Mίνι γαλλογερμανική σύνοδος για την ανάπτυξη
Με ζητούμενα την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων συναντώνται στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας. Το «παρών» δίνουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο χωρών.

Με ζητούμενα την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων συναντώνται στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας. Το «παρών» δίνουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στους γερμανούς ομολόγους τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντίστοιχα είναι η δεύτερη σε ενάμιση μήνα. Στην πρώτη συνάντησή τους στα μέσα Οκτωβρίου οι τέσσερις υπουργοί υποσχέθηκαν ότι στο επόμενο ραντεβού θα παρουσιάσουν «κοινές προτάσεις για τις δυνατότητες επενδύσεων στις δύο χώρες».
Στο μεταξύ, όμως, η αναγκαιότητα για επενδύσεις τέθηκε επί τάπητος και από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν παρουσίασε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο το μεγαλόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται οι προτάσεις Γιούνκερ, το Παρίσι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι το Βερολίνο όχι μόνο συμμερίζεται αλλά και θα συμβάλει στην ενίσχυση των επενδύσεων.
Χωρίς «υποδείξεις δημοσιονομικής ηθικής»
Η σημερινή συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να ολοκληρωθεί με θερμές εκδηλώσεις φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς και μια ανακοίνωση στήριξης του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ. Οι τέσσερις υπουργοί μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στις 17:30 ώρα Ελλάδας μετά το πέρας τον διαβουλεύσεων.
«Η συνάντηση θα στείλει ένα νέο μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού μέσα στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Με φόντο την πρόσφατη δυσθυμία της Γαλλίας για τα σχόλια κορυφαίων χριστιανοδημοκρατών αναφορικά με τα γαλλικά δημοσιονομικά ελλείμματα, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Ματίας Μάχνιγκ κατέστησε σαφές ότι κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο δεν θα γίνουν «υποδείξεις δημοσιονομικής ηθικής».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (AFP, DPA)
Deutsche Welle
- Τσαγκαράκης: Εξελίξεις στη υπόθεση – Συνελήφθη μία υπάλληλός του
- Συνεχίζεται το… δράμα στο Κόπα Άφρικα – Αρνείται το τρόπαιο ο αρχηγός του Μαρόκου: «Η Σενεγάλη μας νίκησε δίκαια»
- Μέση Ανατολή: Ζημιές 800 εκατ. δολαρίων από τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ
- Έχετε email από ΑΑΔΕ; – Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε έξτρα φόρο
- ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Βαθιά ταξικός ο ρατσισμός που καλλιεργείται
- Χρήστος Μάστορας: Η απάντηση του στις φήμες για τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Αργυρό
- Βέροια: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 7χρονος που τραυματίστηκε σε πάρκο – Τον εντόπισε περαστικός
- Απίθανο γκολ στην Κροατία μέσω… λακούβας (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442