Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέλεις να κάνεις εξωσωματική γονιμοποίηση; Δικαιούσαι να ζητήσεις τηλεργασία

Θέλεις να κάνεις εξωσωματική γονιμοποίηση; Δικαιούσαι να ζητήσεις τηλεργασία

Στις 19 Ιουλίου η ελληνική Βουλή υπέγραψε το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο εκσυγχρόνιζε το νομοθετικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αίτηση για τηλεργασία μπορούν να υποβάλουν οι εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πλαίσιο που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και Υγείας, γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής, μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης, μπορούν να αιτηθούν να τους παρέχεται η δυνατότητα για τηλεργασία.

Στις 19 Ιουλίου η ελληνική Βουλή υπέγραψε το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο εκσυγχρόνιζε το νομοθετικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το νέο πλαίσιο προσαρμόστηκε στις αλματώδεις επιστημονικές εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις κοινωνικές απατήσεις.

Τουλάχιστον 100 παιδιά και πλέον γεννιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο από γυναίκες πάνω από 50 ετών, με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε κάποια γειτονική χώρα του εξωτερικού επειδή το όριο ηλικίας στην Ελλάδα είναι μέχρι 52 ετών.

Το 2017 γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών, 148 παιδιά και το 2019, 135 παιδιά

«Ήδη η γέννηση παιδιών από γυναίκες άνω των 50 ετών είναι γεγονός σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ελλάδα, καθώς γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες υποβλήθηκαν σε διαδικασία εξωσωματικής σε άλλες χώρες, όπου το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει, επέστρεψαν στην Ελλάδα για να γεννήσουν. Ενδεικτικά, κατά το έτος 2017 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 148 παιδιά και το έτος 2019 γεννήθηκαν 135 παιδιά από γυναίκες άνω ων 50 ετών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Βραχνής, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Προσθέτει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έβαζε πολλά εμπόδια σε ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και αναγκάζονταν να αναζητήσουν λύσεις σε άλλες χώρες. «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και δεν θα αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλη χώρα». Μάλιστα ο κ. Βραχνής αναφέρει ότι λόγω της πανδημίας από τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι το 2023 ισχύει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγής άνω των 50 και μέχρι 52 ετών και η Αρχή έχει δεχτεί περίπου 400 αιτήματα από ζευγάρια που επιθυμούσαν να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγής, κάτι που ανέδειξε την λειτουργικότητα της αύξησης του ηλικιακού ορίου για τις γυναίκες στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη διάταξη «λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα υπογόνιμων ζευγαριών που αναζητούσαν λύση εκτός της χώρας», αναφέρει ο κ. Πάντος. Οπως λέει από την δική του εμπειρία περίπου 500 έως 700 ζευγάρια ετησίως καταφεύγουν σε Αλβανία, Κύπρο, ΗΠΑ, για να αποκτήσουν παιδί.

Μικτό σύστημα δωρεάς γεννητικού υλικού

Αρκετή συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Βραχνή, έχει προκαλέσει η εισαγωγή μικτού συστήματος δωρεάς γεννητικού υλικού, ώστε να εναπόκειται στον δότη ή τη δότρια γεννητικού υλικού η επιλογή της ανωνυμίας του ή μη, ή η γνωστοποίηση των στοιχείων του στο τέκνο που θα προκύψει από τη δωρεά του, μετά από την ενηλικίωσή του και εφόσον το ίδιο το αιτηθεί.

Άρα, όπως εξηγεί ο κ. Βραχνής ο δότης μπορεί να είναι ανώνυμος, ή επώνυμος, ή να είναι επώνυμος μετά το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο δότης σε όποια κατηγορία και αν ανήκει δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει το παιδί που γεννήθηκε από το γενετικό του υλικό, εκτός αν οι γονείς του παιδιού ή το ίδιο το παιδί το κοινοποιήσουν στο δότη. Εκτός και αν πάμε σε μια υποπερίπτωση, προσθέτει ο κ. Βραχνής, όπου με το νέο νόμο επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να επιλέξει το δότη.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024