Ταλιμπάν – Οι Αφγανοί που απελαύνονται από την Ευρώπη θα οδηγούνται στο δικαστήριο
Αυστριακή εφημερίδα επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, για το αν το νέο καθεστώς θα δεχτεί τους Αφγανούς που δεν θα παίρνουν άσυλο στην Ευρώπη
Τη στιγμή που ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν είναι σίγουρο, η ΕΕ ψάχνει να βρει τρόπους να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώνεται. Η Αυστρία, που έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους αιτούντες άσυλο, θέλει να προχωρήσει σε απελάσεις Αφγανών, μία κίνηση που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα.
Σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα που επικαλείται έναν εκπρόσωπο του ισλαμιστικού κινήματος η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί να παραλάβει τους Αφγανούς μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορριφθούν στην Ευρώπη και κατόπιν θα τους οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων.
Αυστρία: Κέντρα απέλασης σε γειτονικές χώρες
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι θα συνεχιστούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο πίσω στο Αφγανιστάν, για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό. Ο υπουργός Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε πάντως στη συνέχεια ότι δεν γίνεται πλέον να στέλνονται οι άνθρωποι αυτοί πίσω στη χώρα τους, αλλά θέλει να συσταθούν «κέντρα απέλασης» σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα τους παραλάβουν.

Τα δικαστήρια θα αποφασίζουν για την μοίρα τους
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς», είπε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα δέχονταν Αφγανούς από τη Γερμανία ή την Αυστρία, εφόσον δεν τους χορηγήσουν άσυλο ή αν απελαθούν επειδή διέπραξαν αδικήματα σε αυτές τις χώρες.
Ο Μουτζαχίντ δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο θα οδηγούνταν στο δικαστήριο ή τι ποινή θα τους επιβαλλόταν. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά», είπε.
- Μιχάλης Λεβεντογιάννης: «Θαυμάστρια μου έστειλε γλάστρα που μέσα είχε κοριό»
- Βαρδούσια: Σε εξέλιξη η ανάσυρση των ορειβατών από τα 2.000 μέτρα – Στο νοσοκομείο Ιτέας η πρώτη σορός
- Γιατί δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στον σκύλο – Οι αρνητικές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τη νίκη στη Μπολόνια (vid)
- ΑΙ: Πώς άλλαξε καθοριστικά την υγεία το 2025 – Ο αντίλογος για τα κενά ασφαλείας και τα ηθικά διλήμματα
- Ειρήνη για τα Χριστούγεννα: Υπάρχει η διπλωματία των γιορτών ή είναι απλά θέατρο;
- Τα τέρατα των Χριστουγέννων: Οι πιο τρομακτικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο
- Βαρδούσια: «Πιθανότατα έχασαν τον προσανατολισμό τους» – Με συνδρομή ελικοπτέρου η μεταφορά των νεκρών ορειβατών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 27.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/patrick-schneider-mdtYgoLsfNk-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442