Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σημάδια μιας εβδομάδας

Τα σημάδια μιας εβδομάδας

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες, που ούτως ή άλλως θα είναι κρίσιμοι, θα επιβεβαιώσουν τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας και τις προβλέψεις που γίνονται για το τέλος της κρίσης, αφήνοντας στην άκρη τα χειρότερα σενάρια.

Δυστυχώς ο κοροναϊός δεν έχει «ιερά και όσια». Τους προσβάλλει όλους, θρησκευόμενους και μη, φτωχούς και πλούσιους, μεγάλους και μικρότερους και φυσικά αρνητές και συνωμοσιολόγους κάθε κατηγορίας.

Καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της επιστήμης, την οποία κάποιοι εξακολουθούν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν, φανεροί ή κρυφοί αρνητές, αντιπολιτευτές, λαϊκιστές και «πολιτευτές» των social media. Είναι αλήθεια ότι με τον κοροναϊό όλοι αυτοί βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν για να δρέψουν πολιτικά οφέλη ή να κερδίσουν στιγμές δημοσιότητας, με υπερβολές, ανακρίβειες και αστήρικτες κριτικές.

Εν πάση περιπτώσει, οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και ανοίγουν, κάπως, τον ορίζοντα των επόμενων μηνών, παρά τα θλιβερά ρεκόρ των κρουσμάτων, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την κατάσταση κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα σε ό,τι αφορά την επάρκεια των ΜΕΘ. Πρόκειται για δεδομένα που προκαλούν σχετική αισιοδοξία, αφού είναι ορατό πλέον ότι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος θα έλθει το τέλος της πανδημίας. Αυτά είναι τα εξής:

  • Οι ανακοινώσεις των δύο αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και Moderna κατά κύριο λόγο, αλλά και της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, άλλαξαν άρδην τις προσδοκίες για τον χρόνο κυκλοφορίας του εμβολίου. Η κυκλοφορία του και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς του στον πληθυσμό θα προσδιορίσουν σε γενικές γραμμές και τη χρονική διάρκεια της κρίσης που βιώνουν οι οικονομίες από τις καραντίνες. Οι βαθιές υφέσεις του κοροναϊού θα μετατραπούν σε ρυθμούς ανάπτυξης. Από το πόσο ισχυροί θα είναι θα εξαρτηθούν ο χρόνος και ο βαθμός αποκατάστασης των πληγών που θα έχει προκαλέσει ο κοροναϊός σε όλες τις οικονομίες – και στην ελληνική.
  • Στην Ελλάδα το ορόσημο είναι ο ερχόμενος Απρίλιος. Μέχρι τότε, πάνω – κάτω, θα διαρκέσουν τα μέτρα που έχει αποφασίσει να συνεχίσει να λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττομένων, όπως διαβεβαίωνε πριν από λίγες ημέρες ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετώντας χρονικά κάπου εκεί το τέλος της βαθιάς κρίσης. Οι πληγές της επόμενης μέρας, όμως, θα είναι μεγάλες, οι απώλειες στα έσοδα και η αύξηση των δαπανών για τα μέτρα στήριξης χτυπούν καμπανάκι. Οποιαδήποτε απροσεξία, σήμερα, στον τρόπο αξιοποίησης του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα) μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά, αύριο, αν οι αγορές αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις εφεδρείες της χώρας στην εξυπηρέτηση του χρέους της.
  • Οι Βρυξέλλες αλλά και ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αξιολόγησης και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατατάσσουν τη χώρα μας σε αυτές που τα πάνε σχετικά καλά με τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο λάθη έχουν γίνει, και αστοχίες έχουν υπάρξει από την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει η έξαρση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η κατάσταση κόκκινου συναγερμού στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία. Πρόκειται όμως για έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που έχει γονατίσει τα υγειονομικά συστήματα και τις οικονομίες και των πιο ανεπτυγμένων χωρών.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες, που ούτως ή άλλως θα είναι κρίσιμοι, θα επιβεβαιώσουν τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας και τις προβλέψεις που γίνονται για το τέλος της κρίσης, αφήνοντας στην άκρη τα χειρότερα σενάρια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024