ΕΔΔΑ – Νέα καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης
Στο Δικαστήριο προσέφυγε τούρκος εκπαιδευτικός ο οποίος είχε αναρτήσει τον Απρίλιο 2015 μηνύματα ευνοϊκά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, μαζί με το κίνημά του, έχει χρησιμοποιηθεί ως στόχος από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε για μία ακόμη φορά την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε στην χώρα ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Στο Δικαστήριο προσέφυγε τούρκος εκπαιδευτικός ο οποίος είχε αναρτήσει τον Απρίλιο 2015 μηνύματα ευνοϊκά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, μαζί με το κίνημά του, έχει χρησιμοποιηθεί ως στόχος από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η υπόθεση εκπαιδευτικού
Αυτές οι αναρτήσεις «δεν αποτελούν προτροπή στην βία και δεν αποτελούν υποκίνηση σε εξέγερση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο εκπαιδευτικός είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση επτά μηνών από τουρκικό δικαστήριο για «εγκωμιασμό του εγκλήματος και του εγκληματία» τον Νοέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η τουρκική εξουσία έχει χρίσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Το τουρκικό δικαστήριο είχε χρησιμοποιήσει την απόπειρα του πραξικοπήματος για να αποφανθεί ότι τα μηνύματα του εκπαιδευτικού συνιστούσαν «σαφή και άμεση κίνδυνο για την δημόσια τάξη».
Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε αντίθετα ότι τα μηνύματα του τούρκου εκπαιδευτικού «συνιστούν ειρηνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο και δεν περιείχαν καμία προτροπή σε εξέγερση», κατά συνέπεια δεν μπορούν «να δημιουργήσουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο για την δημόσια τάξη, όπως μία απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότερο από έναν χρόνο μετά».
Οι δικαστές του Δικαστηρίου τονίζουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τον εκπαιδευτικό βασιζόμενη σε μία «αντίστροφη επιχειρηματολογία» που συνιστά «υπερβολικά ευρεία και απρόβλεπτη ερμηνεία» του νόμου.
Η Τουρκία καταδικάσθηκε λοιπόν για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, αλλά χωρίς οικονομική κύρωση, καθώς η προσφυγή του εκπαιδευτικού δεν περιλάμβανε τέτοιο αίτημα, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Δικαστηρίου.
Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως καταδικασθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κυβέρνηση «Φραπέδων»: Το πραγματικό πρόβλημα είναι το δικαίωμα σιωπής που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φοινικούντα: «Δέχομαι απειλές», λέει η ανιψιά του ιδιοκτήτη – Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες
- Lemmy lives: Μια επική συναυλία – πάρτι αφιερωμένη στο icon του hard rock και της αλητείας
- Απείθαρχοι; Αλαζόνες; Τεμπέληδες; Η Γενιά Z αντιμετωπίζει ένα γνώριμο κύμα κριτικής στον χώρο εργασίας
- Εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της Παρασκευής Τυχεροπούλου στην εκδικητική συμπεριφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ποιες μεταβιβάσεις ακίνητων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εφορίας
- Μπορεί η κηπουρική να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442