Συγγραφικό εργαστήρι του Αλέξη Σταμάτη στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού
Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή. Ο στόχος είναι μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, διάδραση, συνομιλία με καλεσμένους αλλά κυρίως ασκήσεις και εργασία μέσα στην τάξη, να εξελίξει ο κάθε ένας την δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξουμε ένα συγκεκριμένο κείμενο, – ο καθένας φυσικά το δικό […]
Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή. Ο στόχος είναι μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, διάδραση, συνομιλία με καλεσμένους αλλά κυρίως ασκήσεις και εργασία μέσα στην τάξη, να εξελίξει ο κάθε ένας την δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξουμε ένα συγκεκριμένο κείμενο, – ο καθένας φυσικά το δικό του, το οποίο θα «χτίζεται» μάθημα το μάθημα.
Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με πιο προχωρημένες τεχνικές αφήγησης και θα πειραματιστούν με ελεύθερο τρόπο πάνω σε βασικά είδη της λογοτεχνίας ανάλογα με τι ενδιαφέρει τον καθένα.
Στόχος είναι, κάθε μαθητής, φεύγοντας από το σεμινάριο αυτό, να έχει δημιουργήσει – ανάλογα με την επιθυμία του – μια «πρώτη ύλη» για κάτι που θα ήθελε να δουλέψει: είτε έναν ολοκληρωμένο σκελετό για ένα μυθιστόρημα, είτε την αρχή ενός μυθιστορήματος, μια νουβέλα, ένα θεατρικό έργο ή ένα μέρος του, μια συλλογή διηγημάτων ή ένα μέρος της. Εδώ το πεδίο είναι ιδιαίτερα ευρύ και αφορά στην ιδία επιθυμία του μαθητή, το στυλ και τη «φωνή» του.
Εκείνο, λοιπόν, στο όποιο εστιάζουμε είναι η ίδια πράξη της γραφής προσπαθώντας μέσω της διαδικασίας (που είναι το σημαντικότερο κομμάτι) να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, φυσικά πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός.
Επίσης, θα υπάρξουν από πλευράς του Αλέξη Σταμάτη βιβλιογραφικές προτάσεις, και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής αλλά και της εκτός σεμιναρίου επαφή, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου. Ενδέχεται στο τέλος του εργαστηρίου να εκδοθεί σε e-book μια συλλογή του εργαστηρίου – ένα κείμενο μικρής φόρμας διήγημα από το κάθε μαθητή.
Τέλος, θα υπάρξει καλεσμένος από εκδοτικό οίκο για να συζητήσει επί του πρακτέου πώς θα μπορούσαν οι μαθητές να εξελίξουν το υλικό, που θα έχουν είτε σχεδιάσει, είτε παράγει.
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 Λήξη σεμιναρίου: Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 Μέρα και ώρα: Δευτέρα 5:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ.
Διάρκεια: 10 δίωρα μαθήματα (21 ώρες – η μια ώρα θα διασπαρεί) Μail Αλέξη Σταμάτη: bm-sruome@otenet.gr
Τηλέφωνα Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων): 210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191. Site Facebook event