Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα να δείτε το Ma Rainey's Black Bottom;

Ακόμα να δείτε το Ma Rainey’s Black Bottom;

Κάντε το χθες. Κριτικοί και κοινό την εκθειάζουν δικαίως

Η κριτική του Στέργιου Πουλερέ με βρίσκει απολύτως σύμφωνη: μιλάμε για μια ταινία-έπος που ομόρφυνε κάπως το τέλος του 2020.

Η Βαϊόλα Ντέιβις ειναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις των τελευταίων ετών στην Αμερική, στη βιομηχανία του θεάματος, με αποκορύφωμα το Fences που της έφερε και το Όσκαρ.

Στην ταινία για την οποία γίνεται λόγος, η καλή ηθοποιός  ενσαρκώνει μια θρυλική φιγούρα της μαύρης φυλής και της μαύρης μουσικής. Τα μπλουζ είναι τα αμερικάνικα ρεμπέτικα: δημιουργήθηκαν από την ανάγκη των μαύρων της Αμερικής να περιγράψουν τα δικά τους συναισθήματα, ατομικά και μη, και η Gertrude «Ma» Rainey ήταν η μητέρα των μπλουζ στην εποχή της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Η ηθοποιός συναντά τον ρόλο και τούμπαλιν: έτσι δημιουργούνται οι επικές ερμηνείες

Η ερμηνεία της Ντέιβις είναι υποδειγματική, με τον τρόπο της Κάτιας Γκουλιώνη στο «Ευτυχία». Νομίζεις ότι βλέπεις σχεδόν ντοκιμαντέρ, με τις επιπλέον σημειώσεις ότι η ταινία είναι άριστη και σε επίπεδο φωτογραφίας και σκηνοθεσίας. Ένας ακόμα συγκινητικά καλός ηθοποιός που παίζει είναι ο Τσάντγουικ Μπόζμαν. Μαζί με την Ντέιβις, μοιάζει να «τραγουδούν» με άριστο ταίρισμα τους ρόλους τους, εναλλάσσοντας τις διφωνίες και τα σιγόντα αριστοτεχνικά.

Όπως γράφει ο Πουλερές: «Το Ma Rainey’s Black Bottom έχει διάρκεια 95′ λεπτά, εκ των οποίων τα 70 και βάλε παίζονται στο ίδιο σκηνικό και εκτυλίσσονται σε κανονική ροή χρόνου. Δεν υπάρχουν flashbacks, δεν υπάρχει κινηματογραφική κίνηση του χρόνου κι αυτό είναι θεωρητικά μια καλή βάση για να μη χαθεί η ροή της πλοκής και η καθαρότητα της περιγραφής των χαρακτήρων.»

Αν αγαπάτε την τζαζ και την μπλουζ, θα λατρέψετε αυτήν την ταινία. Αν δεν έχετε ιδέα από αυτά τα μουσικά είδη, δείτε την για να βρείτε αφορμή να τα εκερευνήσετε. Οι νότες που θα ακούσετε έχουν μεγάλο background ψυχικού και σωματικού μόχθου, μοσχοβολούν ιστορία και δρόμο. Το σενάριο του έμπειρου Τζορτζ Γουλφ θα σας κρατήσει και θα σας συγκινήσει, χωρίς χρήση μελοδραματισμού.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024