Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον τερματισμό ελέγχων των εσωτερικών συνόρων προτείνει η Κομισιόν

Τον τερματισμό ελέγχων των εσωτερικών συνόρων προτείνει η Κομισιόν

Η σχεδιαζόμενη μείωση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τη γνώμη της Κομισιόν, να συνοδεύεται με έναν τερματισμό των ελέγχων των εθνικών εσωτερικών συνόρων στον χώρο Σένγκεν.

Την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων που καθιερώθηκαν το 2015 ζητά η Κομισιόν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Die Welt», δηλαδή στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και επιπλέον στη Γαλλία, τη Δανία και τη Σουηδία.

«Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» τονίζει o Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα.

Η κατάργηση των συνόρων έρχεται ως αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με τον Επίτροπο «έχουμε εξομαλύνει τον δρόμο προς μία μέγιστη προστασία και έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας οδηγήσει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν» συμπληρώνοντας ότι ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεισφέρουν στη διατήρησή του.

Η σχεδιαζόμενη μείωση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τη γνώμη της Κομισιόν, να συνοδεύεται με έναν τερματισμό των ελέγχων των εθνικών εσωτερικών συνόρων στον χώρο Σένγκεν.

Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όσον αφορά το θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αρχές συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα πρέπει να υποστηρίζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνον εφόσον εκείνα συγκατατίθενται ως προς αυτό, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της φύλαξης των συνόρων και των επαναπροωθήσεων προσφύγων παραμένει σε αυτά. Ωστόσο, ο ευρωπαίος Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε και απαιτούμε από τα κράτη τη συνεργασία τους».

Επιπλέον ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ενίσχυση της FRONTEX θα πρέπει να συμπορευτεί με το τέλος των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν «το ταχύτερο δυνατό», δηλαδή κι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Επιπρόσθετα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρέπεμψε και σε περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως οι βελτιωμένες διαδικασίες ανταλλαγής στοιχείων των συνοριακών αρχών και των αρχών ασφαλείας.

Για τους φόβους που σχετίζονται με την άποψη ότι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε «φρούριο» λόγω της ενισχυμένης συνοριακής προστασίας απαντάει ότι «Η Ευρώπη είναι και παραμένει ένας χώρος στον οποίο ο καθένας μπορεί να λάβει διεθνή προστασία, εφόσον το έχει πραγματικά ανάγκη».

Τέλος τόνισε ότι με τις νέες προτάσεις της Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου στην ΕΕ δεν φεύγει από το τραπέζι, αντίθετα, τα πρόσθετα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσουν πολύ περισσότερο προς την επίτευξη ενός κοινού συμβιβασμού.

Όπως σημείωσε, το έργο επί της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, ενώ τα τελευταία αποτελέσματα κατέδειξαν ότι μία μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου έχει καταστεί πιο αναγκαία από ποτέ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024