«Θέλεις βοήθεια;»
Αυτό που χρειάζεται είναι το ελάχιστο νεύμα αλληλεγγύης
Στην υπόθεση της Ηλιούπολης πέραν όλων των άλλων διαστάσεων – ενός κακοποιητικού πατέρα, ενός πρώην αστυνομικού που εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες και των διασυνδέσεών του και ενός κυκλώματος εξαναγκαστικής πορνείας – υπάρχει και ένα κρίσιμο σημείο: ότι υπήρξε μια νεαρή εργαζόμενη σε μια καφετέρια που είχε το σθένος να κάνει το κρίσιμο βήμα: να ρωτήσει «θέλεις βοήθεια;». Και λέω σθένος γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε τέτοιες υποθέσεις είναι το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά αθέατες είναι.
Είτε μιλάμε για την κακοποίηση και τη σεξουαλική βία είτε για τις πρακτικές εμπορίου ανθρώπων, είναι ιδιαιτέρως ορατές πρακτικές. Τα σημάδιά τους, ο απόηχός τους, τα απελπισμένα διαβήματα των θυμάτων είναι παραπάνω από αισθητά.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα προσπερνάμε, είτε από αδιαφορία είτε από φόβο. Και τότε οι ήχοι της κακοποίησης στο διπλανό διαμέρισμα γίνονται «οικογενειακή ένταση», τα σημάδια της βίας στα πρόσωπα που βλέπουμε γίνονται αόρατα, οι πρακτικές εξαναγκαστικής πορνείας παύουν να είναι τόσο σαφείς. Κυριαρχεί ο φόβος και η αποδοχή ουσιαστικά ως δεδομένων των σχέσεων εξουσίας που ενυπάρχουν σε όλα αυτά, συχνά μεταμφιεσμένη στην απροθυμία «να μπλέξει κάποιος».
Και όμως αυτό που χρειάζεται είναι το ελάχιστο νεύμα αλληλεγγύης. Ενα νεύμα που συγκεφαλαιώνει οξυδερκή επίγνωση του τι πραγματικά συμβαίνει, αναγνώριση του θύματος ως ενός υποκειμένου που μπορεί να αντισταθεί και να ξεφύγει και υπέρβαση του όποιου φόβου.
Αυτό ακριβώς που χρειαζόταν και που συνδυάστηκε – ευτυχώς – με την ύπαρξη δυναμικών φεμινιστικών συλλογικοτήτων που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ότι η υπόθεση θα προχωρούσε.
Κάτι που υπογραμμίζει ότι για προβλήματα όπως η κακοποίηση, η σεξουαλική βία, οι παραλλαγές του σύγχρονου δουλεμπορίου, μια κρίσιμη αφετηρία δεν μπορεί παρά να είναι ότι όσο δεν αντιδρούμε, όσο προσπερνάμε, όσο αδιαφορούμε, όσο ανακαλύπτουμε εμπόδια, όσο απεμπολούμε το καθήκον της έμπρακτης αλληλεγγύης, αυτής της στοιχειώδους αγωνιστικότητας που αποτελεί το πραγματικό ανάχωμα στη βαναυσότητα, τότε απλώς είμαστε μέρος του προβλήματος.
- Μποξέρ στις ΗΠΑ έχασε το… περουκίνι του μέσα στο ρινγκ και έγινε viral! (vid)
- Λόρα: Missing alert και στη Γερμανία με τη φωτογραφία της – Είχε φωτογραφίσει το διαβατήριο της μητέρας της
- Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έγραψε ιστορία στα Grammy και έγινε μέλος του κλειστού κλαμπ EGOT
- «Σπάει» όλα τα ρεκόρ ο Λεβαδειακός και γράφει ιστορία
- Μεντβέντεφ: Οι δυτικοί ισχυρισμοί περί κινεζικής ή ρωσικής απειλής στη Γροιλανδία είναι «ιστορίες τρόμου»
- Κρήτη: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 16χρονο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Βιολάντα: Οι σοβαρές παραλείψεις στην εγκατάσταση προπανίου – «Θεσμικό κενό στις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους»
- Επική δήλωση του Αρμπελόα: «Δεν είμαι ο Γκάνταλφ ο Λευκός»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442