Απόψε θα «βρέξει» πεφταστέρια
Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαϊου και τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαϊου.
Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαϊου και τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαϊου.
Η πανσέληνος
Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Επειδή όμως, μόλις θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.
Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.
Δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου με αποκορύφωμα την 6η Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.
Ο κομήτης
Εχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.
Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνα: Κυρώσεις σε αμερικάνικες εταιρείες άμυνας λόγω πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν
- Κυβέρνηση που φάσκει και αντιφάσκει στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Όταν οι Judas Priest κατηγορήθηκαν ότι ώθησαν δύο θαυμαστές τους να αυτοκτονήσουν
- «Ζύγιζε μόλις 9 κιλά» – Νέα στοιχεία για τον τραγικό θάνατο του 3χρονου στην Αλεξανδρούπολη
- O Τζόλης νίκησε τον Καρέτσα (5-3) και έγινε 4ος σε ασίστ στον κόσμο το 2025!
- Καλάβρυτα: Αμαξοστοιχία σταμάτησε για να βοηθήσει ορειβάτες – Με καρδιακά προβλήματα ο ένας
- Ισραήλ: Δύο νεκροί μετά από επίθεση Παλαιστίνιου – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
- Σπείρα παραβίαζε μπαλκονόπορτες και έμπαινε σε σπίτια στη Δράμα – Μέλος της συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442