Ιταλία : Στέρεψαν τα κανάλια της Βενετίας – Γόνδολες άραξαν λόγω άμπωτης
Τα νερά στα κανάλια της Βενετίας υποχώρησαν κατά σχεδόν μισό μέτρο!
Μπροστά σ’ ένα απόκοσμο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας με τα φημισμένα κανάλια να έχουν σχεδόν στερέψει λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης και τις παραδοσιακές γόνδολες και άλλα πλοιάρια να έχουν αράξει στο βυθό.
Δυόμιση μήνες μετά τις τελευταίες πλημμύρες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, η στάθμη των υδάτων υποχώρησε κατά σχεδόν μισό μέτρο (48 εκατ.) στην Πόλη των Δόγηδων.
Οι πλημμύρες αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας για τη Βενετία, καθώς προκαλούν καταστροφές στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια της, παρότι οι αρχές δημιούργησαν δεκάδες ειδικά φράγματα, για να τα προστατεύσουν.
Οι πλημμύρες στη Βενετία
Τον Νοέμβριο του 2019 η Βενετία αντιμετώπισε τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα, με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει το 1,87 εκατ., πάνω από το 85% της Γαληνοτάτης να μετατρέπεται σε «υδάτινο κόσμο» και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου να πλημμυρίζει για μόλις έκτη φορά σε διάστημα 12 αιώνων.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνάρο, απέδωσε τότε τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» με πολύ υψηλό κόστος.
Οι πλημμύρες στη Βενετία προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή – από τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών και τις ασυνήθιστες πλημμυρίδες μέχρι την καθίζηση, που έχει προκαλέσει βύθιση στο επίπεδο του εδάφους της πόλης.

Τον περασμένο Απρίλιο ένας βιολόγος κατέγραψε ένα εντυπωσιακό βίντεο με μια μέδουσα να κολυμπά στα κανάλια κάτω από της αντανακλάσεις των palazzi της Βενετίας.
Ο Αντρέα Μανγκόνι, που εργάζεται στη Βενετία, είπε τότε ότι η άμπτωη σε συνδυασμό με την μειωμένη κίνηση στα κανάλια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού, αύξησαν την καθαρότητα και τη διαφάνεια των υδάτων επιτρέποντας την παρατήρηση της ενάλιας ζωής στο κέντρο της πόλης, μια απρόσμενη θετική παρενέργεια της υγειονομικής κρίσης.
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Πληροφορίες για τραυματίες και ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442