Αυστρία : Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V
Οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μία αγορά για εμάς στην Αυστρία είναι δυνατή», προσθέτοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, αυτό θα ήταν ένα «επιπλέον turbo» για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.
Μετά την κρίση, ο καγκελάριος – ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία- προτίθεται να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια, όσο και την έγκριση εμβολίων.
Δεν πρέπει να υπάρχουν «παρωπίδες»
Της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» από την Αυστρία υπεραμύνθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος ‘Αουγκουστ Βέγκινγκερ, τονίζοντας ότι κατά την προμήθεια εμβολίων, δεν θα πρέπει να υπάρχουν «παρωπίδες».
«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου «Sputnik V» μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Αυστριακός καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.
«Εάν παραγγείλουμε το ‘Sputnik ‘, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου», είχε παρατηρήσει ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» κατά του κορονοϊού, είχε στις 5 Μαρτίου συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.
Ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».
Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεξικό: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην επιχείρηση εξόντωσης του βαρόνου ναρκωτικών Ελ Μέντσο
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)







































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442