Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών η σκληρή συμπεριφορά;
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η σκληρότητα και οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η σκληρότητα και οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Τα επανειλημμένα ξεσπάσματα θυμού, το χτύπημα, το τράνταγμα και οι φωνές συνδέονται με μικρότερες εγκεφαλικές δομές των παιδιών στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Development and Psychology.
«Οι επιπτώσεις υπερβαίνουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο. Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών πρακτικών γονικής μέριμνας μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού» αναφέρει χαρακτηριστικά η Sabrina Suffren, μία εκ των δύο ερευνητών πίσω από την μελέτη.
«Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους» εξηγεί.
Συναισθήματα και ανατομία του εγκεφάλου
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση έχουν μικρότερους προμετωπιαίους φλοιούς και αμυγδαλή, δύο δομές που παίζουν βασικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση και την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ήταν μικρότερες σε εφήβους που είχαν επανειλημμένα υποστεί σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία, παρόλο που τα παιδιά δεν υπέστησαν πιο σοβαρές πράξεις κακοποίησης.
«Αυτά τα ευρήματα είναι και σημαντικά και νέα.
Είναι η πρώτη φορά που οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας που υπολείπονται σοβαρής κακοποίησης έχουν συνδεθεί με μειωμένο μέγεθος δομής εγκεφάλου, παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στα θύματα σοβαρών πράξεων κακοποίησης» επισημαίνει η Sabrina Suffren.
- Ρεάλ Μαδρίτης: Στόχος τα 300 εκατ. ευρώ από τη φανέλα
- Κρήτη: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε τις κόρες του
- Δίκη υποκλοπών: Τα e-mails που «καίνε» τον Σωτήρη Ντάλα για τη συνεργασία της Krikel με τους ισραηλινούς της Elbit Systems
- Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης συναντιούνται στο Theatre Of the No
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Συννεφιασμένη» η επέτειος των 10 χρόνων αρχηγίας του στη ΝΔ, παρά τις θριαμβολογίες
- Η αντιπολιτική δεν μπορεί να είναι η απάντηση – γιατί τότε απλώς θα έχουμε Μητσοτάκη για πάντα
- Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις: Όσα πρέπει να ξέρετε
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442