Τουρκία: Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη άγγιξε το 100%
Το επίπεδο της αύξησης των τιμών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1998
Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη έτρεχε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 99,11% ενώ η αύξηση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν 4,09%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1998
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε αυτούς τους αριθμούς, όπως μεταδίδει το BBC.
Διαβάστε επίσης Κωνσταντινούπολη: Οι ρωμιοί πρωτοπόροι της τουρκικής εκπαίδευσης
Το επίπεδο της αύξησης των τιμών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1998.
Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία του Turk-Is, το ράλι του πληθωρισμού έχει «σπρώξει» το κατώφλι της φτώχειας σε επίπεδα που αναλογούν σε τέσσερις φορές τον κατώτατο μισθό σε ολόκληρη την Τουρκία.
Διαβάστε επίσης Τουρκία: Το κατώφλι της φτώχειας είναι σε επίπεδα τέσσερις φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό
Διευρύνεται η φτώχεια
Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσίευσε έδειξε πως, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να «τρέχει» τον Ιούλιο στο 7% σε μηνιαία βάση και τον δείκτη του πληθωρισμού στο 78,6%, μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας αν έχει εισόδημα που φτάνει τις 22.280 λίρες το μήνα (ή αλλιώς 1.243 δολάρια). Στα επίπεδα αυτά βρίσκεται ουσιαστικά τέσσερις φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, παρά και τις συνεχόμενες αυξήσεις της κυβέρνησης, βρίσκεται μετά βίας στις 5.500 λίρες.
Αντιστοίχως το κατώφλι της πείνας, που αναφέρεται στις μηνιαίες δαπάνες για την βασική διατροφή, υπολογίζεται στις 6.840 λίρες το μήνα, ήτοι 24% πάνω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
Θυμίζουμε πως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές μέσα σε έξι μήνες. Την τελευταία φορά, από τις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε αύξηση κατά 30%, από τις 4.250 στις 5.500 λίρες, στο πλαίσιο μιας απόφασης που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως με την απαξίωση της λίρας οι αυξήσεις αυτές πρακτικά εξανεμίζονται και η αξία του χρήματος μειώνεται με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με το ράλι των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης, το μέσο νοικοκυριό να δυσκολεύεται να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά για το προς το ζην.
Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται μάλιστα και τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περιμένουν πως ο δείκτης σημείωσε νέο άλμα ξεπερνώντας και το όριο του 80%, στο 80,1%.
- Άννα Βίσση: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία της στο ΟΑΚΑ
- To σημείωμα που «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα και έγινε viral
- Αίτημα για μόνιμη συμμετοχή στη Euroleague κατέθεσε ο ΠΑΟΚ
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442