Κόλαση επί γης : «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα» – «Αν δεν το πιστεύετε, ελάτε στην Καλιφόρνια»
Οι πυρκαγιές, που συνήθως καταγράφονται μεταξύ του Αυγούστου και του Νοεμβρίου, έχουν γίνει συχνότερες και μεγαλύτερες στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, με επιστήμονες να συναινούν ότι ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια, όπου μαίνονται εκατοντάδες πυρκαγιές, οι χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας, και ολόκληρες περιοχές είχαν καλυφθεί χθες από νέφη πυκνού καπνού (κεντρική φωτογραφία AP).
Ρεκόρ καύσωνα
Οι πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από κεραυνούς και τροφοδοτήθηκαν από το κύμα καύσωνα που σπάει ρεκόρ και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας, έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.
(φωτογραφία AP)
Μια από τις μεγαλύτερες, η αποκαλούμενη LNU Lightning Complex, είχε απανθρακώσει σχεδόν 900.000 στρέμματα ως το πρωί χθες Παρασκευή.
Απειλεί πλέον κυρίως αμπελώνες στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, που είχαν ήδη υποστεί πλήγματα από παρόμοιες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.
Ο φόβος της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό εξώθησε αρκετούς από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους στάθμευσης ή σε παραλίες μάλλον, παρά στα κέντρα προσωρινής στέγασης που τους προτείνουν οι αρχές.
«Είναι πραγματικότητα»
Σε ομιλία του στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επέμεινε στο ότι οι πυρκαγιές αυτές συνδέονται άρρηκτα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», τόνισε. «Αν δεν το πιστεύετε, ελάτε στην Καλιφόρνια».
Στην πολιτεία του καταγράφηκε την Κυριακή η θερμοκρασία που πιστεύεται ότι είναι η τρίτη υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στον πλανήτη Γη: 54,4° Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου.
Συνολικά, αφότου άρχισαν αυτές οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, έχουν γίνει στάχτη πάνω από 3,1 εκατ. στρέμματα γης.

(φωτογραφία AP)
Οι καπνοί από τις πυρκαγιές οδήγησαν τις αρχές να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική μόλυνση, ειδικά στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς οι μετεωρολογικές υπηρεσίες τονίζουν πως το πρόβλημα θα συνεχιστεί «βραχυπρόθεσμα».
Συχνότερες και μεγαλύτερες
Οι πυρκαγιές, που συνήθως καταγράφονται μεταξύ του Αυγούστου και του Νοεμβρίου, έχουν γίνει συχνότερες και μεγαλύτερες στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, με επιστήμονες να συναινούν ότι ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή.
Η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, η οποία είχε βαπτιστεί Camp Fire, έπληξε το βόρειο τμήμα της πολιτείας τον Νοέμβριο του 2018. Στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τριαντάφυλλος: Τι τον οδήγησε στο νοσοκομείο
- Δεν θα μεταβεί στο Νταβός ο Μητσοτάκης
- Καλλιάνος για κακοκαιρία: Το πριν και το μετά της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα – «Μυρίζει πόλεμο, δεν υπερβάλλω»
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωση γυναίκας από ορμητικό χείμαρρο στη Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Tα σενάρια πρόκρισης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Champions League
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442