Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί καθυστερεί το ρωσικό κομβόι προς το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί καθυστερεί το ρωσικό κομβόι προς το Κίεβο

Παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χαρκίβ (Χάρκοβο), Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η οχηματαπομπή σημείωσε μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε τρεις ημέρες», σημείωσε. «Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χαρκίβ, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής», προσθέτει.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν. Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί θα είναι σχεδόν βέβαια σημαντικά υψηλότερος και θα συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγει.

Η εικόνα από τα πολεμικά μέτωπα

Η Χερσώνα είναι στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων όπως επιβεβαίωσαν και Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ρωσικά στρατεύματα περιπολούν την στρατηγικής σημασίας πόλη του Νότου. «Υπήρξαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα ή επιθετικότητα από την πλευρά μας», είπε ο δήμαρχος της πόλης  Igor Kolykhaiev.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι πέρασαν ακόμα μία νύχτα κόλασης με συνεχείς εκρήξεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να βρεθούν σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα Πέμπτη διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απειλούν με νέες επιθέσεις, το υπόγειο ενός νοσοκομείου του Κιέβου έχει μετατραπεί σε μαιευτήριο, όπου οι μέλλουσες και οι νέες μητέρες φέρνουν νέα ζωή σε έναν κόσμο που αναστατώνεται βίαια από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Η Alina Shinkar είναι 32 εβδομάδων έγκυος στο πρώτο της παιδί. Εισήχθη σε ένα από τα μαιευτήρια του Κιέβου πριν από δύο εβδομάδες λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. «Ξύπνησα στις 24 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί από το χτύπημα, που άκουσα. Την έκρηξη. Και μετά άκουσα γυναίκες να αρχίζουν να κλαίνε και να ουρλιάζουν. Ο πόλεμος άρχισε», αναφέρει ο Guardian.

Σφυροκόπημα του Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό στο Χάρκοβο. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις εν λόγω επιθέσεις, με το CNN να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους.

Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα από τις ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης, μια σειρά από έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης του Χάρκοβο έσπασαν από εκρήξεις στο κοντινό κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

Όπως ανέφερε η Ukrinform, η αστυνομία του Χάρκοβο άνοιξε 151 ποινικές διαδικασίες για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στην πόλη.

Περικυκλωμένη η Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη θα βομβαρδιστεί εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024