Μέτρα για τα κητώδη μετά τον θάνατο της φάλαινας στον Σαρωνικό
Περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαχείριση εκβρασμών.
Σε διαβούλευση καλεί 18 περιβαλλοντικές οργανώσεις ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τους παρουσιάσει τα σχέδια δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η πρώτη ΚΥΑ ορίζει την οργάνωση και λειτουργία για το Δίκτυο Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας, με στόχο να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο τα περιστατικά εκβρασμών για κητώδη, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες και καρχαριοειδή.
Η δεύτερη ΚΥΑ θα καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία αναγνώρισης και εποπτείας για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ).
Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο τραυματισμένου ζιφιού στον Σαρωνικό και τις καταγγελίες του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση του περιστατικού.
Διαβάστε επίσης: Από τι κινδυνεύει πραγματικά ο ζιφιός;
Στη διαβούλευση κλήθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρίων, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, iSea, MEDASSET, ΜΟm, WWF Ελλάς, Δράση για την άγρια Ζωή, Αρχιπέλαγος, Πέλαγος και Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
- Θεσσαλονίκη: 38χρονος διέρρηξε 14 οχήματα μέσα σε λίγες ώρες
- Πρώτη κρούση για τον Τσάμπι Αλόνσο: Τον θέλει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρνείται να εξετάσει τον Γκόλια η αντιπολίτευση – «Ευτελισμός της διαδικασίας»
- Αισιόδοξος Αμερικανός πρέσβης για Γροιλανδία – Βλέπει τη κρίση σαν ευκαιρία για ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)





























































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442