Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ι Save Lives: Νέα εφαρμογή δίνει οδηγίες για ανάνηψη και καλεί το ΕΚΑΒ

Ι Save Lives: Νέα εφαρμογή δίνει οδηγίες για ανάνηψη και καλεί το ΕΚΑΒ

Το app δείχνει επίσης πού βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής και μεταδίδει το στίγμα της σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Δωρεάν διαθέσιμη είναι από την Τετάρτη η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα I Save Lives, με την οποία οι χρήστες μπορούν να λάβουν οδηγίες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ανθρώπων που υπέστησαν ανακοπή.

Το app ειδοποιεί επίσης το  ΕΚΑΒ, δείχνει πού βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής και μεταδίδει το στίγμα της σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ώστε να εντοπίζεται ταχύτερα από τους διασώστες.

Η εφαρμογή διατίθεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά μέσω του App Store και του Google Play και θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και από 1.000 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το I Save Lives δημιουργήθηκε από τον οργανισμό Kids Save Lives, σε συνεργασία εμ τη Microsoft, και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φορείς της πολιτείας, γήπεδα και άλλους να προμηθευτούν απινιδωτές ενώ γνωστοποίησε ότι το ίδιο θα κάνει η Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε τέτοια περιστατικά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος και επισήμανε ότι έρευνες δείχνουν πως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν το 70% των θυμάτων από την καρδιακή ανακοπή αν στο θύμα χορηγούνταν μέσα σε 3 ως 5 λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) και γινόταν χρήση απινιδωτή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο χέρια

Ο επικεφαλής του τμήματος αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κολωνίας και επιστημονικός σύμβουλος του I Save Lives, Μπέν Μπέτινγκερ,, τόνισε ότι όταν κανείς υφίσταται καρδιακή ανακοπή, ο εγκέφαλος σταματά να δέχεται αίμα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν αμέσως θωρακικές, αλλιώς ο εγκέφαλος αρχίζει να νεκρώνεται μέσα σε τρία με πέντε λεπτά.

«Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι δύο χέρια για να σώσει μια ζωή. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι πιέσεις κατά 4 ως 6 εκατοστά σε ενήλικες, στο μέσο του στήθους, πολύ γρήγορα, χωρίς διακοπή μέχρι να φτάσει βοήθεια» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024