Αρσενικές αράχνες προσφέρουν γαμήλια δώρα για να αποφύγουν τον κανιβαλισμό
Αν η κυρία δεν μείνει ικανοποιημένη με το δώρο, ο μνηστήρας θα διαμελιστεί: σε ένα μικρό είδος αράχνης που ζει και στην Ελλάδα, τα αρσενικά προσφέρουν γαμήλια δώρα στο υποψήφιο ταίρι τους προκειμένου να κατευνάσουν τις κανιβαλιστικές ορέξεις του.
Αν η κυρία δεν μείνει ικανοποιημένη με το δώρο, ο μνηστήρας θα διαμελιστεί: σε ένα μικρό είδος αράχνης που ζει και στην Ελλάδα, τα αρσενικά προσφέρουν γαμήλια δώρα στο υποψήφιο ταίρι τους προκειμένου να κατευνάσουν τις κανιβαλιστικές ορέξεις του.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Biology Letters ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ώρχους στη Δανία, οι αρσενικές αράχνες Pisaura mirabilis που φλερτάρουν τα θηλυκά προσφέροντας ψόφιες μύγες ως γαμήλιο δώρο έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να επιζήσουν και να ζευγαρώσουν.
Διαβάστε επίσης:
Η τακτική των «γαμήλιων δώρων» έχει εξάλλου παρατηρηθεί και σε αρκετά ακόμα ασπόνδυλα. Σε πολλές περιπτώσεις, το δώρο είναι κάποια ποσότητα τροφή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης των απογόνων. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση της Pisaura mirabilis, αφού η πιθανότητα κανιβαλιστικής επίθεσης δεν μειωνόταν όταν το θηλυκό ήταν ήδη χορτασμένο.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η τακτική των γαμήλιων δώρων απλά κατευνάζει την επιθετικότητα των θηλυκών.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
- Αποκαλυπτική έρευνα για το σχολείο και την κοινωνία – Στην οικογένεια (των άλλων) χρεώνουμε τη νεανική βία
- Κεφαλονιά: Η πιθανότερη αιτία θανάτου της 19χρονης – Τι λέει ο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Αργοστόλι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442