Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος Σουλεϊμανί : Κλιμακώνονται οι απειλές για αντίποινα κατά ΗΠΑ

Θάνατος Σουλεϊμανί : Κλιμακώνονται οι απειλές για αντίποινα κατά ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή με εντολή Τραμπ, στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων,  ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης ελίτ αλ-Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στην Τεχεράνη για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα», σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP που βρίσκεται […]

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή με εντολή Τραμπ, στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων,  ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης ελίτ αλ-Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στην Τεχεράνη για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα», σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP που βρίσκεται επί τόπου,

Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Σουλεϊμανί και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

«Όρκοι εκδίκησης»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση» για το θάνατο του Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (…) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

«Καλούμε όλες τις εθνικές μας δυνάμεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις, η παρουσία των οποίων έχει γίνει άχρηστη για το Ιράκ», δήλωσε ο Αμίρι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Ο Χάντι αλ-Αμίρι ηγείται της ισχυρής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, της στρατιωτικής πτέρυγας του Ανωτάτου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Εχει δηλώσει αφοσιωμένος φίλος του Κασέμ Σουλεϊμανί. Πολέμησε στο πλευρό του Ιράν κατά τον ιρανοϊρακινό πόλεμο (1980-1989) και επί δύο δεκαετίες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν από την εξορία στο Ιράν.

Ηγείται επίσης της λίστας της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας που εκπροσωπεί σειρά σιιτικών οργανώσεων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος παράταξη στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου ο Καΐς αλ-Χαζάλι, ένας διοικητής του φιλοϊρανικού συνασπισμού στο Ιράκ, κάλεσε «όλους τους μαχητές» να είναι «έτοιμοι».

…και η Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (…) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος γενικά χρησιμοποιεί τον όρο «Αντίσταση» για να περιγράψει την οργάνωσή του και τους συμμάχους της.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024