Ουκρανία: Η Ρωσία «θα πληρώσει» για τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930
Απασφάλισε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσία «θα πληρώσει» για τον λιμό στην Ουκρανία την περίοδο της σοβιετικής ένωσης που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς τον χειμώνα του 1932-33 και θα λογοδοτήσει για τα τωρινά της «εγκλήματα» στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι Ρώσοι θα πληρώσουν για όλα τα θύματα του Γκολοντομόρ και θα λογοδοτήσουν για τα σημερινά εγκλήματα», υπογραμμίζει ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος στον λιμό που επέβαλε η ρωσική ηγεσία του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν την περίοδο 1932-33, γνωστή με την ονομασία Γκολοντομόρ, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν από ασιτία.
Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους Ουκρανούς
Σήμερα είναι η ημέρα μνήμης για τα θύματα του Γκολοντομόρ στην Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο του 1932, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς.
Εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα τους επόμενους μήνες από αυτό που ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale Τίμοθι Σνάιντερ έχει χαρακτηρίσει «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία».
Πηγή: ΑΠΕ
- Κριτική σε Αταμάν: «Σε ομάδα με χαμηλότερο μπάτζετ δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι…»
- Βρετανία: Νέα αποστασία βουλευτή των συντηρητικών – Μεταπήδησε στο κόμμα του Φάρατζ
- Ρόκετς – Πέλικανς 119-110: Σπουδαία νίκη και ματς-ορόσημο για τον Ντουράντ (vids)
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 11 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο – Πάνω από 60 αγνοούμενοι
- Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία στο σταυροδρόμι
- Όταν τα ντοκιμαντέρ γίνονται screen therapy: Από το πολιτικό χάος στη μαγεία της σύνδεσης και το προσωπικό στοίχημα ενός διάσημου σεφ
- Σχεδόν μισός αιώνας – Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς «Δυναστεία» 45 χρόνια μετά την πρεμιέρα
- Κίνηση στους δρόμους: Κλειστές λωρίδες λόγω έργων σε Κηφισό, Αττική Οδό και Βουλιαγμένης – Πού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442