Ομόλογο: Ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές
Οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο 4,5% μειώνεται στο 4,45%.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις και πράσινο ομόλογο
Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Αλ. Τσίπρας: Το μόνο ασυμβίβαστο που θα έπρεπε να θεσπιστεί είναι αυτό του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα
- Παρίσταναν τους λογιστές ξεγελώντας δεκάδες θύματα – Πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ η λεία, εννιά συλλήψεις
- Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της Λίβερπουλ για αντί-Σαλάχ
- Ο Τσαζ Παλμιντέρι ήθελε να γίνει ηθοποιός και όχι γκάνγκστερ
- Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη λειτουργία του τουρ στο «Γ. Καραϊσκάκης»
- Mortgage Rates in Greece Hit Nine-Year Low as Lending Rebounds
- ΗΠΑ: Πως γιόρτασαν οι celebrities το Πάσχα;
- Ο Λανουά σε αναμμένα κάρβουνα με τους ξένους διαιτητές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442