπα του νότιου Λιβάνου, καθώς και πρόσθετες τοποθεσίες στη Μαρκάμπα, αναφέρει ο στρατός.

Τα πλήγματα έγιναν μετά την εκτόξευση δύο αντιαρματικών πυραύλων από τον Λίβανο στην περιοχή του όρους Ντοβ στα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης με πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Ο ισραηλινός στρατός προσθέτει ότι ένας εκτοξευτής πυραύλων στην Τσεμπάα χτυπήθηκε επίσης από από βολές αρμάτων μάχης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα που διεξάγονται από φοιτητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως «κάτι που θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930» και κάλεσε τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να τις σταματήσουν
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει περίπου 550 συλλήψεις σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς η αστυνομία καταστέλλει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατήγγειλε την «αναγκαστική μετανάστευση» των Παλαιστινίων, καθώς Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «προχωρούν» με τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα
  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την κατασκευή μιας προβλήτας στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας που θα διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης στην εμπόλεμη περιοχή
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικές υποδομές» στην περιοχή Κφαρτσούμπα του νότιου Λιβάνου καθώς και σε μια «στρατιωτική δομή» νοτιότερα στην περιοχή του χωριού Μαρκάμπα

08:25 Ο Ραλφ Νέιντερ καταγγέλλει την υποστήριξη του Μπάιντεν στον Νετανιάχου παρά τη «σφαγή» στη Γάζα

Ο Αμερικανός συγγραφέας, κάποτε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Ραλφ Νέιντερ δήλωσε ότι το Ισραήλ εισέρχεται σε ένα δεύτερο στάδιο του «γενοκτονικού πολέμου» του στη Γάζα, και παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «είναι πιστός στον αφέντη του» – τον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νέιντερ δήλωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μαζικοί τάφοι στη Γάζα εν μέσω «της σφαγής των Παλαιστινίων παιδιών, γυναικών και ανδρών αμάχων από τον Νετανιάχου.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών τα αναφέρουν όλα αυτά στις πρωινές ενημερώσεις τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, αυτός μένει πιστός στον αφέντη του, τον Νετανιάχου», ο οποίος χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους, είπε ο Νέιντερ.

«Τζο, τουλάχιστον απαίτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει στους Αμερικανούς δημοσιογράφους να μπουν στη Γάζα και να μπουν αυτά τα 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εμποδίζονται καθημερινά σε αυτόν τον μικροσκοπικό θύλακα που περιέχει 2,2 εκατομμύρια πολιορκημένους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

08:16 Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα – «Βράζουν» οι πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024