Τεύτλα: Ενστάσεις παραγωγών για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης
Επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας για άλλες χρήσεις του τελικού προϊόντος (βιοαέριο, ζωοτροφή)
Οι ενστάσεις των τευτλοκαλλιεργητών για το ύψος που κυμάνθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2021, η έκδηλη ανησυχία τους για την μελλοντική πορεία της καλλιέργειας, άλλα και η δυνατότητα για συνδεδεμένη ενίσχυση και για την τρέχουσα χρονιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Αρχικά, ο βουλευτής έθεσε ενώπιον του υπουργού τις ενστάσεις των καλλιεργητών για το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που καθορίστηκε για το 2021 στα 78 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό αυτό, όπως επισημάνθηκε, είναι χαμηλό για να καλυφθούν τα ετήσια έξοδα της καλλιέργειας, αφού η περυσινή παραγωγή απορροφήθηκε από μονάδες παραγωγής βιοαερίου με χαμηλή τιμή και συνεπώς, το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων έχει αρνητικό πρόσημο.
Προς τούτο, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα για επιπλέον οικονομική συνδρομή στους τευτλοκαλλιεργητές, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, άλλα και στην αύξηση του κόστους παραγωγής που έχουν προκαλέσει εξωγενείς παράγοντες.
Επιπροσθέτως, κατόπιν αιτήματος των παραγωγών, συζητήθηκε η κατάσταση που υπάρχει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εφόσον και για φέτος (2022) υπάρχει η δυνατότητα συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της καλλιέργειας δεδομένων των πλεονεκτημάτων που αυτή έχει, αφού το προϊόν της μπορεί να διατεθεί ως φθηνότερη ζωοτροφή, άλλα και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.
Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που του έθεσε ο κυβερνητικός βουλευτής και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπληρωματικής ενίσχυσης, πέραν της ανακοινωθείσας συνδεδεμένης -μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου- σε όσους παρέδωσαν τεύτλα για το 2021. Επιπλέον, σχετικά με την τρέχουσα χρονιά, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας για άλλες χρήσεις του τελικού προϊόντος (βιοαέριο, ζωοτροφή) οι οποίες εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προβλεφθεί για το 2022.
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
- Γκολ και highlights από τις ρεβάνς του Europa League (vids)
- Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ έκλεισε την πόρτα της 10άδας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442