Οι αρκούδες και οι λύκοι προκαλούν φόβο στα ζώα τα οποία κυνηγούν, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τον τρόμο που εμπνέει η παρουσία του ανθρώπου, του κυρίαρχου θηρευτή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πείραμα με τρομαγμένους ασβούς.
Οι αρκούδες και οι λύκοι προκαλούν φόβο στα ζώα τα οποία κυνηγούν, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τον τρόμο που εμπνέει η παρουσία του ανθρώπου, του κυρίαρχου θηρευτή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πείραμα με τρομαγμένους ασβούς.
«Προηγούμενες μελέτες μας έχουν δείξει ότι ο φόβος που εμπνέουν τα μεγάλα σαρκοφάγα στη λεία τους μπορεί από μόνος του να διαμορφώσει οικοσυστήματα» λέει η Λιάνα Ζανέτ του Πανεπιστημίου του Οντάριο, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η παρουσία μεγάλων αρπακτικών εμποδίζει τα μικρότερα σαρκοφάγα και τα φυτοφάγα ζώα να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Γι΄αυτό και η μείωση των μεγάλων θηρευτών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κακή είδηση για την υγεία των οικοσυστημάτων.
Θέλοντας να εξετάσουν την υπόθεση ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα έχουν εξελιχθεί να φοβούνται τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος, οι ερευνητές εξέτασαν ασβούς στο φυσικό τους περιβάλλον έξω από την Οξφόρδη της Βρετανίας.
Τοποθέτησαν ηχεία στο δάσος και έπαιξαν ήχους αρκούδων, λύκων, σκύλων και ανθρώπων. Αυτόματες κάμερες που παρακολουθούσαν τους ασβούς αποκάλυψαν ότι όλοι οι ήχοι δημιουργούσαν ανησυχία στα ζώα.
Την πιο έντονη επίδραση είχαν οι ηχογραφημένες φωνές ανθρώπων που συνομιλούσαν ή διάβαζαν αποσπάσματα από βιβλία: οι περισσότεροι ασβοί προτίμησαν να μείνουν νηστικοί, ενώ όσοι τόλμησαν να πλησιάσουν την τροφή τους αποχώρησαν πολύ πριν χορτάσουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στους ασβούς πιθανότατα ισχύουν και για άλλα μεγάλα σαρκοφάγα.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας