Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : Η Ελλάδα μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής κοροναϊού στη Βρετανία πριν το 2ο κύμα

Έρευνα : Η Ελλάδα μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής κοροναϊού στη Βρετανία πριν το 2ο κύμα

Σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Έρευνα, από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας και την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19, η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες, οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία «εισήχθησαν» οι περισσότερες λοιμώξεις Covid στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο πέρυσι. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από την Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου.

Από την Κροατία, που ακολουθεί στη σχετική λίστα, προέκυψε το 16% των εισαγόμενων λοιμώξεων και από την Ισπανία το 14%.

Η κόκκινη λίστα

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τους λεγόμενους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με χώρες που θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου ως προς τον κοροναϊό. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες δεν χρειαζόταν να μπουν στη 14ήμερη καραντίνα που προβλεπόταν για τις αφίξεις από χώρες με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Σε αυτή την «κόκκινη λίστα» τοποθετήθηκαν άλλες χώρες που είναι δημοφιλείς με τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Η υποχρέωση καραντίνας για αφίξεις από την Ελλάδα άρχισε να ισχύει από το Νοέμβριο.

Η συνθήκη αυτή επηρέασε όχι μόνο τον αριθμό των τουριστών που μετακινήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, αλλά και τη διασπορά του ιού όταν οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν επί βρετανική εδάφους.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο  καθηγητής Ντινές Αγκαργουάλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε, σύμφωνα με το sigmalive, ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ πρόσθεσε ότι «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Όπως σχολίασε, «ήταν σαν να κλείνουμε την πόρτα αλλά να αφήνουμε ανοιχτό τον φεγγίτη».

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. Σύνολο 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024