Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα σοβαρή κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

Νέα σοβαρή κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

Σε περίοδο σοβαρής κρίσης μπαίνουν και πάλι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όχι μόνο διέκοψε τις θερινές του διακοπές, αλλά ουσιαστικά ανακοίνωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία.

Σε περίοδο σοβαρής κρίσης μπαίνουν και πάλι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών.

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Βερολίνου σχετικά με τη σύλληψη έξι ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και Γερμανός πολίτης. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί διά της διπλωματικής οδού τη διαμαρτυρία της Γερμανίας για τις συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στη φυλακή μέχρι το δικαστήριο οδηγήθηκε και η Ιντίλ Εζέρ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Ενδεικτικό της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διέκοψε τις διακοπές του.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπήρξε σκληρός έναντι της Άγκυρας.

Κάλεσε μάλιστα τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν σε εκπροσώπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Γερμανίας πλήρη πρόσβαση στους συλληφθέντες.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται δύο για τάνγκο» σημείωσε ο υπουργός, λέγοντας μάλιστα ότι το Βερολίνο έχει υπάρξει ιδιαίτερα υπομονετικό με την Άγκυρα.

Υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας, ζητώντας από τους τουρίστες και τους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί, αναθεωρώντας τις υπάρχουσες οδηγίες.

Θα εξεταστούν και περαιτέρω μέτρα, τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024