Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
O μεγαλύτερος εκτυπωτής 3D έχτιζε ολόκληρα σπίτια – Ένας ακόμα μεγαλύτερος χτίζει γειτονιές

O μεγαλύτερος εκτυπωτής 3D έχτιζε ολόκληρα σπίτια – Ένας ακόμα μεγαλύτερος χτίζει γειτονιές

Το πελώριο μηχάνημα τυπώνει κτήρια ή άλλα μεγάλα αντικείμενα εκχύοντας θερμοπλαστικά πολυμερή. Θα μπορούσε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατασκευαστικού κλάδου.

Το Πανεπιστήμιο του Μέιν στις ΗΠΑ είχε μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness το 2019 για τον μεγαλύτερο εκτυπωτή τριών διαστάσεων στον κόσμο. Τώρα εγκαινίασε έναν ακόμα μεγαλύτερο, ο οποίος μια μέρα θα μπορούσε να χτίζει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Το γιγάντιο σύστημα, με την ονομασία Factory of the Future 1.0, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη βερσιόν, η οποία είχε χτίσει μια πειραματική κατοικία των 55 τετραγωνικώμν μέτρων σε χρόνο-ρεκόρ.

Όπως το προηγούμενο μοντέλο, το καινούργιο σύστημα τυπώνει κτήρια ή άλλα μεγάλα αντικείμενα εκχύοντας θερμοπλαστικά πολυμερή με ίνες ξύλου, δήλωσε στο Associated Press ο Χαμπίμπ Νταγκέρ, διευθυντής του εργαστηρίου όπου στεγάζονται τα δύο μηχανήματα.

Το νέο μοντέλο ενσωματώνει νέους αισθητήρες, διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο ερευνητής. Η ομάδα του ετοιμάζει έναν ακόμα μεγαλύτερο εκτυπωτή, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε νέο κτήριο που σχεδιάζει το πανεπιστήμιο.

«Μαθαίνουμε από αυτό το μοντέλο για να σχεδιάσουμε το επόμενο» είπε ο Νταγκέρ.

Από τα αποκαλυπτήρια του νέου εκτυπωτή (University of Maine)

Το πελώριο ρομπότ έμενε βούιζε κρυμμένο πίσω από μια μαύρη κουρτίνα στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασης. Η κουρτίνα τελικά άνοιξε για να αποκαλύψει το μηχάνημα ενώ τύπωνε μια φουτουριστική βάρκα.

Το πλαίσιο του εκτυπωτή καταλαμβάνει ένα μεγάλο κτήριο στην πανεπιστημιούπολη του Μέιν και μπορεί να χτίζει αντικείμενα διαστάσεων 29 επί 10 επί 5,5 μέτρα, εκχύοντας έως και 230 κιλά πολυμερούς ανά ώρα.

Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής έχουν την προοπτική να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος ευθύνεται για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της χρήσης τσιμέντου και σιδήρου, των οποίων η παραγωγή είναι άκρως ενεργοβόρα.

Τα τυπωμένα κτήρια αντίθετα είναι ανακυκλώσιμα, επισήμανε ο Νταγκέρ. «Μπορείς να το γκρεμίσεις, να αλέσεις αν θέλεις τα εκτυπωμένα τμήματα και να τα ξανατυπώσεις» είπε.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ για τον τελικό της Super League Κ15.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024