Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Πρώτα η βίζα, μετά η εφαρμογή της συμφωνίας, επιμένει ο Ερντογάν

Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή προσφύγων, προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή προσφύγων, προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Σε αυτή τη φάση, στις σχέσεις με την Ευρώπη, είναι βεβαίως πολύ σημαντικά θέματα ειδικά η συμφωνία επανεισδοχής και η απελευθέρωση της βίζας. Αυτά είναι βεβαίως βήματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και η Ευρώπη δυστυχώς δεν τήρησε την υπόσχεσή της σε αυτό το πλαίσιο», υποστηρίζει ο Ερντογάν, σε αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv και θα προβληθεί αύριο, Σάββατο.

«Θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα και για αυτό είναι σημαντικό ότι σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, αν βεβαίως αυτή δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για την συμφωνία επανεισδοχής» προσθέτει.

Ο τούρκος πρόεδρος επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η Ευρώπη να στεκόταν στο πλευρό της Τουρκίας.

«Έτσι όπως συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, όπως εξέφρασαν εκεί τα συλλυπητήριά τους, θα έπρεπε να είχαν στείλει και στην Τουρκία εκπροσώπους. Θα έπρεπε να δουν την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν το έκαναν», τονίζει και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Καγκελάριο της Γερμανίας, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από τρεις ημέρες, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως.

«Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της» προσθέτει. Εμφανίζεται δε να επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ απορρίπτει κάθε κριτική για το στιλ ηγεσίας του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο