Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Met Gala του 2024 - Η αστρονομική τιμή της πρόσκλησης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Met Gala του 2024 – Η αστρονομική τιμή της πρόσκλησης

Ποιο είναι το dress code, ποιος είναι ο οικοδεσπότης, ποιος θα πάει και πώς θα παρακολουθήσετε τον απόλυτο θεσμό μόδας κάθε πρώτης Δευτέρας του Μαΐου.

Πρώτα απ’ όλα: Τι είναι το Met Gala;

Επισήμως, είναι η φιλανθρωπική εκδήλωση του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, μια φαντασμαγορική βραδιά που διοργανώνεται την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου για να συγκεντρωθούν χρήματα για την πτέρυγα μόδας του μουσείου, το μοναδικό επιμελητικό τμήμα του Met που πρέπει να συντηρείται μόνο του.

Ανεπίσημα, είναι το πάρτι της χρονιάς, τα Όσκαρ της ανατολικής ακτής και «ένα A.T.M. για το Met» (το τελευταίο σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Paul Wilmot). Σκεφτείτε ότι η περσινή εκδήλωση συγκέντρωσε σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Art & Artists Gala του Met συγκέντρωσε 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πώς είναι δυνατόν αυτό; Ποια είναι η μυστική συνταγή;

Δύο λέξεις: Anna Wintour.

Η Anna Wintour, η διευθύντρια σύνταξης της Condé Nast και αρχισυντάκτρια του κορυφαίου περιοδικού μόδας Vogue, είναι ο κύριος εγκέφαλος του γκαλά από το 1999, αφού υπέγραψε για πρώτη φορά το 1995, και έχει μετατρέψει την εκδήλωση από ένα συνηθισμένο φιλανθρωπικό γκαλά σε μια μεγαλοπρεπή βιτρίνα της άποψης της Vogue για τον κόσμο – το απόλυτο κοκτέιλ διασημοτήτων και δύναμης με διάσημα ονόματα από τη μόδα, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία, την πολιτική, τον αθλητισμό και, όλο και περισσότερο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φέτος η έκθεση ονομάζεται «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» και είναι πολύ πιο περίπλοκη.

To φετινό θέμα του Met Gala

Πότε είναι;

Η μεγάλη μέρα είναι η Δευτέρα 6 Μαΐου. Θεωρητικά, οι χρονομετρημένες αφίξεις – σε κάθε καλεσμένο αναλογεί μια θέση – ξεκινούν στις 5:30 μ.μ., συνήθως με τους οικοδεσπότες της βραδιάς, και τελειώνουν γύρω στις 8 μ.μ. Αλλά όποιος προσπάθησε να πει στη Rihanna πότε θα εμφανιστεί, απλά έχασε τον χρόνο του. Πέρυσι ήρθε τόσο αργά, που άλλοι καλεσμένοι είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν.

Υπάρχει κάποιο θέμα;

Το πάρτι σηματοδοτεί τα εγκαίνια της ετήσιας μεγάλης έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών και η εκδήλωση έχει συνήθως θέμα την έκθεση. Πέρυσι, αυτό ήταν εύκολο – ο Karl Lagerfeld, ο σχεδιαστής της Chanel, της Fendi και της δικής του μάρκας, ήταν τόσο το θέμα όσο και ο ενδυματολογικός κώδικας. Αλλά φέτος η έκθεση ονομάζεται «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» και είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Θα στηριχθεί όχι σε παραμύθια ή στην Disney, αλλά σε θησαυρούς της συλλογής μόδας του μουσείου, τόσο παλιούς και ευαίσθητους που δεν μπορούν να εκτεθούν σε κούκλες. Αντ’ αυτού, η έκθεση θα περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των έργων, καθώς και ήχο και… μυρωδιά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η ιδέα των φθαρμένων φορεμάτων – συνολικά, η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 250 κομμάτια από τέσσερις αιώνες – οδήγησε τον Andrew Bolton, τον υπεύθυνο επιμελητή του Ινστιτούτου Κοστουμιών, να σκεφτεί το εφήμερο της φύσης, το οποίο οδήγησε στους κήπους, που τελικά οδήγησε στον ενδυματολογικό κώδικα του πάρτι.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Εντάξει, ποιος είναι ο ενδυματολογικός κώδικας;

Είναι τόσο δυνητικά συγκεχυμένος όσο και το έκθεμα. Οι επισκέπτες έχουν λάβει οδηγίες να ντυθούν για τον «Κήπο του Χρόνου», ο οποίος ονομάστηκε έτσι από ένα διήγημα του 1962 του J.G. Ballard για ένα αριστοκρατικό ζευγάρι που ζει σε ένα περιφραγμένο κτήμα με έναν μαγικό κήπο, ενώ ένας επελαύνων όχλος απειλεί να τερματίσει την ειρηνική τους ύπαρξη.

Για να κρατήσει το πλήθος σε απόσταση, ο σύζυγος προσπαθεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο συνθλίβει το ένα λουλούδι μετά το άλλο, μέχρι που δεν απομένουν άλλα άνθη. Ο όχλος φτάνει και λεηλατεί το κτήμα, και οι δύο αριστοκράτες γίνονται πέτρα.

Αυτό ακριβώς σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε «μόδα», σωστά;

Το πώς θα εκφραστεί αυτή η παραβολή σε υπέροχη μορφή μόδας έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, αλλά για όποιον έχει αμφιβολίες, τα τριαντάφυλλα είναι η πιο πιθανή προεπιλογή. Επίσης, κορσέδες, βολάν και – ελπίζουμε – ένα ή δύο υπέροχα vintage φορέματα- δεδομένης της πρόσφατης δημοτικότητάς του Galliano –ελπίζουμε τα παλιά του πατρόν να ξαναβγούν στην επιφάνεια.

Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. Πέρυσι, ο Jared Leto ήρθε ντυμένος ως η γάτα του Lagerfeld, η Choupette, μέσα σε πλήρη γατίσια δόξα. Δεδομένου ότι η Loewe είναι ένας από τους χορηγούς της βραδιάς και της έκθεσης, μπορείτε να περιμένετε πολλές δημιουργίες του Jonathan Anderson. Κάποτε είχε φτιάξει ένα παλτό που έβγαζε αληθινό γρασίδι. Αυτό θα φαινόταν καταπληκτικό ως επίσημο πανωφόρι για το φετινό θέμα.

Μαζί με την Wintour ως συμπρόεδροι του γκαλά 2024 είναι η Jennifer Lopez, η Zendaya, ο Chris Hemsworth και ο Bad Bunny, ενώ επίτιμοι πρόεδροι είναι ο Anderson της Loewe και ο Shou Chew, διευθύνων σύμβουλος του TikTok

H Ριάνα φτάνει ό,τι ώρα θέλει 

Ποιοι είναι οι οικοδεσπότες;

Μαζί με την Wintour ως συμπρόεδροι του γκαλά 2024 είναι η Jennifer Lopez, η Zendaya, ο Chris Hemsworth και ο Bad Bunny, ενώ επίτιμοι πρόεδροι είναι ο Anderson της Loewe και ο Shou Chew, διευθύνων σύμβουλος του TikTok. (Το TikTok είναι χορηγός μαζί με την Loewe και την Condé Nast, αν και δεδομένων των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον με την εν λόγω εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το αν θα εμφανιστεί καθόλου είναι ένα ερώτημα). Όπως και το ίδιο το πάρτι, ο συνδυασμός των οικοδεσποτών αφορά το απόλυτο μείγμα: Μουσική, κινηματογράφος, μόδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιοι είναι οι οικοδεσπότες του livestream;

Για να δώσει μια εσωτερική ματιά στο γκαλά, η Vogue θα μεταδώσει την εκδήλωση σε livestreaming για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι οικοδεσπότες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά πέρυσι ήταν η La La Anthony, ο Derek Blasberg, η Emma Chamberlain και η Chloe Fineman.

Ποιοι είναι προσκεκλημένοι;

Η λίστα των καλεσμένων είναι ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό. Σε αντίθεση με άλλους πολιτιστικούς εράνους, όπως το γκαλά της Μητροπολιτικής Όπερας ή το Frick Collection Young Fellows Ball, το Met Gala είναι μόνο με προσκλήσεις. Η είσοδος δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή – η οποία φέτος ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 75.000 δολαρίων για ένα εισιτήριο (25.000 δολάρια περισσότερα από πέρυσι), ενώ τα τραπέζια ξεκινούν από 350.000 δολάρια.

Τα προσόντα για τη συμμετοχή έχουν να κάνουν περισσότερο με τη φήμη, τα επιτεύγματα και την ομορφιά – το ιερό ευαγγέλιο σύμφωνα με την Anna – παρά με τα χρήματα. Η Wintour έχει τον τελικό λόγο για κάθε πρόσκληση και συμμετέχοντα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δώσετε τόνους χρημάτων στο μουσείο, δεν θα προκριθείτε απαραίτητα- και ακόμη και αν μια εταιρεία αγοράσει ένα τραπέζι, δεν μπορεί να επιλέξει όλους όσους θα καθίσουν σε αυτό το τραπέζι. Πρέπει να συμφωνήσει κάθε καλεσμένο με την Wintour και τη Vogue και να προσευχηθεί για έγκριση. Φέτος, όπως και το 2023, υπάρχουν περίπου 400 εκλεκτοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κοστουμιών.

Η είσοδος δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή – η οποία φέτος ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 75.000 δολαρίων για ένα εισιτήριο (25.000 δολάρια περισσότερα από πέρυσι), ενώ τα τραπέζια ξεκινούν από 350.000 δολάρια

Ο Τζάρετ Λέτο πέρυσι ντυμένος Choupette -η γάτα του Καρλ Λάγκερφελντ 

Μερικά δυνατά ονόματα

Η Rihanna επιβεβαίωσε την παρουσία της. Δεδομένων των οικοδεσποτών, είναι επίσης αρκετά σίγουρο ότι ο Ben Affleck, ο σύζυγος της Lopez, θα είναι εκεί- το ίδιο και η Elsa Pataky, η σύζυγος του Hemsworth.

Οι πιθανότητες να εμφανιστούν και πρόσωπα της Loewe, όπως η Greta Lee, ο Josh O’Connor, η Taylor Russell και ο Jamie Dornan, είναι επίσης πολλές. Πιθανότατα θα υπάρχει επίσης ένας ή δύο Kardashian/Jenner, κρίνοντας από τα προηγούμενα χρόνια, και οι πιθανότητες είναι καλές ότι ο Jeff Bezos και η Lauren Sanchez θα βγουν – αν και οι πιο καυτές εικασίες αφορούν ονόματα όπως η Caitlin Clark, ο Sam Altman και το σημερινό βασιλικό ζευγάρι διασημοτήτων, η Taylor Swift και ο Travis Kelce.

Για την ιστορία να πούμε ότι πέρυσι μια κατσαρίδα έκανε μια αιφνιδιαστική, και πολύ νεοϋορκέζικη, εμφάνιση.

Οι διασημότητες αγοράζουν τα εισιτήριά τους;

Τα σκυλιά πετούν; Όχι, προσκαλούνται από τους οίκους μόδας (ή από τα brand με εντολή της Vogue), οι οποίοι αγοράζουν τις θέσεις τους στο τραπέζι, καθώς και συχνά φτιάχνουν κατά παραγγελία την εμφάνισή τους, τους δίνουν τα αεροπορικά εισιτήρια και τους τοποθετούν στις θέσεις. Σε αντάλλαγμα, οι διάσημοι καλεσμένοι δουλεύουν ως εκπρόσωποι του οίκου. Μπορούν επίσης, φυσικά, να κάνουν πάντα μια δωρεά στο μουσείο.

Η Τζίτζι Χαντίντ στο Met Gala του 2022

Τρώει κανείς;

Είναι ένα μυστήριο! Ό,τι συμβαίνει στο δωμάτιο μένει στο δωμάτιο. Παρά την παρουσία του TikTok, υπάρχει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της εκδήλωσης, την οποία οι επισκέπτες ως επί το πλείστον τηρούν. Υπάρχει γεύμα – φέτος, όπως και σε κάθε Met Gala από το 2018 και μετά, το φαγητό γίνεται από την Olivier Cheng Catering – αλλά το φαγητό δεν είναι και το ζητούμενο, ειδικά για όσους φορούν δανεικές στολές.

Το θέμα είναι να κάνει κανείς Schmoozing (να κοινωνικοποιηθεί) σε διαφορετικά τραπέζια και στη συνέχεια να γκρουβάρει με τη διασκέδαση-έκπληξη (πέρυσι ήταν η Lizzo). Όπως και να ‘χει, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι μια κηλίδα σάλτσας στο κομψό λουκ του.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω;

Κάποιοι επίμονοι θαυμαστές στήνονται στην 5η Λεωφόρο πίσω από τις μπάρες του πεζοδρομίου και τους αξιωματικούς ασφαλείας απέναντι από τα σκαλιά του μουσείου, ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στις αγαπημένες τους διασημότητες καθώς βγαίνουν από τα Sprinter και τις Escalade τους, αλλά η Vogue κρατάει σφιχτά τα λουριά στη ζωντανή μετάδοση (δεν υπάρχει «Live From E!» για το κόκκινο χαλί του Met), και αυτή δεν είναι μια στιγμή για τον όχλο.

Έτσι κι αλλιώς, ενσταντανέ, βίντεο και εικόνες θα εμφανιστούν σε πραγματικό χρόνο στα σόσιαλ μίντια.

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024