ΕΣΥ – «Κλείνουν» τα νοσοκομεία για τους μη covid ασθενείς – Κόβεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων
Το ΕΣΥ μετατρέπεται και επίσημα σε σύστημα μίας νόσου, καθώς με εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δίνεται η οδηγία στα νοσοκομεία να περιορίσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία έως και 80%
Σε lockdown το ΕΣΥ, καθώς η πορεία της πανδημίας, έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία με περιστατικά κοροναϊού, και το εξαντλημένο και ελλιπές προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση. Με έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, δίνεται οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις κατά τόπους ΥΠΕ για «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%».
Το μέτρο αυτό αφορά και τις ιδιωτικές δομές υγείας. Εξαιρούνται τα έκτακτα χειρουργεία καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ κανονικά θα εκτελούνται χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού και άλλες ιατρικές πράξεις που αφορούν χρόνια σοβαρά νοσήματα.
Έτσι το σύστημα υγείας μετατρέπεται και επίσημα σε σύστημα μίας νόσου, καθώς ασθενείς που είχαν προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί να την αναβάλουν έως ότου η κατάσταση αποσυμφορηθεί.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι δεδομένες, με τον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, να κρίνει ως προσχηματική την αναφορά ότι το μέτρο της περικοπής των χειρουργείων θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ. Τα «θα ισχύσει και στις ιδιωτικές κλινικές» πείτε τα αλλού, όχι σε εμάς : το προηγούμενο του Κοντοζαμάνη 2/3 ΔΕΝ τηρήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές και το υπ. Υγείας έκανε το κορόϊδο. Είστε ύποπτοι δωροληψίας από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, κάντε μου μήνυση. pic.twitter.com/70V0f6f2gU
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τρομάζουν, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 100 θάνατοι και πάνω από 600 διασωληνωμένοι, με το προσωπικό των νοσοκομείων να έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του, και να έχουμε πια και περιστατικά λιποθυμιών εν ώρα εργασίας, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων.
Η εικόνα δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κορύφωση του κύματος δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ το ΕΣΥ φαίνεται πως ήδη έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Μαρίας Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας ότι μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας