
Bloomberg: Το ιρλανδικό και κυπριακό μοντέλο εφαρμόζει η ΕΚΤ στην Ελλάδα
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι ότι η μη ύπαρξη προγράμματος σημαίνει καμία εγγύηση σε μετρητά από την ΕΚΤ αποτελεί επανάληψη της τακτικής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρώτα στάδια των ιρλανδικών και κυπριακών προγραμμάτων, όπου η προοπτική μη χορήγησης των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
Στις απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα , αλλά και στην ελπίδα της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα αναγκασθεί τελικά να το πράξει, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
Το πρακτορείο αναφέρει πως το τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι ότι η μη ύπαρξη προγράμματος σημαίνει καμία εγγύηση σε μετρητά από την ΕΚΤ αποτελεί επανάληψη της τακτικής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρώτα στάδια των ιρλανδικών και κυπριακών προγραμμάτων, όπου η προοπτική μη χορήγησης των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
Το Bloomberg φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους «η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή της αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής». Σύμφωνα με τους ίδιους εάν η απόσυρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες καταστεί πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε πως η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από το ευρώ».
Μεταξύ άλλων το πρακτορείο φιλοξενεί τις απόψεις του καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα είναι προς το συμφέρον του Αλέξη Τσίπρα να θέσει την κυβέρνησή του σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΚΤ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μιας μεταστροφή θέσεων από πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα προηγηθεί η μικροπολιτική, αλλά και μια διπλωματία που θα ακροβατεί στο κενό (edge-of-the-cliff diplomacy).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442