Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιλή: Εχει εμβολιάσει το 52,3% του πληθυσμού αλλά η Covid-19 καλπάζει

Χιλή: Εχει εμβολιάσει το 52,3% του πληθυσμού αλλά η Covid-19 καλπάζει

Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 52,3% του πληθυσμού-στόχου αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό και η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ πλησιάζει το 100% σε πολλά νοσοκομεία.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Χιλής ενέκρινε χθες Δευτέρα την επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους έφηβους και τις έφηβες, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει την κούρσα με τον χρόνο στην οποία έχει αποδυθεί με σκοπό να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία έναντι της COVID-19 ως τον Ιούλιο.

Ανοσία μέσα στον Ιούλιο

Το εμβόλιο αυτό είχε ήδη αρχίσει να χορηγείται σε πολίτες 17 ετών και άνω αφότου εξασφάλισε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο και πλέον θα μπορεί επίσης να προσφέρεται στα παιδιά ηλικίας 12 ως 16 ετών, ανέφερε ο ISP.

Βάσισε εν μέρει την απόφαση αυτή στο σκεπτικό των ομόλογων οργανισμών των ΗΠΑ (FDA) και της ΕΕ (EMA). Ο διευθυντής του δημόσιου οργανισμού, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, τόνισε πως έτσι η Χιλή θα μπορέσει να έχει επιτύχει τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης μέσα στον Ιούλιο.

«Αυτή είναι πολύ καλή είδηση για την προστασία των εφήβων μας, που 14 ημέρες αφού λάβουν και τις δύο δόσεις θα έχουν πολύ καλό επίπεδο ανοσίας και θα μπορούν να ξαναρχίσουν τη φυσιολογική τους ζωή», έκρινε ο κ. Γκαρσία.

Ως εδώ, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι – το 69% του πληθυσμού-στόχου – έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,9 εκατομμύρια – το 52,3% – και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

«Ασύνετες» αποφάσεις

Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς.

Οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές τα Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού και διαμορφωτές γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου επιβάλλονται lockdowns.

Ομως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και με την πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να κοντεύει να φθάσει το 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις επικρίνουν τις «ασύνετες» κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποτέλεσμα να «χαθεί ο έλεγχος» της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024