Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν «ιδρώνει το αυτί» του Ερντογάν - Τι συμφώνησε στην κρυφή συνάντηση με τον Σαράτζ

Δεν «ιδρώνει το αυτί» του Ερντογάν – Τι συμφώνησε στην κρυφή συνάντηση με τον Σαράτζ

Λίγες ημέρες αφότου ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για την υποστήριξη της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» υπό τον Σαράτζ, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη - Τι συμφώνησαν

Αιφνιδιαστική συνάντηση -τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα- πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ.

Λίγες ημέρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για την υποστήριξη της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» υπό τον Σαράτζ, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μάλιστα δεν ήταν προγραμματισμένο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν -όπως ήταν επόμενο- στις προοπτικές διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τη συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με την ελληνική πλευρά να έχει επιδοθεί σε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών προκειμένου να απομονώσει την Αγκυρα και να ακυρώσει τη συμφωνία.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στη γαλλόφωνη έκδοση, το γραφείο Τύπου του Σαράτζ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία αναφέρεται πως οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις προοπτικές ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο Σαράτζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του λίβυου πρωθυπουργού- χαιρέτισε τις θυσίες του λαού της Λιβύης για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρόσφατα υπογεγραμμένων μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι μηχανισμοί ενεργοποίησής τους.

Τα σενάρια στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, εάν αυτός το ζητήσει. Μια θέση πάντως την οποία επανέλαβε χθες, Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τα περί παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Αν η λιβυκή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, η Τουρκία θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.

Κατατέθηκε η συμφωνία στο κοινοβούλιο

Στο μεταξύ, η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο, το βράδυ του Σαββάτου.

«Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Να αποσυρθεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης Σαράτζ»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» και επεσήμανε πως έχει απευθυνθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο και στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

Παράλληλα, καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σαράτζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024