Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Perseverance : To νέο ρομπότ στον Άρη ακούγεται σαν σακαράκα

Perseverance : To νέο ρομπότ στον Άρη ακούγεται σαν σακαράκα

«Αν άκουγα τέτοιους θορύβους ενώ οδηγούσα θα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και θα καλούσα γερανό» λέει μηχανικός της NASA

Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του σε μια αρχαία λίμνη του Άρη, ο ρομποτικός γεωλόγος Perseverance της NASA μετέδωσε τους πρώτους ήχους οδήγησης από άλλο πλανήτη –μια σειρά από τριξίματα, κρότους και κλαγγές που παραπέμπουν σε σαράβαλο.

«Αν άκουγα τέτοιους θορύβους ενώ οδηγούσα θα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και θα καλούσα γερανό» λέει χαριτολογώντας ο Ντέιβ Γκρούελο, μηχανικός της αποστολής, σε γραπτή ανακοίνωση της NASA.

Υπενθύμισε όμως ότι οι έξι τροχοί είναι φτιαγμένοι από αλουμίνιο και κινούνται σε αμμώδες έδαφος γεμάτο αιχμηρούς βράχους.

Η NASA είχε αλλάξει το σχέδιο των τροχών μετά τις σημαντικές φθορές που εμφανίστηκαν στο Curiosity, το προηγούμενο ρομπότ της υπηρεσίας στον Άρη.

Το Perseverance, το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο προηγμένο ρομπότ που έχει ταξιδέψει εκτός Γης, προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο, όπου κατέληγε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ένα ποτάμι.

Το ρομπότ είναι το πρώτο που εξοπλίστηκε με μικρόφωνα. Ένα μικρόφωνο είχε ήδη μεταδώσει τους ήχους του αρειανού ανέμου και των ριπών λέιζερ για την εξέταση βράχων από απόσταση, ένα δεύτερο προοριζόταν να καταγράψει τους ήχους της καθόδου και της προσεδάφισης. Δεν τα κατάφερε σε αυτή την αποστολή, ηχογράφησε όμως τους ήχους της πρώτης δοκιμαστικής διαδρομής στις 4 Μαρτίου.

Δείτε επίσης: To χαμένο νερό του Άρη «βρίσκεται ακόμα εκεί»

Αυτό που ανησυχεί τώρα τους μηχανικούς είναι ένας μη αναμενόμενος ήχος σαν γρατζούνισμα, του οποίου η πηγή εξετάζεται.

Πριν αρχίσει να τρυπά βράχους για επιτόπιες αναλύσεις, το Perseverance θα αναζητήσει μια επίπεδη περιοχή για να απελευθερώσει από το κάτω μέρος του το drone με την ονομασία Ingenuity, το οποίο θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός Γης.

Πρωτεύων στόχος της αποστολής είναι η αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024