Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μπίζνες στο φεγγάρι
Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ετοιμάζεται το πλαίσιο αδειοδότησης για εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική αξιοποίηση της Σελήνης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για τον ορυκτό πλούτο των περιοχών στις οποίες θα προσσεληνώνονται.
Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ετοιμάζεται το πλαίσιο αδειοδότησης για εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική αξιοποίηση της Σελήνης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για τον ορυκτό πλούτο των περιοχών στις οποίες θα προσσεληνώνονται, αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε η FAA στην εταιρεία Bigelow, η οποία αναπτύσσει διαστημικούς φουσκωτούς θαλαμίσκους.
Θαλαμίσκοι της Bigelow προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αργότερα η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει τροχιακά εργαστήρια και ξενοδοχεία, πριν τελικά εγκαταστήσει μια βάση στη Σελήνη γύρω στο 2025.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή της FAA δείχνει να υπονοεί ότι η Bigelow θα είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή γύρω από τη σεληνιακή βάση της.
Η άδεια εκμετάλλευσης θα εκδίδεται με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σήμερα για την αδειοδότηση αποστολών στο Διάστημα.
Οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία υπεγράφη το 1967 και απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και τις εδαφικές διεκδικήσεις χωρών σε ουράνια σώματα. Προβλέπει ακόμα ότι η διαστημική εξερεύνηση πρέπει να προσφέρει οφέλη για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Παρόλο που απαγορεύει την προσάρτηση της Σελήνης από οποιαδήποτε χώρα, η Συνθήκη δεν απαγορεύει σε εταιρείες να εκτοξεύουν αποστολές στο φεγγάρι.
Όπως διευκρίνισε η Bigelow στο Reuters, οι νέοι κανόνες της FAA δεν σημαίνει ότι «υπάρχει κυριότητα της Σελήνης». Σημαίνει απλώς ότι «δεν μπορεί κανείς να λάβει άδεια να προσσεληνωθεί στο κεφάλι σου ή να προσσεληνωθεί στην περιοχή όπου εξελίσσονται δραστηριότητες εξερεύνησης».
Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές αν οι νέοι κανόνες βρίσκονται σε συμφωνία με μια άλλη συμφωνία του ΟΗΕ, τη Συνθήκη της Σελήνης, η οποία θέτει περιορισμούς στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του φεγγαριού από μια μεμονωμένη χώρα.
Η συνθήκη έχει υπογραφεί από μόλις εννέα χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κατασκοπεία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τα επόμενα βήματα και ο κίνδυνος απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας
- Ο Ρονάλντο συνέχισε την «απεργία» του και ο κόσμος της Αλ Νασρ τον στήριξε (pics)
- Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]
- Ουκρανία: Ο Τραμπ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους και μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει ρεύμα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνούν τη διαδρομή του χρήματος οι Αρχές – Οι εταιρείες «οχήματα» και η παραίτηση Στρατινάκη
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)










![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-127x85.jpg)

























![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442