Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό

Κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την δημόσια υγεία εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει  παγκόσμιο συναγερμό για την δημόσια υγεία εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, περιγράφοντας το γεγονός ως ένα «πρωτοφανές ξέσπασμα χωρίς προηγούμενο».

Ειδικότερα στην τρίτη συνεδρίαση που είχαν σήμερα τα μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν πως ο κοροναϊός αποτελεί παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο κοροναϊος «συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωσή του η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κοροναϊός: 98 τα κρούσματα εκτός Κίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας ανέρχεται πλέον σε 98, τα οποία έχουν σημειωθεί σε 18 χώρες ανά τον κόσμο.

Σε οκτώ περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού, ο ιός φαίνεται πως μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ΠΟΥ έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα για όσες προσπάθειες έχει κάνει προκειμένου να περιορίσει τον κοροναϊό και το γεγονός πως κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρόκειται για ψήφο περιφρόνησης πως την Κίνα.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».

«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Και 7.711 κρούσματα

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Oι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτήν την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Δέκα κρούσματα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε δέκα, τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία, κρούοντας σε ακόμη πιο έντονο βαθμό τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αρχές στις περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν δραστικά μέτρα υπό τον φόβο εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ύποπτο κρούσμα και στην Θεσσαλονίκη

Κόκκινος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας με συμπτώματα του ιού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 άτομα, όλοι τους Κινέζοι.

Σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ

Όπως αναφέρει το voria.gr, το άτομο εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν έως αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024