Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μείωση 1,2% του πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Μείωση 1,2% του πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος αποτελεσε τον 21ο συνεχή μήνα που καταγράφεται αποπληθωρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε τον προηγουμενο μήνα μείωση 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 1,7% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 0,9%. Σε ποια είδη αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια υποχώρησαν.

Ο Νοέμβριος αποτελεσε τον 21ο συνεχή μήνα που καταγράφεται αποπληθωρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε τον προηγουμενο μήνα μείωση 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 1,7% τον Οκτώβριο και μείωσης 2,9% που σημειώθηκε τον Νοέμβριο πέρυσι. Σε μέσα επίπεδα στο 10μηνο 2014 ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,31%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 0,9%. Στα προϊόντα των οποίων η τιμή αυξήθηκε στη διάρκεια του εξεταζόμενου μήνα περιλαμβάνονται τα νωπά λαχανικά (4,1%), νωπές πατάτες (3,5%), καπνός (1,3%), ελαιόλαδο (1,3%), τυρί φέτα (1,2%) και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (0,9%).

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι τιμές σε νωπά φρούτα (5,1%), βενζίνη (3,1%), κρέατα (1,2%) και πετρέλαιο θέρμανσης (0,8%), ενώ θετική επίπτωση στον πληθωρισμό (κατά 0,61 της μονάδας) είχε το 10ήμερο των εκπτώσεων.

Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε νωπά λαχανικά (15,1%), εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών (10,6%), τιμιλόγια ΔΕΗ (4,9%), καπνό (3,1%), ελαιόλαδο (2,9%), μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (2,3%), τυρί φέτα (1,4%), τιμές αυτοκινήτων (0,8%) και ένδυση- υπόδηση (0,1%).

Μειώσεις τιμών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σε νωπές πατάτες (23,2%), ζάχαρη (13,8%), νωπά φρούτα (5,8%), φυσικό αέριο (5,8%), βενζίνη (4%), ψάρια (1,9%), κρέατα (1,9%), νωπό γάλα παστεριωμένο (1,8%) και φάρμακα (0,6%).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναλυτικά

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Νοεμβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2013 προκύπτει μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 2,9%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 1,4%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Δεκεμβρίου 2013 – Νοεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Δεκεμβρίου 2012 – Νοεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2014 με Νοέμβριο 2013

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,2% τον μήνα Νοέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2013, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, τυρί φέτα και ελαιόλαδο.

β) Κατά 5,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 1,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη.

δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και στα αυτοκίνητα.

στ) Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

ζ) Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

η) Κατά 0,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία και στα ξενοδοχεία.

θ) Κατά 2,5% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

β) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 1,2% τον Νοέμβριο από μείωση 1,8% τον Οκτώβριο και έναντι μείωσης 2,9% τον Νοέμβριο πέρυσι. Μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου εφέτος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 0,7% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε σε μηνιαία βάση πέρυσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο