Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κλειδώνει η συμφωνία, κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Κλειδώνει η συμφωνία, κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Το νομοσχέδιο με το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον, ενώ η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται την προσεχή Δευτέρα από το προγραμματισμένο Eurogroup.

Το νομοσχέδιο με το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα θέματα πλην των κόκκινων δανείων έχουν λυθεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων, πρόκειται να συνεδριάσει στη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.

Έτσι, το σχέδιο νόμου, πιθανότατα θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη») και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, έως τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων.

H έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται την προσεχή Δευτέρα από το προγραμματισμένο Eurogroup, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο