Λα Πάλμα – Συγκλονιστικές εικόνες από τις εκρήξεις του ηφαιστείου – Η μαρτυρία του Ευθύμη Λέκκα
Ελληνική επιστημονική ομάδα επισκέφθηκε το ισπανικό νησί Λα Πάλμα. Νέες εικόνες που προκαλούν δέος από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Στο νησί Λα Πάλμα που βιώνει απανωτές εκρήξεις από το ηφαίστειο βρέθηκε ελληνική επιστημονική αποστολή. Στο ισπανικό νησί βρέθηκαν ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και η Μαρία Μανουσάκη, Γεωλόγος MSc, στέλεχος του ΟΑΣΠ.
«Ένα τοπίο αποκάλυψης»
«Βιώσαμε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με τεράστιες ηφαιστειακές βολίδες να εκτινάσσονται παντού, βροχή από διάπυρη ηφαιστειακή στάχτη, εκκωφαντικές βροντές, συνεχείς σεισμούς, ποταμούς πυρακτωμένης λάβας και διάχυτα τοξικά αέρια, που δημιουργούσαν ένα απόκοσμο τοπίο καταστροφής, αλλά και δημιουργίας, ένα τοπίο αποκάλυψης», σημειώνει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
«Ένιωσα φόβο και σεβασμό»
«Στους πρόποδες του ηφαιστείου Cumbre Vieja, ένιωσα φόβο, σεβασμό, ελάχιστος και εφήμερος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν εκατομμύρια χρόνια τον πλανήτη μας, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι. Η ασημαντότητά μας μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, είναι αυτό που ίσως μας συνετίσει, για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες γεωδυναμικές και υδρομετεωρολογικές διεργασίες, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.
«Η τεράστια νέα επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε, η καταλυτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών παρακολούθησης και η διαμόρφωση νέων επιχειρησιακών και αποτελεσματικών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, αποτελούν για εμάς ένα μεγάλο άλμα για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων», τόνισε ο καθηγητής.
Για τρία συνεχόμενα βράδια
«Παρακολουθώντας για τρία συνεχόμενα βράδια, χωρίς ούτε σκέψη για ξεκούραση και ύπνο, τη φαντασμαγορική δράση του ηφαιστείου, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που βρέθηκα σε μία τέτοια παράσταση της φύσης. Ήταν ίσως από τα πιο όμορφα βράδια που βίωσα, και παράλληλα οι πιο όμορφες ‘φωτογραφικές’, ‘κινηματογραφικές’ μου στιγμές», πρόσθεσε ο Ευθύμης Λέκκας.
- Γιατί δεν προχωράει η μεταγραφή του Μήτογλου στη Σαμπντόρια
- Λυμπερόπουλος: «Συσσωρευμένα και προαναγγελθέντα τα προβλήματα» που οδηγούν σε νέες απεργίες τα ταξί
- Τσιάρας: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες των αγροτών (και) για το ρεύμα
- Μεξικό: Νεκρός από σφαίρες δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ
- Euroleague: Για τον Μάρτιο ορίστηκε το Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε
- Μέγαρο Μαξίμου: Τι επιδιώκει από τη συνάντηση της Τρίτης με τους αγρότες
- Ηράκλειο: Πτώμα γυναίκας σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
- Κώστας Κακκαβάς: Έγινε 90 χρόνων – Η αδημοσίευτη φωτογραφία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 09.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442