Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο

ΝΔ: Η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο

Για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κατηγορεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ΝΔ που θεωρεί ότι οδηγούν την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, την ώρα που Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος βγαίνουν από την κρίση.

Για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κατηγορεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ΝΔ που θεωρεί ότι οδηγούν την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, την ώρα που Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος βγαίνουν από την κρίση.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση οδηγούνται στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ευημερία» σημειώνουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με non paper της ΝΔ που δόθηκε στους «γαλάζιους» βουλευτές παρατίθενται μια σειρά από γεγονότα που ενισχύουν το επιχείρημα ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγαίνουν από την κρίση.

Παράλληλα, η ΝΔ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν διανοείται πως μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, πάει να πει ότι έχουν, στην ουσία, απολέσει την εντολή τους και τότε θα κριθούν γι’ αυτήν την απώλεια εντολής και κυρίως θα κριθούν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η προεκλογική περίοδος ή η όποια εκλογική περίοδος στη χώρα», ανέφερε (Ρ/Σ Real fm) ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης που σημείωσε στις αναφορές για τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ: «Δημοσκοπικά θα σας πω ότι τον Μάιο του 2012 είχαμε πάρει 18,86%. Επειδή υπήρξαν συγκεκριμένα διακυβεύματα σε 20 ημέρες πήραμε 30%. Ο κόσμος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ:

Α) Στις 12 Μαρτίου, η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Η χώρα έχει ήδη βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,3% για τους τριακονταετείς τίτλους της. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,9%.

Β) Στις 29 Μαΐου, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν περικοπές λόγω της κρίσης. Έτσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7% και όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1%.

Γ) Στις 2 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάιο και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα (μείωση 2,7% σε σχέση με τον Απρίλιο).

Δ) Χθες, 2 Ιουνίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, από όπου προκύπτει ότι οι όροι δανεισμού των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει κατά 11%. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

Ε) Στις 20 Μαρτίου, ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012. Ο οίκος προβλέπει πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014).

ΣΤ) Στις 19 Απριλίου, η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δις ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό η Πορτογαλία θα καταφέρει να εξοικονομήσει έως και 500 εκ. ευρώ από τους τόκους, την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Ζ) Στις 18 Απριλίου, η κυπριακή Βουλή (με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ)ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης».

Η)Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δις ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική και αναβαθμίστηκε το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β. Διατηρεί, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.

Θ) Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024