Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τείχος του Βερολίνου: Οδοιπορικό του in σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία του

Τείχος του Βερολίνου: Οδοιπορικό του in σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία του

Η Bernauer Straße αφηγείται με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα δραματικά χρόνια που το Τείχος του Βερολίνου έστεκε όρθιο

Ήταν το βράδυ της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1989, όταν το Τείχος του Βερολίνου σταμάτησε, ουσιαστικά, να υπάρχει. Ένα από τα ιστορικότερα σημεία που σχετίζονται με το Τείχος του Βερολίνου θα είναι πάντα η Βernauer Straße (οδός Μπερνάουερ).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης οδού είναι ότι εκεί, τον Αύγουστο του 1961, που «σφραγίστηκαν» τα σύνορα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού τομέα, από τη μια στιγμή στην άλλη συντελέστηκε με τον πιο ωμό τρόπο η διχοτόμηση του Βερολίνου.

Οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα βρέθηκαν ξαφνικά στις δύο πλευρές συρματοπλεγμάτων και οδοφραγμάτων, που γρήγορα μετατρέπονταν σε τείχος.

Ο δρόμος αυτός βρέθηκε ακριβώς μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου και αποτέλεσε το πιο ευδιάκριτο όριο μεταξύ του Δυτικού και Σοβιετικού κόσμου. Ο Ψυχρός Πόλεμος θέριευε εκεί.

Το 1949, οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Δυτικών και Σοβιετικών, που ήταν οι κατοχικές δυνάμεις της ηττημένης Γερμανίας, οδηγούν στον χωρισμό της Γερμανίας σε δύο διαφορετικά κράτη: την Ανατολική Γερμανία (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας) και τη Δυτική Γερμανία (Ομοσπονδίακη Δημοκρατία της Γερμανίας).

Για αρκετά χρόνια οι έλεγχοι διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών είναι από περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι. Όλα όμως θα αλλάξουν τον Αύγουστο του 1961. Τότε που αρχίζει να χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου.

Η Bernauer Straße «αφηγείται» με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα δραματικά χρόνια που το Τείχος του Βερολίνου έστεκε όρθιο και στο οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε με το in στο Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο, ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να βρεθώ εκεί με μια μικρή ψηφιακή κάμερα.

Το βίντεο που ακολουθεί επιχειρεί να μεταφέρει όσο πιο καθαρά και άμεσα γίνεται την ιστορία της Bernauer Straße και του Τείχους.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024