Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδρομή στην Αττική - Πέντε αρχαιολογικοί χώροι που ίσως δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν

Εκδρομή στην Αττική – Πέντε αρχαιολογικοί χώροι που ίσως δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν

Σου λέει κάτι η λέξη «Ραμνούς»;

Την Ακρόπολη την έχετε επισκεφθεί ξανά και ξανά. Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο ισχύει και για την αρχαία Αγορά – και σίγουρα όλο και κάτι έχετε ακούσει για το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού.

Όσο για το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αν δεν έχετε απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα επάνω στο βράχο, σας προτείνουμε να σπεύσετε.

Όμως αφού εξανλτήσετε τις κλασικές επιλογές της… κλασικής (και όχι μόνο) αρχαιότητας, έχετε στο νου σας ότι η Αττική κρύβει αμέτρητα αρχαιολογικά διαμαντάκια.

Και κάποια από αυτά, ενδέχεται να μην τα έχετε ξανακούσει ποτέ.

Αμφιαράειο Ωρωπού


Στις όχθες του χειμάρρου της Χαράδρας (όπως αποκαλούνταν στην αρχαία Ελλάδα), βρίσκεται το Αμφιαράρειο, ένα μαντείο και ιερό αφιερωμένο στον Αμφιάραο.

Ο Αμφιάραος ήταν ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και μάντης που αναγκάστηκε να πάρει μέρος στην εκστρατεία του Πολυνείκη εναντίον της Θήβας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, σώθηκε από τον θάνατο χάρη στην παρέμβαση του Δία, που άνοιξε τη Γη με έναν κεραυνό και ο Αμφιάραος κρύφτηκε στα έγκατά της.

Για αυτό και έκτοτε οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν ως θεότητα του κάτω κόσμου.

Εκτός από μάντης ήταν και ιατρός, με ορισμένες πηγές να αναφέρονται σε αυτόν ως «δεύτερο Ασκληπιό».

Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος παραμένει σχετικά άγνωστος, ανήκε στα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας.

Πλέον μπορεί κανείς να δει τα ερείπια των κτισμάτων του ιερού, μέρη των λουτρών του, ένα αρχαίο θέατρο που χρονολογείται στον 2ο π.Χ. αιώνα, αλλά και μια ιερή πηγή που μέχρι και σήμερα αναβλύζει νερό από δεξαμενή της ρωμαϊκής περιόδου.

Από εκείνο το σημείο πίστευαν οι αρχαίοι ότι ο Αμφιάραος αναδύθηκε ως θεός μετά τη διάσωσή του από το Δία.

Οι αρχαίοι έκαναν τάματα για τη βελτίωση της υγείας τους στον Αμφιάραο και αν πράγματι γιατρεύονταν έριχναν μέσα στην πηγή χρυσά ή αργυρά νομίσματα.

Αν και το καλοκαίρι ίσως ενδείκνυται περισσότερο για μια επίσκεψη σε συνδυασμό με βουτιά σε κάποια κοντινή παραλία, ο καιρός παραμένει ζεστός – οπότε βιαστείτε.

Ραμνούς


Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο τόσο καλά διατηρημένο που είναι βέβαιο ότι αν δεν βρισκόταν σε τόσο απομονωμένο σημείο θα τον είχατε ακούσει ξανά και ξανά.

Βρίσκεται σε μια περιοχή ανέγγιχτη από το χρόνο, αφού μετά την αρχαιότητα δεν κατοικήθηκε ποτέ και αποτελείται κυρίως από χωράφια και βοσκοτόπια.

Ο Ραμνούς ή Ραμνούντας δεν είναι κάποιο αρχαίο θέατρο ή ιερό: Είναι μια ολόκληρη πόλη.

Εντός της επιβιώνουν ακόμη τα ερείπια του ιερού της Νεμέσεως (χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα), αλλά και το φρούριο του οικισμού.

Στην αρχαιότητα, η συγκεκριμένη περιοχή είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Αθηναίους, αφού μέσα από το φρούριο ήλεγχαν το πέρασμα προς τον Ευβοϊκό και μετέφεραν σιτηρά στην Αθήνα.

Τα ερείπια δεν είχαν θαφτεί ποτέ εντελώς κάτω από το χώμα, όμως καθώς η περιοχή δεν γνώρισε οικιστική ανάπτυξη, μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, το ιερό και το φρούριο δεν ήταν ορατά.

Ο αρχαιολογικός χώρος, με την υπέροχη θέα του προς τον Ευβοϊκό, προσφέρεται για μια πανέμορφη φθινοπωρινή βόλτα.

Τάφοι, θρόνοι και ανέγγιχτη φύση μπλέκονται αρμονικά και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Το καλοκαίρι, η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στις παραλίες Μικρό ή Μεγάλο Σέσι.

Βραυρώνα


Αντλώντας το όνομά της από τον ήρωα Βραύρωνα και έχοντας ως σημαντικότερο αξιοθέατό της το ιερό της Βραυρώνιας Αρτέμιδος, η Βραυρώνα, μια από τις δώδεκα αρχαίες πόλεις της Αττικής, αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το άγαλμα της θεάς μεταφέρθηκε στο ιερό της Βραυρώνας – ένα από τα σημαντικότερα της Αττικής – κατ’ εντολή της ίδιας της θεάς, από τον Ορέστη και την Ιφιγένεια, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ταυρίδα.

Εκτός από τον ίδιο τον χώρο του αρχαίου ναού, αξίζει σίγουρα και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, όπου βρίσκονται όλα τα γλυπτά του και άλλα ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή – ορισμένα χρονολογούνται ακόμη και στην προϊστορική εποχή.

Ιερό των Αιγύπτιων Θεών στη Νέα Μάκρη

Τι δουλειά έχουν αγάλματα Αιγύπτιων θεών στη Νέα Μάκρη;

Στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Ηρώδης Αττικός ανήγειρε έναν ναό αφιερωμένο στους θεούς των αρχαίων Αιγυπτίων – πράγμα που δεν θα πρέπει να ήταν και τρομερά δύσκολο για έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της εποχής του.

Ο ναός πρέπει να ήταν πραγματικά εντυπωσιακός στην εποχή της ακμής του, όταν κοσμούνταν ακόμη από τεράστια αγάλματα, τμήματα των οποίων έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους.

Πλέον, στη θέση του ναού ο επισκέπτης συναντά αντίγραφα των αγαλμάτων της θεάς Ίσιδας και του θεού Όσιρι.

Βάσει του μεγέθους των αγαλμάτων αντιλαμβάνεται και το μέγεθος που θα πρέπει να είχε ο ναός, ο οποίος εκτιμάται ότι βρισκόταν επάνω σε ένα νησάκι που σχηματιζόταν εντός του έλους και επικοινωνούσε με τη στεριά με διώρυγες.

Τα αυθεντικά ευρήματα έχουν πια μετακινηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα για να προστατευτούν από τη φθορά.

Θορικός, Λαύριο


Δε νομίζετε ότι αξίζει μια επίσκεψη στο αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα;

Κάτι μας λέει ότι δεν γνωρίζατε ότι βρίσκεται στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο Θορικό, έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής που εκτιμάται ότι κατοικείται από την τέταρτη χιλιετία προ Χριστού.

Το θέατρο αποτελεί από μόνο του επαρκέστατη αιτία για αυτή τη σύντομη εκδρομή από το κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 525 και του 480 π.Χ. ενώ διαθέτει 21 σειρές καθισμάτων.

Στην ανατολική πλευρά του λόφου σώζεται και ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου, ενώ κοντά στην κορυφή του υπάρχουν ερείπια άλλων αρχαίων τάφων.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου με ευρήματα από όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής, τα μεταλλεία και τις ανασκαφές στο Σούνιο.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024