Ισπανία : Μεγάλη αύξηση περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων σε μία δεκαετία παρατηρείται στην Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση Ιδρύματος για παιδιά και εφήβους, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο του διαδικτύου
Ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων έχει τετραπλασιαστεί σε διάστημα 10 και πλέον ετών στην Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια οργάνωση προάσπισης των παιδιών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο του διαδικτύου.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα ANAR (Βοήθεια σε παιδιά και εφήβους που κινδυνεύουν), ο αριθμός των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων που δέχθηκε το Ίδρυμα εκ μέρους θυμάτων σεξουαλικής βίας εκτοξεύτηκε σε 1.093 τον περασμένο χρόνο από 273 το 2008.
Η οργάνωση εκτιμά ότι μονάχα το 10% των ανηλίκων αυτών στρέφεται στην αστυνομία για να καταγγείλει τους δράστες.
Σχεδόν τέσσερα στα πέντε θύματα είναι κορίτσια, στην πλειονότητά τους έφηβες, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τα αγόρια θύματα είναι σε γενικές γραμμές κάτω των 12 ετών. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις πρόκειται για ασέλγεια, όμως ένα θύμα στα 10 κατήγγειλε βιασμό.
«Μπορούμε, ως κοινωνία, να επιτρέψουμε τέτοιους αριθμούς, την ώρα που πίσω τους βρίσκονται ευάλωτα θύματα, τα οποία υποφέρουν, χωρίς να επιβάλλονται μέτρα;», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Σονσόλες Μπαρτολόμε, υπεύθυνη για νομικά θέματα του ιδρύματος ANAR.
Εξάλλου, η οργάνωση προειδοποιεί για το ρόλο του διαδικτύου στην αύξηση του αριθμού των περιστατικών σεξουαλικής βίας.
«Οι νέες τεχνολογίες άνοιξαν τον δρόμο για νέα είδη αξιόποινων πράξεων, όπως το «grooming», η αποπλάνηση παιδιών στο διαδίκτυο», εξήγησε η Μπαρτολόμε.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος ANAR Μπενιαμίν Μπαλεστέρος, η εύκολη πρόσβαση, μέσω του διαδικτύου, στην πορνογραφία ευθύνεται για την «πολύ ανησυχητική» αύξηση των περιστατικών ομαδικής σεξουαλικής βίας, που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ισπανία περίπου το 10% των περιστατικών βίας σε βάρος ανηλίκων, έναντι 2,1% το 2008.
«Πιστεύουμε ότι αυτό συνδέεται ξεκάθαρα με τη χρήση χωρίς γονικό έλεγχο του διαδικτύου και την πρόσβαση στην πορνογραφία», που προωθεί ομαδικές βιαιοπραγίες και καταστάσεις όπου «η γυναίκα ταπεινώνεται και κακοποιείται», επεσήμανε.
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)




























![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442