Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο

Ο Πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο

Οσο ο Πρωθυπουργός δεν αίρει αυτό το απόρρητο, τόσο θα «αιμορραγεί από ηθική άποψη», γιατί οι μορφωμένοι άνθρωποι της μεσαίας τάξης δεν μπορούν να κατανοήσουν το εξής μέγεθος:

Η πρωτοφανής και κατά τη γνώμη μου μη νόμιμη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου ενός πολιτικού αρχηγού (του κ. Ανδρουλάκη) έχει τραυματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεμονία και το ηθικό κύρος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Και εάν ο Πρωθυπουργός υιοθετεί τη φιλοσοφία του Max Weber, δηλαδή «την ηθική της ευθύνης», τότε είναι απαραίτητο με βάση το άρθρο 14 του νόμου για τις μυστικές υπηρεσίες (3649/2008), να άρει το σχετικό απόρρητο της «παρακολούθησης Ανδρουλάκη» (κάτι που του το επιτρέπει ο ανωτέρω νόμος, γιατί έχει και την ιδιότητα του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ).

Ας το κάνει λοιπόν ο Πρωθυπουργός, ώστε  οι υπάλληλοι των Μυστικών Υπηρεσιών να κάνουν επιτέλους γνωστό για ποιον λόγο (που αφορούσε την εθνική ασφάλεια της χώρας) είχαν ζητήσει από την αρμόδια Εισαγγελέα Εφετών την κατάλυση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός πολιτικού αρχηγού!

Οσο ο Πρωθυπουργός δεν αίρει αυτό το απόρρητο, τόσο θα «αιμορραγεί από ηθική άποψη», γιατί οι μορφωμένοι άνθρωποι της μεσαίας τάξης δεν μπορούν να κατανοήσουν το εξής μέγεθος:

Δηλαδή, για ποιον λόγο υιοθετήθηκε μια τέτοια αντισυνταγματική επιλογή (που ενδεχομένως κατατάσσει την Ελλάδα στα «αποτυχημένα κράτη» σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο Francis Fukuyama στο βιβλίο του για την «Οικοδόμηση των κρατών»).

Και υποστηρίζω μια τέτοια άποψη, έστω και αν το κεντρικό θέμα των επόμενων εκλογών θα είναι η ακρίβεια και το υπέρογκο κόστος ζωής το οποίο γονατίζει τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα!

Από την άλλη πλευρά με εντυπωσιάζει και η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Για ποιον λόγο;

Ο κ. Τσίπρας ορθά ασκεί σκληρή κριτική στον σημερινό Πρωθυπουργό για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη. Ωστόσο και ο ίδιος λησμονεί ότι επί της πρωθυπουργίας του είχαν ενεργοποιηθεί παρόμοιες αντισυνταγματικές πρακτικές!

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι «παρακολουθούνταν» εντελώς παράνομα από μυστικούς αστυνομικούς με συσκευές ήχου και εικόνας ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την ιδεολογία του!

Και ήταν παράνομη η συγκεκριμένη παρακολούθηση, γιατί η Δικονομία μας επιτρέπει την «καταγραφή της δραστηριότητας ενός ατόμου με συσκευές ήχου και εικόνας» μόνο για πολύ σοβαρές αξιόποινες πράξεις (άρθρο 254 του ΚΠΔ).

Δηλαδή για τα αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας κ.λπ.

Ομως οι μυστικοί αστυνομικοί στην παραπάνω υπόθεση που αφορούσε τον κ. Λαφαζάνη διεξήγαγαν την έρευνά τους για κάποια πολύ ελαφρότερα αδικήματα (διατάραξη οικιακής ειρήνης κ.λπ. που είχαν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς σπιτιών).

Κατά συνέπεια ήταν σίγουρα παράτυπη η παρακολούθηση της ζωής ή των ακτιβιστικών δραστηριοτήτων του κ. Λαφαζάνη!

Και κάνω αυτή την αναφορά, γιατί το προέχον ζήτημα στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη είναι μόνο ένα:

Να γίνουν γνωστοί οι λόγοι εθνικής ασφάλειας ένεκα των οποίων ήταν αναγκαίο να παραβιαστεί ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα ενός πολιτικού αρχηγού.

Κατά συνέπεια η υπόθεση τούτη δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση, ώστε να κερδίσουν κάποιοι τις επόμενες εκλογές!

Το συμπέρασμα; Σήμερα οι πολίτες φοβούνται ότι παρακολουθούνται και τα δικά τους τηλέφωνα! Για αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι αναγκαίο να άρει το απόρρητο της παρακολούθησης του κ.  Ανδρουλάκη.

Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τη Δικονομία μας!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής  της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024