«Δίχτυ προστασίας» για το ακατάσχετο
Μια σημαντική απόφαση-«δίχτυ προστασίας» για το ακατάσχετο των συντάξεων που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη
Μια σημαντική απόφαση-«δίχτυ προστασίας» για το ακατάσχετο των συντάξεων που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη.
Το δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης) με την απόφασή του προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κρίνοντας ότι οι ακατάσχετες απαιτήσεις, όπως είναι οι συντάξεις που κατατίθενται κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό, δεν εκχωρούνται και δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό και ως εκ τούτου είναι άκυρη και οποιαδήποτε άλλη αντίθετη συμφωνία ή εντολή για την είσπραξη της απαίτησης.
Επί της ουσίας ο δικαστικός λειτουργός εφάρμοσε πιστά όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, που ορίζει το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών. «Ο νομοθέτης αποσκοπεί στην προστασία ενός ελάχιστου εισοδήματος των προσώπων που βιοπορίζονται από την εργασία ή τη σύνταξή τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, εν όψει του πρόδηλου κοινωνικού συμφέροντος που εξυπηρετούν, είναι αναγκαστικού δικαίου και συνεπώς οποιαδήποτε αντίθετη συμφωνία των μερών είναι άκυρη» επισημαίνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από αγωγή που κατέθεσε συνταξιούχος ο οποίος είδε μηδενικό τον τραπεζικό του λογαριασμό για δύο συνεχόμενους μήνες. Η αιτία; Οπως περιγράφεται και στη δικαστική απόφαση, ήταν το γεγονός ότι η τράπεζα… σήκωσε δύο φορές από τον λογαριασμό του ενάγοντος, μέσω του οποίου αποπλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο, ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε στη μηνιαία σύνταξή του, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
- Τι υποστήριξε ο συνταξιούχος
- Ποια η απόφαση του δικαστηρίου
- Τι ποσό υποχρεούται να καταβάλει η τράπεζα
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ της Πέμπτης που κυκλοφορεί
- Γιατί είναι τόσο δύσκολο να νιώσουμε ασφαλείς σήμερα;
- Επιμένει ο Τραμπ: «Έχω το απόλυτο δικαίωμα να επαναφέρω τους τελωνειακούς δασμούς»
- Ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι κωδικοί μειώνουν τον φόρο
- Συνταγές: Βγάλαμε λαβράκι
- AI: Όταν η ταχύτητα γίνεται εχθρός της ασφάλειας
- Οργή από το Ιράν για τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων από το Ισραήλ
- Το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο να σταματήσει τον πόλεμο, λέει ο Τραμπ – Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην Τεχεράνη
- «Πόρτα» σε Τραμπ από Αυστραλία και Ιαπωνία για αποστολή πολεμικών πλοίων στα στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 16.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/davide-venturelli-lh0mqRUCrok-unsplash-315x220.jpg)






















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442