Ιταλία: Δικαστική απόφαση υπέρ υιοθεσίας και διπλού επωνύμου κόρης ομοφυλόφιλου ζευγαριού
Οι δικαστές τόνισαν πως «η συναισθηματική σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου, που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως μέρη του ίδιου σχεδίου ζωής συνιστά», για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, μια «οικογένεια».
Αίσιο τέλος για ένα ζευγάρι γυναικών από την Πάρμα, η κόρη του οποίου γεννήθηκε το 2018 από ετερόλογη τεκνοποίηση με δότη.
Όπως μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ζευγάρι, νομικά παντρεμένο εδώ και τέσσερα χρόνια, έλαβε από το Δικαστήριο Ανηλίκων της Μπολόνια την κοινοποίηση, πως η υιοθεσία από τον σύντροφο της βιολογικής μητέρας – μία εκ των δύο γυναικών – ανταποκρίνεται «πλήρως στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, επιτρέποντάς του να απολαμβάνει τη συναισθηματική και εκπαιδευτική συνέχεια μιας σταθερής οικογένειας, στην οποία είναι ικανό να χτίσει τη δική του ταυτότητα» και πως «το επώνυμο είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του».
Πολύπλοκη διαδικασία με αίσιο τέλος
Η απόφαση, όμως, αποτέλεσε αφετηρία ενός πολύπλοκου δρόμου.
Λίγο μετά τη γέννα, ο Δήμαρχος της Πάρμα, Federico Pizzarotti προέβη στην εγγραφή της νεογέννητης στο ληξιαρχείο της πόλης της Εμίλια-Ρομάνια, αναφέροντας τα επώνυμα και των δύο γυναικών.
Όμως, η έφεση του εισαγγελέα της Πάρμα ξεκίνησε τη διαδικασία ακύρωσης του δεύτερου επωνύμου, διαδικασία η οποία τελικά ακυρώθηκε με την επικύρωση της «υιοθεσίας θετού παιδιού».
Οι δικαστές, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, τόνισαν πως «η συναισθηματική σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου, που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως μέρη του ίδιου σχεδίου ζωής συνιστά», για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, μια «οικογένεια».
- Χώροι εργασίας: Υπό πίεση οκτώ στους δέκα υπαλλήλους – Στρες, ανισότητες, εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση
- Ανήλικος μέθυσε στο καρναβάλι Ρεθύμνου – Συνελήφθη ο πατέρας του
- Το χάσμα του πλούτου στην Ευρώπη: Πού βρίσκονται οι πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι;
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ – Τα δρομολόγια και οι σταθμοί που βγαίνουν «εκτός»
- Ο Γρηγορίου είναι κοντά στον Άρη
- Καθαρά Δευτέρα: Όλα όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα για την «αργία»
- Τώρα ιδρώνει: Η φωτογραφία του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου μετά τη σύλληψή του έγινε «έργο τέχνης» στο Λούβρο
- Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – 600 μολύβια και 10 ποιήματα: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442