Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου
Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Μάικλ Σάτα, 77 ετών και βαριά άρρωστος, πέθανε το βράδυ σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας. Η ασθένειά του δεν είχε ανακοινωθεί και η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε επίσημα μερικές ώρες μετά τις πρώτες αναφορές στον Τύπο.
Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Μάικλ Σάτα, 77 ετών και βαριά άρρωστος, πέθανε χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ο Ρόλαντ Μσίσκα, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μιλώντας στο ραδιόφωνο.
«Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνω τον θάνατο χθες, 28 Οκτωβρίου, του αγαπημένου μας προέδρου Μάικλ Σάτα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Σάτα πέθανε στο νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’ όπου από τις 19 Οκτωβρίου υποβαλλόταν σε μια νέα θεραπεία. Στο ταξίδι στο Λονδίνο τον συνόδευαν η σύζυγός του και μέλη της οικογένειάς του.
Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Αυτές τις «φήμες» διέψευδε συστηματικά η κυβέρνηση. Ακόμη και όταν στα τέλη Ιουνίου ο Σάτα είχε μεταβεί στο Ισραήλ, επισήμως για «διακοπές», για νοσηλεία κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.
Προσωρινός διάδοχος στην προεδρία μπορεί να οριστεί ο υπουργός Άμυνας Εντγκαρ Λούνγκου, ο οποίος ασκούσε ήδη χρέη προέδρου εν τη απουσία του Σάτα ή ο αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα γίνει ο πρώτος λευκός αρχηγός αφρικανικού κράτους, μετά τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ στη Νότια Αφρικής το 1994.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στην Αφρική δεν είχαν προγραμματιστεί πριν από το 2016, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Σάτα υποδαύλιζε τις αντιπαλότητες στις τάξεις του κόμματός του, του Πατριωτικού Μετώπου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών, με τους περισσότερους αναλυτές να αποκλείουν την υποψηφιότητα του Σκοτ λόγω των περιορισμών που αφορούν την υπηκοότητα.
Ο Λούνγκου που είναι και γενικός γραμματέας του Πατριωτικού Μετώπου, ηγήθηκε των εορτασμών την περασμένη εβδομάδα για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
- Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ: Νεκρός ο ηγέτης ένοπλης συμμορίας που υποστήριζε το Ισραήλ στη Γάζα
- Ο Λουίς Ενρίκε το έχει… πάει σε άλλο επίπεδο: Το «τρικ» με τον γιγαντιαίο πίνακα που «μπερδεύει» τον αντίπαλο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442