Μολδαβία: Διάλυση της Βουλής – Νέες εκλογές στις 6 Σεπτεμβρίου
Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Πάβελ Φιλίπ, υπέγραψε σήμερα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, προκειμένου να εξέλθει αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία από την κρίση που διέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες
Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Πάβελ Φιλίπ, υπέγραψε σήμερα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, προκειμένου να εξέλθει αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία από την κρίση που διέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Πάβελ Φιλίπ, πρωθυπουργός που ασκεί χρέη προέδρου μετά την παύση του φιλορώσου προέδρου Ίγκορ Ντοντόν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, υπέγραψε τα διατάγματα διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής εκλογών για τις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η μολδαβική προεδρία.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος εξήγησε πως ο προκάτοχός του είχε αρνηθεί να υπογράψει διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την Παρασκευή για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα το πρωί να παύσει τον Ντοντόν από τα καθήκοντά του έπειτα από αίτημα της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης, του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η μολδαβική Βουλή είχε εγκρίνει το Σάββατο τη σύνθεση μιας κυβέρνησης που συγκροτήθηκε από μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοευρωπαίους, με σκοπό να θέσει τέρμα στην πολιτική κρίση που σοβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, οι οποίες δεν ανέδειξαν μια σαφή πλειοψηφία βυθίζοντας τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.
Η Μολδαβία, μια μικρή χώρα 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, έχει δυσκολευτεί και στο παρελθόν να βγει από πολιτικές κρίσεις και πλήττεται συχνά από πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, όπως εκείνο που αποκαλύφθηκε το 2016, όταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, το 15% του ΑΕΠ, εξαφανίστηκε από τα ταμεία τριών τραπεζών της χώρας.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones κατά του Κιέβου
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)





























![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442