Η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική
Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σε φάσεις, με μία σπονδυλωτή μορφή, θα
μπορούσε να είναι η φόρμουλα ώστε να ξεκλειδώσει η λύση του Μακεδονικού.

Αυτό σημείωναν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το απόγευμα της Τρίτης ανώτερες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει μία συνολική λύση που θα αφορά όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή των διεθνών χρήσεων (σε πολυμερές και διμερές επίπεδο) και της εσωτερικής χρήσης (άρα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας) ίσως να χρειαστεί να γίνει σε φάσεις ώστε να λυθεί το «συνταγματικό σταυρόλεξο» στα Σκόπια. Πάντως, πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά, μιλούν για συμφωνία των δύο χωρών να υιοθετηθεί το όνομα Gornamakedonija.

Στο μεταξύ,  ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι κάποια συνταγματική αλλαγή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η σύνδεση μιας συνταγματικής αναθεώρησης με την ένταξη στην ΕΕ ανοίγει πολύ τον χρονικό κύκλο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανή νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ την προσεχή εβδομάδα, ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη, ώστε να συζητηθούν εις βάθος αυτά τα περίπλοκα ζητήματα.

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να κάνει μία σημαντική διευκρίνιση αναφορικά με τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. «Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση είναι να ανοίξει τις διαδικασίες της αλλαγής σύντομα. Μετά, θα δούμε πώς θα πάει», ανέφερε (ΕΡΤ). Σύμφωνα με το άρθρο 130 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η πρόταση για αλλαγή μπορεί να κινηθεί «από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τουλάχιστον 30 βουλευτές ή με τη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών».

Προκρίνεται το Gornamakedonija;

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ήδη συμφωνήσει στο όνομα Gornamakedonija (ενιαίο), καθώς και σε άλλες πτυχές της λύσης. Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, το όνομα Gorna Makedonija (σ.σ. στα ελληνικά μεταφράζεται «Ανω Μακεδονία») είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «δέσμης ιδεών» του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το «Gorna Makedonija» έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία, καθώς και ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από το όνομα «Nova Makedonija».

Επαφές Νίμιτς με Ντιμιτρόφ

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα για το ονοματολογικό όπου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει την Τετάρτη στη γειτονική χώρα όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταφέρει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις ή αλλιώς «οι ιδέες του» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος για το όνομα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας